26.6 C
Kuala Lumpur
Thursday, June 8, 2023
UtamaKisah BenarTular video tangisan wanita dedah masalah depresi dialami suri rumah, runtun hati...

Tular video tangisan wanita dedah masalah depresi dialami suri rumah, runtun hati netizen. Penat ya jaga anak..

Sejak dahulu lagi para suri rumah sering dibeza-bezakan dengan golongan wanita berkerjaya, di mana surirumah sering kali dianggap sebagai ‘profesyen’ yang mudah.

Namun hakikatnya jauh berbeza sama sekali dengan tanggapan berkenaan. Jadi, jangan sekali-kali memandang rendah para suri rumah ya!

Bukan hanya menguruskan rumah tangga – memasak, membasuh dan pelbagai lagi, malah suri rumah juga dipertanggungjawabkan untuk menjaga anak-anak.

Maka tidak hairanlah pelbagai tugasan itu akhirnya memberi kesan daripada segi emosi kepada sesetengah wanita yang bergelar ibu.

Perkara itu diluahkan sendiri oleh seorang wanita menerusi laman Instagramnya. Wanita yang dikenali sebagai Bunga itu berani mendedahkan kebenaran insan yang bergelar suri rumah.

Menurutnya, para suri rumah lazimnya mengalami kemurungan. Bunga turut tidak mampu menahan air matanya sambil menyatakan bahawa tugas mengurus anak kecil ternyata sangat meletihkan.

Bahkan kajian yang dijalankan pada tahun 2012 mendapati bahawa golongan ini sebenarnya lebih cenderung untuk mengalami depresi berbanding wanita berkarier.

Sehubungan itu, Bunga turut meminta agar orang ramai tidak sesekali memperlekeh golongan suri rumah dan memandang enteng masalah depresi.

Justeru para suami di luar sana, sila ambil tahu dan peka akan masalah yang dihadapi isteri lebih-lebih lagi jika mereka merupakan suri rumah.

Bantulah mereka menguruskan rumah tangga juga kerana ikatan perkahwinan itu terbina atas dasar toleransi.

Jangan biarkan sebelah pihak sahaja menguruskan rumah tangga dan anak ya?

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI