25 C
Kuala Lumpur
Friday, December 8, 2023
UtamaNasionalMuhyiddin Yassin letak jawatan sebagai Perdana Menteri

Muhyiddin Yassin letak jawatan sebagai Perdana Menteri

Tan Sri Muhyiddin Yassin sah telah meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri setelah surat perletakan jawatannya itu dipersembahkan kepada Yang di-Pertuan Agong.

Perkara itu dimaklumkan menerusi satu kenyataan rasmi oleh Istana Negara di laman Facebook.

Istana Negara/Facebook

Istana Negara/Facebook

Perletakan jawatan itu turut mengambil kira jawatan keseluruhan Jemaah Menteri di bawah pemerintahan Tan Sri Muhyiddin Yassin berkuat kuasa hari ini.

Susulan daripada keputusan itu, Yang di-Pertuan Agong berkenan agar Tan Sri Muhyiddin menggalas tugas sebagai ‘caretaker’ Perdana Menteri sehingga Perdana Menteri baharu dilantik.

AP

Terdahulu, kerajaan pimpinan Tan Sri Muhyiddin Yassin sebelum ini gagal menarik kerjasama antara parti-parti pembangkang untuk bersama dengan Perikatan Nasional (PN).

AP

Dalam pada itu, Yang di-Pertuan Agong turut menzahirkan penghargaan kepada Tan Sri Muhyiddin Yassin dan juga Jemaah Menteri atas khidmat bakti yang dicurahkan selama mentadbir negara sejak 1 Mac tahun lalu.

Malah Baginda turut menyatakan bahawa pelaksanaan Pilihan Raya Umum ke-15 bukanlah satu pilihan terbaik memandangkan negara masih lagi bergelut dalam memerangi COVID-19.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI