28.6 C
Kuala Lumpur
Tuesday, June 18, 2024
UtamaGlobalKajian terbaru dapati ubat jantung lebih murah mampu merawat komplikasi pernafasan, harapan...

Kajian terbaru dapati ubat jantung lebih murah mampu merawat komplikasi pernafasan, harapan cerah rawatan COVID-19

Salah satu perkara paling sukar ketika pesakit COVID-19 yang disahkan positif adalah perubatan konvensional Barat yang menawarkan pilihan rawatan yang terhad bagi mengurangkan penyakit menjadi lebih parah. Beberapa doktor dan hospital menggunakan rawatan antibodi monoklonal sebagai intervensi awal, yang dapat membantu mengurangkan kemasukan pesakit ke hospital, seperti yang dilaporkan oleh The Epoch Times

Rawatan perubatan Barat lain untuk virus ini termasuk ubat anti-malaria ‘hydroxychloroquine’ dan ubat anti-parasit ‘ivermectin’ – juga digunakan, tetapi berterusan mendatangkan pendapat kontroversi.

Tetapi kini, kajian terbaru yang menarik daripada sepasukan saintis yang berpangkalan di Sepanyol menawarkan satu lagi rawatan berpotensi untuk penyakit ini: ubat jantung metoprolol. Kajian yang diterbitkan pada 7 September dalam ‘Journal of the American College of Cardiology’ mencadangkan ubat jantung yang biasa mungkin merupakan rawatan efektif untuk komplikasi paru-paru teruk yang menjadi penyebab utama kematian dalam kes SARS-CoV-2 yang teruk.

Masalah pernafasan dikaitkan jangkitan COVID-19 yang teruk (Gambar oleh Daniel Jedzura / Shutterstock)

Ahli kardiologi dari Pusat Kebangsaan Penyelidikan Kardiovaskular Sepanyol menjalankan kajian terkawal ke atas 20 pesakit di Hospital Universiti Jiménez Díaz di Madrid.

Dua belas pesakit dipilih secara rawak untuk menerima rawatan menggunakan metoprolol, dengan lapan pesakit berada dalam kumpulan kawalan. Kajian kecil itu tidak hanya menunjukkan manfaat buat pesakit yang dirawat dengan metoprolol, tetapi juga mencadangkan mekanisme tentang mengapa dan bagaimana ubat ini dapat membantu mengurangkan jangkitan SARS-CoV-2 yang teruk.

Apa itu Metoprolol?

Metoprolol adalah ubat yang diperakui oleh Pentadbiran Ubat-ubatan Persekutuan Amerika Syarikat yang lebih murah dan banyak digunakan dalam pelbagai rawatan kondisi jantung. Preskripsi yang biasa bagi rawatan tekanan darah tinggi, serta penyakit seperti ‘akut myocarditis’, yang boleh menyebabkan degupan jantung tidak teratur. Ia juga digunakan bagi mengurangkan sakit dada dan sesak nafas.

Metoprolol adalah ‘beta-blocker’, bertindak untuk mencegah adrenalin daripada meningkatkan degupan jantung anda. Ia berfungsi ke atas ‘beta receptor’ dalam jantung dan saluran darah anda, di mana seterusnya membantu menurunkan kadar degupan jantung yang cepat dan mengurangkan keperluan oksigen kepada jantung. Beberapa pemuzik dan penghibur yang tidak mengalami masalah jantung akan menggunakan metoprolol untuk mengelakkan rasa gemuruh di atas pentas.

Kerosakan paru-paru akibat ribut sitokin (cytokine storm)

Dalam komplikasi yang teruk akibat jangkitan COVID-19, paru-paru boleh mengalami kerosakan. Kerosakan paru-paru ini berlaku apabila virus menyerang tisu paru-paru dan saluran darah yang meresap ke dalam lapisan paru-paru, menyebabkan sistem imun badan bertindak balas dengan ribut protein isyarat kecil yang dikenali sebagai sitokin.

Paru-paru terdiri daripada saluran udara bercabang yang berakhir dalam banyak kantung kecil yang dilapisi saluran darah halus. Virus ini boleh merosakkan tisu paru-paru, menyebabkan saluran darah tersebut mula membocorkan cairan ke dalam paru-paru, mengganggu penukaran gas di atas permukaan paru-paru.

Reaksi boleh cukup kuat sehingga menyebabkan keradangan yang teruk, mengakibatkan sindrom pernafasan akut teruk. Seperti pelbagai komplikasi COVID-19 yang berbeza-beza, para saintis percaya ia bukan tindakan secara langsung ketika virus menyebabkan masalah yang lebih serius, tetapi reaksi tubuh yang keliru terhadap jangkitan yang tidak dikenali.

Dari sini, ubat metoprolol mungkin dapat membantu, menurut kajian itu.

Sistem imun manusia terdiri daripada beberapa jenis sel. Neutrofil adalah antara salah satu jenis yang boleh menyebabkan masalah ke atas paru-paru pesakit COVID-19 yang teruk. Neutrofil memainkan peranan penting dalam membersihkan bakteria patogen. Neutrofil juga mempunyai mekanisme khusus untuk memerangi virus berbahaya.

Mereka berkumpul di paru-paru yang mendapat keradangan dan melepaskan jaring ekstrasel untuk memerangkap zarah virus. Walaupun strategi itu dapat membantu memerangi jangkitan, para saintis mengesyaki bahawa terlalu banyak pengeluaran perangkap ekstrasel neutrofil, atau NETS, mungkin akhirnya berjaya melakukan lebih banyak kerosakan, lebih daripada apa yang dilakukan oleh virus pada mulanya.

Pesakit yang diintubasi akan mendapat manfaat daripada metoprolol.

Kesemua 20 pesakit dalam kajian itu sudah menggunakan ventilator untuk merawat masalah pernafasan akut. Dua belas orang telah diberi intravena metoprolol sederhana (15 miligram setiap hari selama tiga hari), sementara lapan pesakit dalam kumpulan kawalan tidak diberi.

Pesakit yang diberi metoprolol dalam kajian ini mempunyai 96 peratus lebih sedikit neutrofil dalam paru-paru mereka, membawa kepada pengurangan keradangan dan peningkatan pengambilan oksigen. Jumlah sel imun yang dipicu sitokin juga berkurangan, yang turut mengurangkan ribut sitokin menjadi lebih parah. ‘Beta-blocker’ juga membantu mengurangkan pengumpulan cecair di dalam paru-paru.

Hasilnya, pesakit yang diberi metoprolol dapat ditanggalkan dari ventilator dengan lebih cepat dan dialih keluar dari unit rawatan rapi (ICU) lebih awal berbanding pesakit dalam kumpulan kawalan.

“Pengurusan intravena metoprolol kepada pesakit dengan COVID-19 berkaitan ARDS [sindrom gangguan pernafasan akut] adalah selamat, mengurangkan radang paru-paru menjadi lebih buruk, dan peningkatan tahap oksigen. Mengembalikan semula penggunaan metoprolol untuk ARDS yang berkaitan dengan COVID-19 nampaknya merupakan strategi yang lebih murah dan selamat serta dapat meringankan beban pandemik COVID-19,” tulis para penyelidik.

Sekadar Gambar Hiasan / Unsplash

Respons doktor perubatan 

Dr. Suzanne Steinbaum, pakar kardiologi di sebuah hospital swasta di New York juga pengarang “Dr. Suzanne Steinbaum’s Heart Book: Every Woman’s Guide to a Heart Healthy Life” mendapati kajian penyelidik di Sepanyol akan memberi harapan berpotensi.

“Melihat kemusnahan yang telah dibawa oleh COVID-19, strategi rawatan yang efektif amatlah penting. Metoprolol terbukti dapat mengurangkan keradangan dan meningkatkan kadar oksigen ke atas pesakit yang menderita gangguan pernafasan akut. Amat penting buat kita untuk menilai lebih lanjut ubat ini sebagai pilihan yang selamat dan berpotensi menyelamatkan nyawa dalam rawatan pesakit COVID-19,” kata Dr. Steinbaum.

Dr. Jeffrey I. Barke, seorang pakar perubatan berpangkalan di Orange County, California, turut bersetuju.

“Ini kajian yang hebat. Ia hanya yang kajian yang kecil, tetapi menunjukkan harapan yang lebih hebat,” katanya.

Sebagaimana Dr. Steinbaum, Dr. Barke menyatakan persetujuan bahawa metoprolol adalah ubat yang lebih murah bersama penilaian rekod keselamatan yang lebih baik.

“Sukar untuk menyakitkan seseorang dengan yang ini,” kata Dr. Barke. “Senang melihat pemikir kreatif dalam komuniti saintifik menggunakan ubat-ubatan belum diluluskan. Kajian ini menunjukkan potensi dengan faedah sebenar daripada penggunaan ubat yang sangat selamat dan murah.”

Walau bagaimanapun, Dr. Barke memberi amaran yang beliau bimbang terdapat kekurangan motivasi di kalangan pegawai kesihatan awam di Amerika Syarikat dan doktor perubatan konvensional untuk menyelidik lebih lanjut dengan kajian yang lebih meluas untuk menemui jawapan adakah metoprolol itu satu pilihan untuk rawatan yang lebih berkesan.

“Ini mengingatkan saya akan manfaat ivermectin dan hydroxychloroquine. Saya berharap ubat ini, seperti banyak ubatan gunaan semula yang lain dapat digunakan untuk merawat COVID-19, dengan tidak dilihat melalui lensa politik. Jika tidak, para doktor akan teragak-agak untuk menggunakannya,” kata Dr. Barke.

Dr. Barke berasa terganggu dengan kurangnya campur tangan politik untuk mencari pilihan rawatan yang berkesan untuk rakyat. Beliau percaya syarikat farmaseutikal gergasi yang melabur dalam teknologi vaksin telah memberikan pengaruh yang tidak sepatutnya kepada pegawai kerajaan.

“Syarikat vaksin ini mendapat faedah keuntungan dengan produk ini dan melakukannya tanpa sebarang rasa tanggungjawab. Jika kita berjaya merawat dan melawan COVID-19 lebih awal dengan penggunaan ubat-ubatan sederhana, maka lebih sedikit keperluan untuk mendesak pemberian vaksin,” beliau berpendapat.

Sekiranya penemuan kajian ini adalah benar dan ubat metoprolol – ‘beta-blocker’ yang lebih murah dan berkesan – benar-benar mengurangkan ribut sitokin menjadi hujan renyai-renyai, maka itu mungkin merupakan berita buruk buat industri farmaseutikal, tetapi berita baik untuk semua orang lain.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI