29.8 C
Kuala Lumpur
Tuesday, April 16, 2024
UtamaBerita UtamaPemilik kedai hampir kerugian RM395 akibat ditipu pelanggan yang gunakan aplikasi 'e-wallet'

Pemilik kedai hampir kerugian RM395 akibat ditipu pelanggan yang gunakan aplikasi ‘e-wallet’

Seorang pemilik kedai perkakasan di Bandar Laguna Merbok, Kedah, dikatakan hampir kerugian sebanyak RM395 akibat ditipu oleh pelanggan yang berkunjung ke kedainya pada Rabu lalu, 23 Jun.

Kejadian tersebut telah diceritakan oleh isteri kepada pemilik kedai tersebut, Xiao Yen di laman Facebook miliknya.

Facebook

Menurut Xiao pada sekitar 4.30 petang, hari Rabu lalu, datang seorang pelanggan ke kedai mereka untuk mencari peralatan elektrik. Dia akhirnya memilih untuk membeli gerudi dan beberapa perkakas elektrik yang lain. Jumlah kesemua perkakas elektrik adalah sebanyak RM395.

Facebook

Apa yang peliknya, pelanggan tersebut tidak meminta pemilik kedai untuk memeriksa dahulu barangan yang dibelinya sama ada ianya berfungsi atau tidak. Dia kemudian memberitahu bahawa dia akan membayar barangan tersebut dengan menggunakan aplikasi ‘Touch n Go’.

Dia kemudian menunjukkan bukti transaksi yang dilakukan di telefon bimbitnya. Xiao Yen kemudian memberitahu bahawa suaminya selalu memeriksa bukti pembayaran sebelum membenarkan pelanggan meninggalkan kedai mereka dan ketika suaminya memeriksa telefon pelanggan tersebut, transaksi masih belum dilakukan.

Facebook

Pelanggan tersebut kemudian menegaskan bahawa selagi transaksi di pihaknya telah berlaku tidak akan ada masalah. Akhirnya, suami Xiao Yen memberitahu pelanggan bahawa dia akan menghubungi pihak ‘Touch n Go’ untuk menyelesaikan isu tersebut.

Namun, pelanggan itu mula menunjukkan dia berada dalam keadaan tidak selesa dan memberitahu bahawa dia akan membeli barangan tersebut pada lain hari sahaja.

Facebook

Xiao Yen kemudian memberi amaran kepada semua pemilik kedai untuk lebih berhati-hati. Dia mengatakan bahawa ketika mereka memeriksa butiran transaksi selepas itu, mereka hanya menerima RM 0.01.

Mujur, mereka tidak tertipu dengan tipu muslihat yang dilakukan oleh penipu tersebut. Pastikan bukti pembayaran dilakukan terlebih dahulu sebelum membenarkan mereka meninggalkan premis.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI