26.8 C
Kuala Lumpur
Tuesday, February 7, 2023

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaGaya HidupNasi lemak jualan wanita Malaysia di Belanda digilai penduduk Amsterdam

Nasi lemak jualan wanita Malaysia di Belanda digilai penduduk Amsterdam

Berkahwin dengan lelaki Belanda akhirnya membawa penghijrahan Solehan-Manger ke luar negara. Wanita kelahiran Pulau Pinang itu dikatakan menetap di Malaysia sebelum berpindah ke Belanda mengikuti suaminya.

Dia mula memasak masakan Malaysia yang popular sebagai hobi bersama rakan-rakannya dan nasi lemak adalah salah satu hidangan Malaysia yang sering menjadi permintaan rakan-rakan dan saudara-maranya di sana.

Pada tahun 2017, dia memulakan perniagaan dalam talian dengan nama Nasi Lemak Amsterdam. Selain nasi lemak, dia juga menjual makanan Malaysia lain seperti laksa dan kuih-muih tradisional.

Tidak lama selepas itu, makanannya mula menarik perhatian penduduk tempatan.

Hidangan Malaysia yang dijual oleh Solehan adalah berharga antara 8 € (RM40) hingga 10 € (RM50). Harga yang diletakkan mungkin agak tinggi kerana di Eropah agak sukar untuk mendapatkan bahan masakan asli dari Malaysia. Pelanggan bahkan memahami keadaan tersebut.

Walaupun harga makanannya agak tinggi, dia sentiasa memastikan bahawa kualiti makanan adalah sesuai dengan harga yang diletakkan.

Pesanan terhadap makanannya telah meningkat sejak pandemik Covid-19 bermula. Oleh kerana rakyat Malaysia yang tinggal di luar negera tidak dapat pulang ke Malaysia jadi dia menerima banyak pesanan dari orang-orang Malaysia yang tinggal di situ. Tidak hanya itu, dia juga menerima banyak pesanan dari penduduk tempatan yang sepertinya sangat menggemari makanan Malaysia.

Rakyat Malaysia termasuk pelajar di sana menggelarnya dengan nama “Nasi Lemak Ayam Rendang Kak Ann.”

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI