28.6 C
Kuala Lumpur
Tuesday, June 18, 2024
UtamaBerita UtamaRakyat Hong Kong banjiri lapangan terbang, ingin lepaskan diri ke Britain

Rakyat Hong Kong banjiri lapangan terbang, ingin lepaskan diri ke Britain

HONG KONG – Ribuan rakyat Hong Kong dilihat membanjiri lapangan terbang dalam usaha untuk ‘melepaskan diri’ ke Britain.

Hal ini berlaku selepas tindakan keras yang diambil oleh kerajaan Parti Komunis China terhadap mana-mana pihak sama ada individu mahupun persatuan yang berani menyatakan perbezaan pendapat di negara berkenaan.

Rakyat Hong Kong mula beratur di lapangan terbang dalam usaha untuk melepaskan diri ke Britain. Sumber: Epoch Times

Difahamkan, selepas akhbar Apple Daily dipaksa untuk memberhentikan penerbitan, bekas ketua penulis akhbar berkenaan iaitu Lu Feng didapati telah ditahan oleh pihak berkuasa ketika berada di lapangan terbang pada 27 Jun lalu. Ekoran itu, ramai rakyat Hong Kong yang terus menempah tiket penerbangan ke Britain dengan lebih awal bagi mengelakkan berlakunya sekatan perjalanan di kemudian hari.

Pada awal tahun ini, Britain telah menawarkan skim visa baharu di mana rakyat Hong Kong boleh mendapatkan kewarganegaraan Britain. Mana-mana rakyat Hong Kong yang memiliki pasport Warganegara Britain (Luar Negara) dan tanggungan masing-masing boleh membuat permohonan visa secara dalam talian yang membenarkan mereka untuk tinggal dan bekerja di United Kingdom.

Britain telah menawarkan skim visa baharu yang membenarkan rakyat Hong Kong untuk tinggal dan bekerja di United Kingdom. Sumber: BH Online

Britain dipercayai melaksanakan keputusan itu sebagai tindak balas terhadap Parti Komunis China yang memungkiri janji semasa penyerahan Hong Kong pada tahun 1988. Justeru, London percaya pihaknya bertanggungjawab dalam melindungi bekas rakyat jajahannya daripada ditindas oleh kerajaan sendiri.

Sementara itu, He Liangmao yang merupakan rakyat Hong Kong dan kini telah berhijrah ke Kanada menyatakan bahawa faktor utama yang menyebabkan majoriti rakyat mahu melarikan diri adalah kerana ketakutan dan perasaan bimbang terhadap pemerintahan Parti Komunis China.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI