26.6 C
Kuala Lumpur
Sunday, September 24, 2023
UtamaGlobalMedia PKC sambut kebangkitan Taliban di Afghanistan, rai ‘kekalahan’ AS

Media PKC sambut kebangkitan Taliban di Afghanistan, rai ‘kekalahan’ AS

Pengambilalihan Taliban di Afghanistan memberi peluang kepada rejim Parti Komunis China (PKC) untuk menyerang Amerika Syarikat (AS) dan berusaha untuk meluaskan pengaruhnya sendiri.

Dan mereka tidak membuang masa untuk merebut peluang keemasan itu. Ini kerana surat khabar, penyiar dan diplomat PKC telah melancarkan serangan propaganda bagi menangkis tuduhan mengenai asal usul virus COVID-19.

Propaganda itu merangkumi percakapan persahabatan China dengan pemberontak Taliban, yang telah mengambil alih Afghanistan dengan cepat dalam satu minggu terakhir, mengejek ‘kekalahan’ AS dan mengancam Taiwan dengan mempersoalkan komitmen AS di wilayah Asia.

Secara keseluruhan, naratif yang dikemukakan oleh rejim komunis adalah, AS telah gagal di Afghanistan dan Beijing bersedia menawarkan ‘bantuan’.

“Di mana sahaja AS bertapak – baik di Iraq, Syria atau Afghanistan, kita melihat pergolakan, perpecahan, kematian dan kekacauan yang ditinggalkannya. Kekuatan dan peranan AS merosakkan dan bukannya membina”, kata jurucakap kementerian luar China, Hua Chunying dalam taklimat akhbar 17 Ogos.

Dia telah memberitahu wartawan sehari sebelumnya bahwa perubahan di Afghanistan adalah hasil daripada kehendak dan pilihan rakyat Afghanistan sendiri.

Pada akhir bulan Julai, kira-kira sebulan sebelum penarikan AS yang dijadualkan dari Afghanistan, rejim PKC adalah antara negara pertama yang memberi isyarat sokongannya kepada militan Islam ketika Menteri Luar Negeri, Wang Yi menjadi tuan rumah delegasi perwakilan Taliban di bandar pelabuhan Tianjin.

‘Musuh kepada musuh adalah kawan’

Gambar dan video menunjukkan beribu-ribu orang awam Afghanistan menggempur lapangan terbang Kabul dalam usaha untuk melarikan diri dari negara yang dilanda perang, takut akan kebangkitan semula amalan-amalan keras masa lalu –  merejam, memukul dan menggantung yang dilaksanakan di bawah pemerintahan militan Islam dua dekad yang lalu.

Di kota-kota yang ditawan Taliban, banyak penduduk memilih untuk bersembunyi dan tinggal di dalam rumah, sementara kedai, pasar raya dan pejabat kerajaan ditutup.

China dan Rusia adalah antara segelintir negara yang memilih untuk membuka kedutaan mereka kerana AS dan sekutunya telah memindahkan diplomat dengan helikopter. Sementara itu, media pemerintah PKC melukis gambar menyambut kemenangan Taliban dalam satu artikel bertarikh 17 Ogos yang bertajuk “Normal telah kembali ke ibu kota Afghanistan”.

Agensi berita China, Xinhua, dalam artikel 16 Ogos lalu telah menyamakan strategi ketenteraan Taliban dengan cara Parti Komunis China memenangi Perang Saudara China melawan Kuomintang pada tahun 1940-an, dengan menyebut Taliban mengambil alih dengan ‘orang lemah mengatasi yang kuat’ melalui perang gerila luar bandar.

Ia mendakwa bahawa sentimen masyarakat di Afghanistan sangat berbeza dengan gambaran Barat dan bahawa kota-kota Afghanistan menyerah kepada Taliban kerana militan mendapat sokongan popular.

Hu Xijin, editor tabloid Global Times menyarankan di Twitter bahawa peralihan kuasa di Afghanistan lebih lancar daripada peralihan presiden di AS. Tambahnya, prinsip tidak mencampuri telah memungkinkan bahawa pejabat kedutaan tidak perlu ditutup.

“Tidak kira siapa yang berkuasa, kami bersedia untuk menjadi rakan Afghanistan”, tulisnya pada 15 Ogos.

Feng Chongyi, seorang profesor yang belajar di China di University of Technology Sydney, mengatakan bahawa sokongan Parti Komunis China (PKC) untuk Taliban adalah strategik.

Rejim menyokong Taliban kerana mereka dan AS berada di pihak yang berlawanan”, kata Feng kepada The Epoch Times. Katanya, “Idea PKC adalah bahawa musuh kepada musuh adalah kawan. Dengan mengalihkan perhatian AS, ini akan meredakan tekanan PKC dalam konfrontasi langsung”.

Setiausaha Negara AS, Anthony Blinken memberitahu “Meet the Press” NBC pada hari Ahad sebagai tindak balas kepada kejatuhan Kabul bahawa “tidak ada yang lebih diinginkan pesaing strategik selain melihat kita buntu dan terperangkap di Afghanistan selama lima, sepuluh, dua puluh tahun lagi”.

“Itu bukan untuk kepentingan nasional,” kata Blinken mengenai keputusan untuk menarik diri dari Afghanistan.

Menekan Taiwan

Selain mengejek Amerika Syarikat dengan istilah seperti memalukan, merugikan dan kematian hegemoni AS, propaganda PKC juga memanfaatkan penarikan semula pasukan AS untuk merosakkan kebolehpercayaan Amerika di pentas dunia.

Mensasarkan Taiwan, Global Times mendakwa bahawa “pengabaian Afghanistan” memberi pelajaran bagi pulau yang diperintah secara demokratik dan bergantung pada sokongan AS itu ketika berusaha untuk mengatasi tekanan dari Beijing yang menuntut kembali negara itu sebagai miliknya.

Walaupun pemerintahan kerajaan Taiwan tidak mempertimbangkan situasi Afghanistan, mereka pasti tahu secara rahsia bahawa AS tidak boleh dipercayai”, tulis artikel Global Times.

Rejim PKC melakukan latihan serangan berhampiran Taiwan pada 17 Ogos dengan mempamerkan kapal perang dan pesawat anti-kapal selam di Barat daya dan Tenggara pulau itu sebagai tindak balas terhadap apa yang disifatkan Beijing sebagai provokasi oleh Taiwan.

Berharap untuk menyemai perpecahan antara AS dan sekutunya di Asia, rejim PKC berusaha untuk melemahkan pemusatan dunia yang mencintai kebebasan yang berpusat di AS dan mempromosikannya sendiri, kata Tang.

“Tidak ada perbandingan antara Taiwan dan Afghanistan”, katanya, sambil menambah bahawa daripada sudut pandang geopolitik, Washington tidak akan berputus asa dengan Taiwan.

Yu Tsung-chi, bekas dekan sekutu Akademi Kadet Politik Perang di Universiti Pertahanan Nasional yang berpusat di Taipei, menyuarakan pandangan Tang.

Amerika telah berusaha untuk memperkukuh hubungan dengan Taiwan, bukan kerana Taiwan bergantung pada Amerika, sebaliknya kerana Amerika memerlukan Taiwan”, katanya kepada The Epoch Times.

Pencerobohan PKC ke atas Taiwan akan memberi kesan langsung terhadap Jepun, Korea Selatan dan bahkan Australia katanya, sambil menambah bahawa keperluan untuk mencegah industri pembuatan mikrocip maju Taiwan dikendalikan oleh Beijing akan memaksa AS untuk masuk jika rejim membuat pergerakan ketenteraan di pulau itu.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI