26.8 C
Kuala Lumpur
Tuesday, February 7, 2023

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaGlobalChina bersiap sedia hadapi kemungkinan berlaku COVID-19 berskala besar: Dokumen dalaman PKC...

China bersiap sedia hadapi kemungkinan berlaku COVID-19 berskala besar: Dokumen dalaman PKC yang bocor

Rejim China memberi arahan kepada pihak berkuasa tempatan untuk bersiap siaga menghadapi wabak COVID-19 yang berkemungkinan berskala besar, menurut dokumen dalaman yang bocor diperolehi oleh The  Epoch Times.

Satu dokumen, berjudul “Notis Pemberitahuan Pengukuhan Lebih Lanjut Pencegahan Epidemik” telah dikeluarkan oleh Majlis Negara rejim itu, dan dilanjutkan oleh pemimpin Wilayah Fujian kepada pihak berkuasa tempatan pada 30 September. Yang antara lain termasuk “Notis Pemberitahuan Pencegahan Epidemik Hari Kebangsaan” yang dikeluarkan oleh Majlis Negeri pada 1 Oktober dan diedarkan oleh pegawai Wilayah Fujian kepada pihak berkuasa tempatan.

Kedua-dua dokumen tersebut bertanda “sangat penting”.

Pusat kuarantin untuk pesakit COVID-19 di Shijiazhuang, utara Hebei selepas wilayah itu mengisytiharkan “darurat negeri” pada 16 Januari 2021. (Gambar STR/CNS/AFP /Getty Images)

Kedua-dua notis pemberitahuan tersebut meminta persiapan yang lebih baik untuk tindak balas darurat terhadap epidemik berkenaan, dengan Parti Komunis China (PKC) mengemukakan garis panduan dengan sekurang-kurangnya dua standard kepada pihak berkuasa tempatan.

Salah satunya ialah membina lokasi pengasingan berpusat, dengan pihak berkuasa tempatan dikehendaki pada akhir Oktober ini untuk menyediakan kemudahan tidak kurang dari 20 bilik untuk nisbah 10,000 orang. Skala setiap lokasi pengasingan mestilah melebihi 100 bilik.

Menurut data awam, populasi Wilayah Fujian pada tahun 2020 adalah 41.54 juta. Pada 19 September, wilayah ini telah membina 35,691 bilik kuarantin di 296 lokasi pusat.

Berdasarkan standard yang ditetapkan dalam notis pemberitahuan tersebut, Wilayah Fujian perlu membina sekurang-kurangnya 83,000 bilik kuarantin pada akhir bulan Oktober, iaitu yang menempatkan kira-kira 47,000 bilik dalam waktu kurang sebulan.

Menurut seorang pakar, syarat-syarat untuk menyediakan lokasi kuarantin COVID-19 mendedahkan keadaan sebenar pandemik itu di China.

Sean Lin, bekas penyelidik virologi di Institut Penyelidikan Tentera Amerika Syarikat, memberitahu The Epoch Times, “Ini mencerminkan kebimbangan PKC mengenai peningkatan epidemik. Ia pasti menyembunyikan wabak sebenar yang berlaku di tanah besar China, jika tidak, mengapa secara tiba-tiba mereka mengeluarkan notis kesiapsiagaan kecemasan kebangsaan.”

“Notis Pemberitahuan Pengukuhan Lebih Lanjut Pencegahan Epidemik” memerlukan pembentukan sistem kawalan dalam lima tahap.

Notis tersebut menyatakan, “Anggota pasukan perbandaran dan jalanan PKC, kakitangan jaringan masyarakat, petugas perubatan peringkat akar umbi, polis, dan sukarelawan perlu bersama-sama melaksanakan pencegahan epidemik dalam masyarakat,” seperti “melaksanakan pencegahan dan kawalan masyarakat secara ketat,” atau menutup kawasan kediaman komuniti.

Lin berkata sistem kawalan sebenarnya adalah untuk memperketatkan pengurusan sosial di kawasan setempat, dan “tujuan PKC adalah untuk memperketatkan kawalan.”

“Sekiranya tiada ujian asid nukleik, semua langkah pencegahan epidemik PKC adalah sama seperti kempen politik. Contohnya, anda boleh dikuarantin pada bila-bila masa dan dimasukkan ke dalam pusat kuarantin. Dan pusat kuarantin juga mungkin boleh menjadi tempat penganiayaan politik,” kata Lin.

“Tidak kira siapa anda, selagi PKC mengatakan yang anda positif dalam ujian asid nukleik, ia akan mencabut semua hak anda. Pusat kuarantin PKC sebenarnya merupakan salah satu bentuk alternatif kepada kem tahanan,” katanya.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI