27.5 C
Kuala Lumpur
Tuesday, March 28, 2023

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaGaya Hidup“Saya baru kerja 9 bulan, majikan sungguh baik hati beri telefon pintar!”...

“Saya baru kerja 9 bulan, majikan sungguh baik hati beri telefon pintar!” Kejutan hadiah hari jadi spontan buat pembantu rumah ini menangis

Perkara biasa buat wanita dari Filipina dan Indonesia bekerja sebagai pembantu rumah di luar negara. Mereka berkhidmat untuk sebuah keluarga selama beberapa tahun sehingga ada yang mendapat kepercayaan majikan dan dianggap seperti sebahagian ahli keluarga.

Seorang pembantu rumah dari Filipina ini telah bekerja untuk sebuah keluarga di Singapura selama 9 bulan dan ia tempoh dalam kurang setahun. Tetapi amat menyentuh hati apabila pembantu rumah ini dapat meraikan hari ulang tahun bersama majikannya, dan dia diberikan telefon pintar baru sebagai hadiah, yang membuatnya spontan terharu dan terus menangis.

TikTok

Yang menariknya, pembantu rumah ini memuat naik video dia menerima hadiahnya itu menerusi TikTok pada 30 Ogos lalu dan ia menjadi tular, menurut Mothership.

Dalam video itu, dia membuka hadiah hari jadinya dengan senyuman di wajah dan bercakap dengan majikannya sambil mengesat air mata beberapa kali kerana tersentuh.

TikTok

Dia membuka hadiah itu dan melihatnya penuh dengan kertas carik. Majikan memintanya untuk mengeluarkan kotak yang tersembunyi di dalam kotak berisi kertas itu dan memberitahunya terdapat dua hadiah di dalamnya, ada Bahagian 1 dan satu lagi Bahagian 2.. Wow!

TikTok

Ketika pembantu itu mengeluarkan hadiah kedua, dia seperti sudah dapat meneka apa yang terdapat di dalamnya, dan dia sangat teruja sambil memberitahu majikannya, “Oh! Ini saya tahu apa dia.. Saya tahu!”

TikTok

Dan anak majikan di sebelahnya tidak dapat menunggu lagi apa isi di dalam hadiah itu. Dia berikan jawapannya, “Saya tahu ini telefon pintar!”

TikTok

Setelah membuka kertas hadiah itu, memang sah ia adalah telefon pintar, dan dia tidak dapat mempercayai dengan apa yang dilihatnya, spontan air matanya bergenang dan kemudian terus mengalir.

TikTok

Pembantu rumah ini mengucapkan terima kasih kepada majikannya sambil mengesat air mata.

TikTok

Anak majikannya pula jadi iri hati dan terus terang sahaja berkata, “Saya pun tidak dapat telefon pintar untuk hari jadi saya!”

Hadiah Bahagian 1 untuk pembantu rumah bertuah ini ialah telefon pintar Samsung Galaxy M52.

TikTok

Hadiah Bahagian 2 juga menarik perhatian. Terdapat 3 pilihan ‘casing cantik’ untuk telefon pintar baru hadiah daripada majikan yang amat baik hati dan bertimbang rasa.

TikTok

Pembantu rumah itu juga memuat naik makanan yang disediakan untuknya oleh keluarga majikan ketika mereka meraikan hari jadinya. Ada kek dengan nama Jenebee, ada ayam goreng, dan juga sushi.

TikTok

Katanya dalam video TikTok itu, setelah 9 bulan bekerja untuk keluarga ini, majikan memberinya hadiah hari jadi. Jadi dia amat bersyukur dan berasa sangat gembira.

Pujian untuk majikannya kerana bersikap pemurah dan baik hati, juga pembantu rumah itu patut menghargai kepercayaan dan kasih sayang yang telah diberikan kepadanya.

TikTok

Apabila majikan menghadiahkan telefon pintar, ini menunjukkan yang majikan mempercayai pembantu rumah mereka, dan sudah semestinya mereka merasakan prestasi kerja pembantu rumah ini yang baik mungkin telah menyenangkan majikan untuk berpuas hati. Jadi dia perlu diberikan ganjaran.

TikTok

Walaupun tempoh bekerjanya tidak lama, dapat dilihat hubungan antara majikan dan pembantu rumah ini sangat baik.

Amat bertuah apabila anda bertemu dengan majikan dan pekerja yang baik, maka perlulah sentiasa saling menghargai dan bersyukur.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI