31.1 C
Kuala Lumpur
Monday, July 15, 2024
UtamaBerita UtamaMustahil untuk mencapai imuniti kelompok kerana varian Delta - saintis AstraZeneca

Mustahil untuk mencapai imuniti kelompok kerana varian Delta – saintis AstraZeneca

Seorang saintis yang membantu membangunkan vaksin Oxford/ AstraZeneca tampil dengan mengatakan kini adalah hampir mustahil untuk mencapai imuniti kelompok terhadap virus COVID-19 ekoran munculnya varian Delta yang secara agresif menular.

Sir Andrew Pollard yang merupakan profesor jangkitan pediatrik dan imuniti di Universiti Oxford, juga ketua program vaksin universiti berkata demikian dalam mesyuarat parlimen United Kingdom, bahawa ketahanan varian Delta bermakna harapan untuk mencegah penularan virus COVID-19 melalui imuniti kelompok adalah ‘tidak berkemungkinan’.

Sir Andrew Pollard (Gambar Reuters)

Pollard menekankan realiti jangkitan COVID-19 yang berlaku walaupun kepada individu yang telah menerima vaksin penuh, dan mendakwa bahawa nilai ambang imuniti kepompok yang ditetapkan oleh kerajaan seluruh dunia tidak lebih dari sekadar ‘mitos’.

Lebih jelas lagi, beliau mengakui akan kebimbangan kehadiran varian berikutnya yang muncul mungkin “lebih mudah menyebarkannya kepada populasi yang telah divaksin”.

“Masalahnya dengan virus ini adalah yang dia bukan seperti campak. Jika 95 peratus orang telah divaksin campak, maka virus itu tidak dapat menular kepada populasi,” katanya kepada anggota parlimen seluruh parti United Kingdom.

“Kami mengetahui dengan jelas akan koronavirus, bahawa varian ini – varian Delta – akan tetap boleh menjangkiti orang yang telah lengkap divaksinasi, yang bermakna sesiapa sahaja yang masih belum divaksinasi, pada suatu ketika, akan terdedah dijangkiti virus tersebut.”

Gambar Hiasan / Unsplash

Lupakan imuniti kelompok, bersiap sedia dengan endemik COVID-19.

Pada mulanya, kerajaan di seluruh dunia memberi harapan bahawa pemberian vaksinasi akhirnya akan menghasilkan imuniti kelompok dengan keadaan di mana majoriti besar populasi dapat mencapai imuniti kelompok sama ada melalui vaksin atau jangkitan sebelumnya, dan seterusnya melindungi golongan lain yang tidak divaksinasi atau individu yang belum terdedah dengan jangkitan virus.

Tetapi dengan virus COVID-19 dan variannya – terutama Delta – membuktikan bahawa jangkitan masih boleh berlaku di kalangan mereka yang telah divaksinasi, yang nampaknya kebimbangan Pollard mungkin perlu ditimbang berat, sekurang-kurangnya sehingga muncul bentuk penyelesaian yang dapat menjamin penularan akan dapat dihentikan.

“Kami tidak mempunyai apa-apa yang dapat menghentikan virus daripada terus tersebar menjangkiti orang lain,” akui Pollard.

Ramai pakar juga mengatakan perkara yang sama akan kemungkinan virus COVID-19 menjadi endemik – yang bermaksud ia tidak akan hilang dan terus berada dalam masyarakat seperti selesema atau flu.

Gambar Hiasan / Unsplash

Dalam senario seperti itu, nampaknya vaksin masih merupakan jalan keluar yang paling tepat untuk melindungi sebahagian besar populasi.

Walaupun pemberian vaksinasi COVID-19 ketika ini tidak menghilangkan kemungkinan seseorang masih boleh dijangkiti, data terkini menunjukkan bahawa individu telah divaksin yang dijangkiti berkemungkinan besar akan kurang mengalami gejala yang teruk, dimasukkan ke hospital, atau meninggal dunia.

Kajian terbaru yang dilakukan oleh Imperial College London menunjukkan individu divaksinasi sepenuhnya yang berusia antara 18 hingga 64 tahun mempunyai risiko 49 peratus lebih rendah untuk dijangkiti berbanding dengan individu yang tidak divaksinasi.

Selain itu, hasil kajian juga mendapati individu yang diberi vaksin sepenuhnya mempunyai risiko 50 peratus lebih rendah untuk dijangkiti penyakit ini setelah bersentuhan dengan seseorang yang positif atau memiliki virus tersebut.

Gambar Hiasan / Unsplash

Yang bermakna mereka yang secara fizikal perlu menerima vaksin apabila sudah tersedia adalah dinasihatkan untuk wajib mendapatkannya, terutamanya apabila untuk mempertimbangkan faedah utamanya demi melindungi orang sekeliling yang masih belum menerima vaksin atau tidak mampu berbuat demikian ekoran keadaan fizikal tidak mengizinkan.

Semoga penyelidikan vaksin COVID-19 akan segera menghasilkan versi vaksin terbaik dan berkesan imun kepada semua semasa ditawarkan, yang sepenuhnya dapat mencegah penularan virus dengan cara yang sama seperti mana penghasilan vaksin yang mana dapat menghentikan penyebaran penyakit polio dan cacar.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI