32.3 C
Kuala Lumpur
Tuesday, June 18, 2024
UtamaGlobalTrump lontar tuntutan kepada PKC bayar pampasan RM41 trilion, gesa pentadbiran Amerika...

Trump lontar tuntutan kepada PKC bayar pampasan RM41 trilion, gesa pentadbiran Amerika Syarikat kenakan tarif 100 peratus untuk produk China

Bekas Presiden Amerika Syarikat Donald Trump kembali ke arena politik mewakili Republikan pada 5 Jun di Carolina Utara ketika ucapan di perhimpunan agung parti itu dengan menyatakan tuntutan kepada Parti Komunis China, untuk membayar AS$10 trilion (RM41 trilion) sebagai ‘pampasan’ di atas kerugian yang telah disebabkan oleh virus PKC (COVID-19), dengan mendesak pentadbiran Amerika Syarikat supaya mengenakan tarif 100 peratus untuk produk buatan China. 

“Saya gembira dapat kembali ke Greenville dengan begitu banyak patriot Carolina Utara berbangga mencintai negara kita, menyokong tentera kita, menghormati polis kita, menghormati bendera kita, dan selalu mendahulukan Amerika Syarikat. Kami tidak meletakkan kepentingan Amerika Syarikat sebagai kedua,” kata Trump.

Trump meminta PKC bertanggungjawab untuk membayar pampasan di atas kerugian yang disebabkan oleh pandemik itu.

Bekas Presiden Amerika Syarikat Donald Trump (Gambar oleh Melissa Sue Gerrits /Getty Images)

“Sekarang adalah masa untuk Amerika Syarikat dan dunia untuk menuntut pampasan serta tanggungjawab dari Parti Komunis China. Kita semua perlu mengumumkan dengan suara bersatu yang China (PKC) mesti membayar. Amerika Syarikat perlu mengambil langkah segera untuk menanganinya secara beransur-ansur dengan mengenakan tarif 100 peratus ke atas semua produk buatan China,” saran Trump.

“Kami menuntut pampasan dari Parti Komunis China. China (Parti Komunis China) mesti membayar. Mereka mesti membayar,” tegasnya.

“Semua negara harus bekerjasama untuk menyerahkan bil sekurang-kurangnya AS$10 trilion kepada China (PKC) untuk mengimbangi kerugian,” kata Trump, sambil menambah yang angka ini jauh lebih rendah daripada jumlah sebenar dalam tuntutan kepada PKC.

“Langkah pertama adalah semua negara harus secara kolektif membatalkan hutang yang mereka berhutang kepada China (PKC) sebagai wang pendahuluan untuk pampasan,” cadangnya.

Dalam ucapannya, Trump sekali lagi menyatakan bahawa beliau mempercayai virus itu berasal dari makmal di Wuhan, China.

Amerika Syarikat akan menumpukan perhatian dalam siasatan asal usul virus

Perbincangan mengenai asal usul pandemik COVID-19 di Amerika Syarikat baru-baru ini semakin memuncak dengan semua orang memperkatakannya, dengan teori kebocoran virus dari makmal di Wuhan, China mendapat perhatian terbesar. 

Senat Amerika Syarikat meluluskan resolusi pada 28 Mei, dengan meminta penyiasatan terperinci mengenai asal usul virus Komunis China (COVID-19).

Resolusi itu yang dipersetujui secara sebulat suara telah dipimpin oleh Senator Republikan Kansas, Roger Marshall dan Senator Demokratik New York, Kirsten Gillibrand, yang meminta Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) untuk terus mengadakan siasatan mengenai asal usul pandemik COVID-19. 

Resolusi tersebut menyatakan sekiranya penyiasatan asal usul virus tidak mendapat persetujuan WHO, Amerika Syarikat akan memulakan penyiasatannya sendiri dengan “kerajaan dan pakar dari negara yang bersedia bekerjasama.”

Senator Marshall dalam satu kenyataan, “Jika China (PKC) terus mengikuti jalannya untuk menyembunyikan kebenaran, kita mesti memulakan rancangan penyiasatan penuh, termasuk kerjasama dengan rakan-rakan sekutu dari seluruh dunia.”

Gambar Hiasan / Unsplash

Anggota Dewan Perwakilan Amerika Syarikat memperkenalkan rang undang-undang itu pada 28 Mei dengan rancangan pelucutan kekebalan kedaulatan negara asing PKC (China) dan negara-negara lain yang dengan “sengaja memutar belit pandangan masyarakat antarabangsa mengenai pandemik ini,” yang memungkinkan keluarga mangsa pandemik dalam membuat tuntutan supaya PKC atau negara yang berkaitan untuk bertanggungjawab.

Pada 17 April tahun lalu, Senator Tom Cotton dan Ahli Perwakilan Dan Crenshaw memperkenalkan rang undang-undang yang bertujuan untuk meminda “Akta Kekebalan Berdaulat Asing” (FSIA) dengan melucutkan hak PKC dari kekebalan kehakimannya semasa pandemik. Ini bagi membolehkan warga Amerika Syarikat membawa tuntutan kepada PKC di mahkamah persekutuan bagi tujuan mendapatkan pampasan akibat kematian, kecederaan dan kerosakan ekonomi yang disebabkan oleh virus PKC.

Pada awal April 2021, Ahli Perwakilan kanan Republikan Jim Banks telah meminta pentadbiran Presiden Joe Biden untuk mengambil tindakan ke atas PKC supaya bertanggungjawab ke atas kerugian yang disebabkan oleh pandemik virus PKC (COVID-19), dengan menuntut pampasan di atas kerugian ekonomi yang besar dan membawanya ke Mahkamah Keadilan Antarabangsa di The Hague.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI