26.6 C
Kuala Lumpur
Wednesday, April 24, 2024
UtamaNasional“Saya mohon maaf atas gurauan tidak cerdik”. Ryzal Duriankimchi akui tak berniat...

“Saya mohon maaf atas gurauan tidak cerdik”. Ryzal Duriankimchi akui tak berniat hina pakaian tradisi Iban

Aspek kebudayaan bukanlah satu isu yang boleh dijadikan gurauan, apatah lagi di dalam negara berbilang kaum seperti di Malaysia ini. Ia merupakan satu isu yang sensitif.

Sebagai rakyat Malaysia, kita seharusnya menghormati dan menghargai adat, budaya dan tradisi masyarakat lain bukan?

ryzalibrhm/Instagram

Bercakap mengenai itu, selebriti Instagram Ryzal Ibrahim yang popular dengan nama Duriankimchi bersama isterinya, Maryam baru-baru ini menjadi bualan hangat wargamaya.

Ia disebabkan oleh gurauan Ryzal yang dikatakan menghina pakaian tradisi Iban, Ngepan semasa pakaian itu dipakai oleh isterinya, Maryam.

“Saya minta maaf atas gurauan tadi berkenaan pakaian tradisional Iban yang dipakai Maryam. Saya akui ianya gurauan, bukan niat menghina tetapi saya faham ia isu sensitif kaum”, tulisnya di Instagram.

ryzalibrhm/Instagram

“Kepada orang Sarawak khususnya kaum Iban, saya dahulukan permohonan maaf kerana gurauan yang tidak berasas dengan Pakaian Tradisional Iban”.

Sementara itu, Maryam pada masa yang sama turut mengeluarkan satu video dan meminta maaf di atas apa yang dikatakan oleh suaminya.

@sabrinafazira

Kesian maryam dah laa tengah pregnant 🥺 semoga dipermudahkan 🤲🏻🤲🏻

♬ To the Bone full cover on Youtube Hana Wilianto – Hana Wilianto

Malah Maryam yang kini sedang mengandung itu juga dilihat menangis atas ketelanjuran kata suaminya.

Semoga kejadian ini menjadi pengajaran buat mereka dan kita semua untuk tidak menjadikan adat tradisi nenek moyang kita sebagai satu gurauan.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI