28.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 22, 2024
UtamaNasionalSetelah 108 tahun berkhidmat, ‘turn table’ manual terakhir di Malaysia terletak di...

Setelah 108 tahun berkhidmat, ‘turn table’ manual terakhir di Malaysia terletak di Tumpat akhirnya dibongkar

Sebuah ‘turn table’ lokomotif manual yang berusia 108 tahun juga terakhir di Malaysia yang terletak di Tumpat, Kelantan akhirnya telah dibongkar dan dialihkan bagi memberi laluan kepada kerja-kerja menaik taraf landasan.

KTM Berhad menerusi satu hantaran di laman Facebook memaklumkan bahawa ‘turn table’ manual terakhir di Malaysia yang terletak di Tumpat, Kelantan telah dibongkarkan pada 23 Jun, jam 11.30 pagi setelah ia digunakan selama 108 tahun.

KTM Berhad /Facebook

Kerja-kerja pembongkaran selesai pada jam 1.00 petang. Pegawai Operasi Tumpat, Azman Hasan berkata, tujuan ‘turn table’ manual dibongkarkan adalah bagi memberi laluan kepada kerja-kerja menaik taraf landasan baharu yang menghubungkan Depoh Tumpat ke bahagian pencucian tren. 

KTM Berhad / Facebook

‘Turn table’ tersebut akan ditempatkan ke lokasi baharu sebaik sahaja perbincangan lanjut dilakukan sebagai simpanan sebahagian sejarah kereta api untuk tatapan generasi akan datang.

KTM Berhad / Facebook

Untuk rekod, ‘turn table’ ini mula digunakan pada tahun 1913 di Depoh Stokereta Tumpat, Kelantan yang pada ketika itu di bawah pentadbiran Federated Malay States Railway (FMSR).

KTM Berhad / Facebook

‘Turn table’ bersejarah ini dibina di England dan dibawa masuk ke Tanah Melayu oleh Syarikat Patent Shaft & Axletree Engineers Co. Ld.

KTM Berhad / Facebook

Fungsi ‘turn table’ adalah untuk memusingkan lokomotif bagi menukarkan arah kedudukan ruang pemandu.

KTM Berhad / Facebook

Keunikan ‘turn table’ ini terletak pada titik graviti yang sangat sempurna, iaitu ia boleh dipusingkan dengan menggunakan dua hingga tiga orang kakitangan sahaja dalam satu-satu masa.

KTM Berhad / Facebook

Keseimbangan graviti membolehkan ‘turn table’ dapat memusingkan lokomotif dengan mudah sesuai dengan berat beban.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI