28.6 C
Kuala Lumpur
Tuesday, June 18, 2024
UtamaGlobalPasukan Fauci bercampur baur memberi respons atas dakwaan kebocoran makmal pada Januari...

Pasukan Fauci bercampur baur memberi respons atas dakwaan kebocoran makmal pada Januari 2020

Pegawai kesihatan tertinggi Amerika Syarikat termasuk Anthony Fauci, bergelut panik pada akhir Januari 2020 untuk memberi respons terhadap laporan awam mengenai kemungkinan hubungan pandemik COVID-19 dan Institut Virologi Wuhan di China.

Pendapat dan jangkaan mereka dalam memberi tindak balas diperolehi menerusi pemeriksaan lebih 3,000 halaman e-mel milik Dr Anthony Fauci, Pengarah Institut Alergi dan Penyakit Berjangkit Kebangsaan (NIAID), yang didedahkan atas permohonan di bawah Akta Kebebasan Maklumat yang mana telah memberikan garis masa peristiwa itu dengan terperinci.

E-mel tersebut menunjukkan para pegawai kesihatan menyatakan kebimbangan akan penglibatan Amerika Syarikat dengan makmal itu sebelumnya, dan mereka mempunyai pengetahuan mengenai kenyataan umum yang dibuat oleh pengarah makmal Wuhan mengenai pembiayaan Amerika Syarikat untuk penyelidikan kontroversi yang dijalankan di bandar itu.

Susulan perbualan dan perbincangan para pegawai kesihatan, diskusi awam mengenai sumber tentang kebocoran makmal yang berpotensi telah ditindas secara aktif oleh platform media sosial, pegawai kesihatan, dan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Dr Anthony Fauci di Washington DC pada 3 Mac 2020. (Gambar oleh Charlotte Cuthbertson/The Epoch Times)

31 Januari 2020

Dr Anthony Fauci menerima e-mel pada jam 8.43 malam (hal. 3229) pada 31 Januari 2020, daripada rakan sekerja, Greg Folkers dari Institut Kesihatan Kebangsaan (NIH), agensi persekutuan yang bertanggungjawab dalam penyelidikan kesihatan awam. E-mel tersebut tidak mengandungi teks dan hanya memuat naik satu artikel panjang yang telah diterbitkan dalam majalah Science pada petang itu.

Artikel itu, yang ditulis oleh Jon Cohen, adalah salah satu kisah terawal yang menggambarkan bagaimana para saintis bekerja dengan panik ke atas “genom yang viral” untuk “memahami asal-usul 2019-nCoV.”

Artikel tersebut memfokuskan kepada teori bahawa virus itu berasal dari pasar makanan laut di Wuhan, dan penulis berusaha keras untuk menolak teori kebocoran makmal, dengan memperhatikan bahawa urutan virus untuk “meruntuhkan idea bahawa patogen berasal dari sebuah institut virologi di Wuhan.”

Walau bagaimanapun, penulis menekankan “kebimbangan mengenai institusi ini mendahului wabak,” dan juga memperincikan bagaimana seorang saintis “pada tahun 2015 mengkritik eksperimen di mana pengubahsuaian dilakukan terhadap virus seperti SARS yang berlegar dan didapati dalam kelawar di China untuk melihat apakah ia mempunyai potensi untuk menyebabkan penyakit kepada manusia.”

Eksperimen yang dinyatakan menerusi artikel Science itu secara lebih terperinci dijelaskan menerusi artikel pada 9 November 2015 dalam jurnal Nature mengenai eksperimen berfungsi-keuntungan – suatu proses di mana virus sengaja dibuat menjadi lebih ganas untuk meramalkan penyakit yang bakal muncul — yang dilakukan di makmal Wuhan menggunakan “virus chimeric” dalam tikus.

Penulis artikel itu, termasuk pengarah makmal Wuhan, Shi Zhingli yang menekankan bahawa penyelidikan mereka dimulakan sebelum kerajaan Amerika Syarikat memperkenalkan moratorium penyelidikan berfungsi-keuntungan. Mereka menambah yang kertas penyelidikan mereka “telah disemak oleh lembaga dana pembiayaan,” dan yang terpenting, “penyelidikan lanjut telah diminta, dan perkara ini telah dipersetujui oleh NIH.”

Artikel itu juga menyatakan “penyelidikan dalam manuskrip ini disokong oleh geran dari Institut Alergi dan Penyakit Berjangkit Kebangsaan”, organisasi yang Fauci ketuai, serta organisasi induk NIAID iaitu NIH.

Setelah menerima e-mel daripada rakannya di NIH (hal. 3,229), Fauci memanjangkan artikel Science itu kepada John Mascola dari NIH pada jam 9.47 malam. (hal. 3,229), dengan catatan, “Ini adalah artikel Jon Cohen.”

Dua minit kemudian (hal. 3,187), Fauci juga memanjangkan pula artikel itu kepada Jeremy Farrar, ketua organisasi tanpa keuntungan dari Britain, dan Kristian Andersen, seorang profesor dari Scripps Research dengan memberitahu mereka, “Ini baru dikeluarkan hari ini. Anda mungkin pernah melihatnya. Sekiranya tidak, ini menarik untuk perbincangan semasa.”

Mengapa Fauci memilih untuk menghubungi Farrar dan Andersen, yang kedua-duanya tidak bekerja untuk Fauci atau NIH, tidak jelas tetapi pada hari-hari berikutnya, kedua-duanya menjadi kekuatan utama dalam usaha untuk menolak teori kebocoran makmal. Pada bulan Mac 2020, Andersen menulis bersama dalam sebuah kertas yang sangat berpengaruh “The Proximal Origin of SARS-CoV-2”, yang masih banyak disebut sebagai bukti asal usul secara semula jadi. Andersen bersama penulisnya mendapat dana dari NIH dan organisasi Farrar.

Fauci juga menghantar e-mel artikel itu kepada Robert Kadlec di Pejabat Penolong Setiausaha untuk Kesediaan dan Respons (ASPR), HHS pada jam 9.49 malam (hal. 3,222), dengan berkata kepadanya: “Bob: Ini baru saja keluar hari ini. Sila beri pandangan yang seimbang. Tony.”

Pada jam 10.32 malam (hal. 3,187) malam itu, Fauci menerima respons e-mel daripada Andersen, yang mengesahkan menerima artikel itu dan mencatatkan pemerhatian yang dibuatnya.

Menurut Andersen, “Ciri-ciri virus yang bukan biasa membentuk bahagian genom yang sangat kecil (<0,1%) jadi seseorang perlu memerhatikan semua urutan dengan sangat teliti untuk melihat bahawa beberapa ciri (berpotensi) kelihatan kejuruteraan direka.”

Pada awal hari itu, Andersen telah menghantar tweet yang menyangkal teori Senator Tom Cotton (R-Ark.) bahawa virus itu berpunca dari makmal Wuhan, dengan mengatakan, “Analisisnya benar-benar tersasar dan salah. Semuanya boleh diabaikan dengan selamat.”

Dr. Anthony Fauci di Capitol Hill, Washington DC pada 26 Mei 2021 (Gambar oleh Sarah Silbiger-Pool/Getty Images)

1 Februari 2020

Keesokan paginya — pada jam 7.29 pagi (hal. 3,221) pada 1 Februari 2020, Fauci menghantar artikel Nature 2015 kepada Hugh Auchincloss, timbalan pengarah utama NIAID, yang memperincikan eksperimen fungsi- keuntungan itu dan pembiayaan NIH. Fauci menyertakan mesej dengan kata-kata tegas, dengan mengatakan: “Penting untuk kita berbincang pagi ini. Pastikan untuk terus hidupkan telefon pintar anda.” Fauci mengarahkan Auchincloss untuk “membaca penulisan dalam kertas ini dan juga e-mel yang akan dikirimkan kepada anda sekarang.”

“Anda akan mempunyai tugas hari ini yang mesti dilakukan,” tulisnya.

Artikel Nature dirujuk secara tidak langsung dalam artikel Cohen yang baru diterbitkan. Tiga puluh lima saat kemudian (hal. 3,215), Fauci melanjutkan arahannya dengan mengirimkan kepada Auchincloss artikel Science yang baru diterbitkan, yang telah disampaikan kepadanya pada malam sebelumnya.

Pada tahun 2014, NIAID memberikan geran berjumlah US$ 3.7 juta kepada EcoHealth Alliance yang berpusat di New York, yang diketuai oleh Peter Daszak. Menurut Francis Collins dari NIH, sebahagian dana telah “disalurkan ke Wuhan” sebagai sebahagian “subkontrak dari EcoHealth.”

Pentadbiran Obama pada tahun 2014 telah menetapkan moratorium penyelidikan fungsi-keuntungan, kerana kewujudan risiko sedia ada. Kemungkinan penyelidikan tahun 2015 dalam artikel yang dihantar kepada Auchincloss oleh Fauci akan dilindungi oleh larangan tersebut.

Pada jam 8.19 pagi (hal. 3,210), Fauci menghantar artikel Nature kepada Lawrence Tabak dari NIH, dalam e-mel yang ditandakan sebagai “PENTING.” Fauci hanya memberitahu Tabak, “Ini dia.”

Kira-kira dua jam kemudian, pada jam 10.34 pagi (hal. 3,197), Farrar menghantar e-mel kumpulan, mengumumkan pada jam 2 petang akan diadakan telekonferensi. E-melnya menekankan “maklumat dan perbincangan dikongsi dengan penuh keyakinan dan tidak boleh dikongsi sehingga persetujuan mengenai langkah selanjutnya.”

Termasuk dalam e-mel adalah ringkasan agenda yang termasuk item “Pengenalan, fokus dan keputusan yang diharapkan” dan “Maklumat dan langkah berikutnya.” Termasuk Farrar, terdapat 13 individu yang disenaraikan dalam agenda telekonferensi.

Tidak lama selepas e-mel Farrar dalam panggilan sidang itu, Auchincloss memberi maklum balas e-mel Fauci pada jam 11.47 pagi (ms 3,206) di bawah bebenang e-mel dengan baris subjek “Bersambung.” Rantaian e-mel ini berbeza dengan yang dimulakan oleh Fauci ketika beliau menghantar dua artikel pada awal pagi itu.

Auchincloss menulis, “Kertas yang anda kirimkan menyatakan eksperimen dilakukan sebelum penambahan fungsi dihentikan tetapi sejak itu ia telah disemak dan dipersetujui oleh NIH. Tidak pasti apa maksudnya kerana Emily yakin bahawa tidak ada kerja coronavirus yang melalui rangka kerja P3. Emily akan berusaha untuk menentukan sama ada kita mempunyai hubungan jarak jauh dengan pekerjaan di luar negara ini.”

Kakitangan Makmal P4 di Wuhan, China pada 23 Februari 2017 (Gambar oleh Johannes Eisele / AFP / Getty Images)

“Rangka kerja P3” merujuk pada rangka kerja HHS P3CO (Rangka Kerja HHS untuk Membimbing Keputusan Pembiayaan Tentang Cadangan Penyelidikan yang Melibatkan Patogen Pandemik Berpotensi yang Dipertingkatkan), yang digunakan untuk membimbing keputusan pembiayaan HHS dan NIH. Nampaknya Auchincloss mempertikaikan pendapat para penyelidik di makmal Wuhan bahawa eksperimen fungsi-keuntungan itu telah dipersetujui.

Fauci membalas e-mel Auchincloss pada jam 12.51 tengah hari (hal. 3,206) dengan catatan ringkas, “OK. Nantikan.”

Jam 1.13 petang (hal. 3,197), Farrar telah menghantar e-mel lain yang berkaitan telekonferensi bermula jam 2 petang yang mungkin ditangguhkan, dengan mengatakan: “Kristen dan Eddie telah berkongsi ini dan akan membincangkannya melalui panggilan. Terima kasih. Mudah-mudahan dapat membantu dalam merangka perbincangan.” Kristen nampaknya Kristian Andersen, yang kemudian dirujuk sebagai KA.

Kerana kandungan disunting, tidak diketahui apa yang disebut oleh Farrar sebagai “berkongsi”.

Pada jam 1.34 petang (hal. 3,197), Fauci melanjutkan e-mel Farrar kepada Tabak, dengan memaklumkan dalam telekonferensi jam 2 petang dengan catatan, “FYI.”

Jam 1.43 petang (hal. 3,172), Marion Koopmans, yang mengawasi makmal Belanda yang sebelumnya terlibat dengan eksperimen fungsi-keuntungan, menghantar e-mel kepada Farrar dan CC kepada Fauci serta ahli dalam kumpulan panggilan lain. Bahagian e-mel Koopmans disusun semula dengan sepenuhnya.

Pada masa yang sama ketika Koopmans menghantar e-mel itu (hal. 3,187), Fauci membalas e-mel Andersen, yang sebelumnya telah menyatakan bahawa “seseorang perlu melihat semua urutan dengan teliti untuk memastikan beberapa ciri (berpotensi) terlihat kejuruteraan direka.” Fauci hanya menulis: “Terima kasih, Kristian. Berbincang melalui panggilan kelak.”

Telekonferensi itu nampaknya bermula pada jam 2.00 petang seperti yang dijadualkan. Pada jam 2.56 petang (hal. 3,172), semasa telekonferensi, Farrar menghantar e-mel kepada empat dari 13 individu yang dipercayai sedang menyertai telekonferensi itu, termasuk Fauci, dengan pertanyaan, “Boleh saya cadangkan yang kita mematikan panggilan dan kemudian memanggil semula? Hanya selama 5-10 minit? “

Jam 3.03 petang (hal. 3,172), Fauci membalas secara langsung permintaan Farrar dengan jawapan ringkas “ya”. Jam 3.07 petang (hal. 3,167), Farrar sepertinya telah menyertai kembali panggilan tersebut, menghantar e-mel dengan bunyi agak mengelirukan, “Saya telah kembali sehingga saluran terbuka sekiranya terdapat bantuan untuk menyertai kembali.”

Telekonferensi berakhir tidak lama selepas ini dan sebelum e-mel seterusnya, yang dihantar pada jam 3.50 petang.

Jam 3.50 petang e-mel (hal. 3,167) yang dikirim oleh Collins, nampaknya merujuk kepada ketua pengarah WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, yang menyatakan: “Hai Jeremy, saya bersedia untuk setiap saat 24/7 menerima panggilan Tedros. Maklumkan sahaja kepada saya. Terima kasih atas kepemimpinan anda dalam isu kritikal dan sensitif ini. Francis.”

Tidak lama selepas itu, Farrar menghantar e-mel pada jam 3.59 petang (hal. 3,133) kepada semua ahli kumpulan, mengucapkan terima kasih atas penyertaan mereka. Farrar menulis, “Ada banyak yang perlu difahami untuk difahami dalam hal ini. Panggilan ini sangat berguna untuk mendengar beberapa pemahaman semasa kami dan banyak jurang dalam pengetahuan kami.”

Bahagian suntingan besar diikuti. Farrar menutup dengan berkata, “Saya harap itu adalah pendekatan yang wajar, tolong hantarkan idea atau cadangan. Sekali lagi, terima kasih kerana meluangkan masa pada waktu hujung minggu untuk perbincangan yang tepat mengenai isu yang rumit. Terima kasih dan salam terbaik Jeremy.”

Terdapat beberapa e-mel yang lebih pendek dan mesra selepas itu.

Peter Daszak, salah seorang anggota pasukan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) yang menyiasat asal usul COVID-19 bercakap kepada media ketika berada di Institut Virologi Wuhan, Hubei di China pada 3 Februari 2021. (Gambar oleh Hector Retamal / AFP / Getty Images)

2 Februari 2020

Pada jam 3.30 pagi (hal. 3,130), Ron Fouchier menghantar e-mel kepada penerima yang tidak diketahui, mengucapkan terima kasih kepada Farrar atas “telekonferensi yang berguna” dan memasukkan bahagian yang bertajuk “Catatan Ron”. Bahagian nota merangkumi lebih dua halaman penuh dan disusun semula sepenuhnya.

Farrar membalas e-mel Fouchier dengan mengatakan “Terima kasih Ron,” diikuti dengan perenggan yang disusun semula. Mesej Farrar ditutup dengan “Pandangan yang sangat dialu-alukan.”

Farrar kemudian menghantar e-mel pada jam 4.48 pagi (hal. 3,128) kepada Andrew Raumbaut dan ahli lain dari kumpulan telekonferensi. Farrar menyatakan, “Ini adalah masalah yang sangat kompleks.” Komen ini diikuti oleh bahagian yang telah lama disunting sebelum Farrar menutup dengan mesej, “Saya cadangkan kita tidak memasuki perbincangan ilmiah lebih lanjut di sini, tetapi tunggu kumpulan itu memulakannya.”

Ketua NIH Collins kemudian menghantar e-mel kepada Farrar pada jam 5.27 pagi (hal. 3,128), dengan menyatakan yang beliau bersedia “untuk panggilan kepada Tedros.”

“Maklumkan kepada saya jika saya dapat membantu menembusi belokan pelindungnya,” tulisnya. E-mel itu dihantar salinannya kepada Fauci dan Tabak.

Pada jam 7.13 pagi (hal. 3,126), Collins menghantar e-mel kepada Farrar dan CC kepada Fauci dan Tabak, dengan menyatakan, “Kami benar-benar menghargai pandangan dengan pilihan ..” Entri ini diikuti dengan pengurangan satu baris.

Pada jam 11.28 pagi (hal. 3,125), Farrar mengirim e-mel kepada Fauci dan Collins, dan salinannya kepada Tabak. Farrar berkongsi dengan yang lain: “Tedros dan Bernhard nampaknya telah memasuki kesimpulan… mereka perlu memutuskan pada hari ini akan pandangan saya. Sekiranya mereka berdalih, saya akan menghargai panggilan anda pada lewat malam ini atau esok untuk memikirkan bagaimana kita akan terus maju dengan langkah seterusnya.”

Ketua Pengarah Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus semasa sidang media situasi terkini COVID-19 di Geneva pada 24 Februari 2020. (Gambar oleh Fabrice Coffrini / AFP / Getty Images)

Pada akhir e-mel, Farrar menambahkan rujukan ke laman berita dalam talian ZeroHedge, yang baru saja menerbitkan artikel mengenai kemungkinan coronavirus bocor dari makmal.

Sehari selepas mesej Farrar, ZeroHedge diharamkan di Twitter.

Walaupun tidak diketahui apa yang telah diberitahu, atau diminta oleh Ketua Pengarah WHO, Tedros, pada 3 Februari 2020, beliau mengeluarkan “Laporan Ketua Pengarah”, yang termasuk arahan untuk “memerangi penyebaran khabar angin dan maklumat yang salah.” Tedros juga melanjutkannya di Twitter.

Semasa ucapannya, Tedros mengumumkan, “Kami telah bekerjasama dengan Google untuk memastikan semua orang yang mencari maklumat tentang coronavirus untuk melihat maklumat WHO di bahagian atas hasil carian mereka. Platform media sosial termasuk Twitter, Facebook, Tencent, dan TikTok juga telah mengambil langkah untuk mengehadkan penyebaran maklumat yang salah.”

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI