30.5 C
Kuala Lumpur
Sunday, July 14, 2024
UtamaGaya HidupPenjaja makanan berputus asa selepas PKP berulang kali gagalkan perniagaannya, Steven Sim...

Penjaja makanan berputus asa selepas PKP berulang kali gagalkan perniagaannya, Steven Sim turun padang membantu

Walaupun restoran dan kedai makan kini diberi kebenaran untuk dibuka sehingga jam 10 malam, penjaja makanan dan pemilik perniagaan kecil terus menderita untuk bertahan meneruskan kelangsungan hidup.

Begitu menekan dan kesempitan, sehinggakan seorang penjaja bernama Ah Soon baru-baru ini telah menyerah kalah dan berputus asa apabila terpaksa menaikkan bendera putih di luar rumahnya.

Ahli politik Steven Sim Chee Keong, menerusi hantaran di Facebooknya telah berkongsi bagaimana beliau berjaya meyakinkan penjaja makanan ini untuk terus bertahan dan memperjuangkan perniagaannya.

Steven Sim Chee Keong / Facebook

Tulis Steven, “Ah Soon seorang penjaja. PKP berulang kali bukan sahaja menyebabkan dia kehilangan perniagaannya, malahan dia juga terpaksa menanggung hutang – sewa gerai, perbelanjaan motosikal, sewa rumah, bil elektrik dan air gagal dibayar selama empat hingga lima bulan. Bahkan dia terpaksa menjual mesin basuh dan kipas di rumahnya untuk membeli beras.”

Terus dihimpit dengan bebanan kewangan sehingga tertekan, kesempitan hidup lelaki itu akhirnya membuatkan dia meletakkan bendera putih di luar rumahnya.

“Dia telah berputus asa. Dia memberitahu jirannya jika dia meninggal dunia, mereka boleh ambil motosikalnya,” tulis Steven Sim.

Steven Sim Chee Keong / Facebook

Tetapi, syukurlah, ahli politik ini berjaya memujuknya untuk tidak membiarkan perjuangannya yang terus bertahan itu menjadi sia-sia, yang mana sepatutnya berakhir dengan mencapai kemenangan.

“Bukannnya dia tidak mencuba. Dia tekun berusaha untuk kembali bangkit setelah jatuh berkali-kali. Tetapi PKP yang berulang kali telah menyebabkannya menjadi keliru dan hilang arah. Semua usahanya tidak membuahkan hasil. Dia sudah penat,” jelas Steven.

“Saya katakan kepadanya, jangan berputus asa. Hidup ini ada pasang surutnya, harapan itu tetap ada. Paling tidak, seseorang telah melihat bendera putihnya dan inilah saya datang. Saya bertanya kepada Ah Soon, apa yang dia perlukan? Jawabnya, ‘Saya hanya mahu cari makan. Saya boleh bekerja, tetapi bagaimana saya boleh berusaha dalam keadaan begini?’,” tulis Steven.

Steven Sim Chee Keong / Facebook

Ah Soon yang malang itu juga menambah terdapat lot penjaja yang baru dan lebih baik berdekatan rumahnya tetapi katanya dia sudah tidak ada upaya untuk mencuba dan terus berusaha.

Tetapi, demi memberi sokongan kepada penjaja ini dan mengalihkan kesedihannya, Steven Sim memutuskan untuk melunaskan hutang Ah Soon dan menyewakan tempat penjaja baru itu agar dia dapat memulakan perniagaan makanannya dengan semangat baru. Malahan beliau turut berjanji akan menanggung kos sewa gerai itu hingga akhir tahun, asal sahaja Ah Soon berjanji untuk bangkit kembali dan memulakan hidup baru dengan terus berusaha.

Steven Sim Chee Keong / Facebook

“Ketika saya bertanya kepada Ah Soon apa yang akan dia jual di premis gerai baru itu, saya perhatikan dia kembali bersemangat dan kelihatan gembira menerangkan menunya. Dia bersungguh-sungguh mahu berusaha untuk dirinya sendiri,” tambah Steven.

Setelah membincangkan menu, mereka pergi membeli bahan-bahan untuk persiapan pembukaan gerai baru itu pada hari juga.

Steven Sim Chee Keong / Facebook

“Ah Soon seakan tidak mempercayainya. Dia terus mengucapkan terima kasih berkali-kali. Saya memberitahunya untuk berjanji kepada saya tiga perkara: pertama jangan fikir untuk berputus asa, kedua bantu orang lain kalau dia mampu dan ketiga, untuk makan malam malam, dia mesti memasak untuk saya kerana saya hendak cuba menu dia di gerai barunya,” tulisnya.

“#KempenKibarBenderaPutih bukan main-main. Rakyat sedang susah. Gunakan apa sahaja cara untuk menghubungi saya, saya akan turun segera. Hanya dalam beberapa jam, Ah Soon sudah dapat bangkit kembali, dan dia telah menurunkan bendera putih itu dari depan rumahnya,” tambah Steven Sim.

Steven Sim Chee Keong / Facebook

Steven Sim menyeru masyarakat agar tidak berputus asa meneruskan kehidupan walaupun keadaannya amat perit dan sukar.

Sekiranya anda memerlukan bantuan dalam masa sukar ini, anda boleh menghubungi Steven Sim di talian 012 5907 507.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI