25.8 C
Kuala Lumpur
Monday, February 26, 2024
UtamaInspirasiSempat beri cenderamata sambil ucap ‘Arigato’, aksi terbaik ‘The Pocket Rocketman’ curi...

Sempat beri cenderamata sambil ucap ‘Arigato’, aksi terbaik ‘The Pocket Rocketman’ curi hati penonton Jepun dan peminat seluruh dunia

Pelumba basikal trek negara, Dato’ Azizulhasni Awang bukan sahaja membanggakan rakyat Malaysia dengan membawa pulang pingat perak pada temasya Sukan Olimpik 2020 dalam acara keirin lelaki, malahan turut mencuri perhatian para penonton di Velodrom Izu, Tokyo ketika acara akhir pada hari terakhir yang berlangsung pada jam 11.00 pagi waktu tempatan.

Aksi Azizulhasni ketika berusaha keras mengejar emas di belakang pelumba legenda dari Great Britain, Jason Kenny yang berada jauh di hadapan amat mengagumkan para penonton di velodrom itu yang memberinya tepukan gemuruh.

@AzizulAWANG/Twitter

Sejurus tamat perlumbaan, Azizulhasni terus mencuri hati para penonton dan petugas media apabila beliau dilihat berlari anak menuju ke arah penonton Jepun yang memberi sokongan semangat kepadanya untuk memberi sesuatu dalam bungkusan sebagai cenderamata.

@Changingman_TGR/Twitter

Sambil tersenyum manis, beliau mengagihkan cenderamata kecil itu kepada beberapa orang penonton yang bertuah, sebagai tanda terima kasih kepada mereka yang telah bersorak dan bertepuk tangan tanda memberi semangat kepadanya.

@Changingman_TGR/Twitter

Aksi ‘The Pocket Rocketman’ ini telah berjaya dirakam oleh seorang penonton Jepun, Kanematsu Yamato@Changingman_TGR sebelum video tersebut telah dimuat naik di laman Twitter dan mula tular.

@Changingman_TGR/Twitter

Dalam video berdurasi 45 saat tersebut, Azizulhasni turut dilihat beberapa kali menundukkan kepalanya kepada para penonton dan mengucapkan ‘Arigato’ atau terima kasih dalam bahasa Jepun sebagai tanda penghargaan dan menzahirkan rasa hormat kepada mereka.

@Changingman_TGR/Twitter

Beberapa kali juga Azizulhasni dilihat melambai tangan ke arah penonton dan peminatnya yang bertepuk tangan sambil bersorak sebelum diiringi pengurusnya memasuki pit. 

@Changingman_TGR/Twitter

Dato’ Azizulhasni Awang merupakan pelumba tunggal yang mewakili Asia dalam perlumbaan akhir merebut pingat Olimpik edisi kali ini yang kesemuanya didominasi oleh pelumba dari Eropah.

Pingat emas Olimpik acara keirin lelaki dipertahankan untuk kali ketujuh oleh Jason Kenny manakala pingat gangsa dimenangi oleh juara dunia dari Belanda, Harrie Lavreysen.

Tonton video di bawah.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI