29.7 C
Kuala Lumpur
Saturday, July 13, 2024
UtamaNasionalPeluang saksikan fenomena Gerhana Bulan Penuh ‘Super Flower Blood Moon’ di Malaysia...

Peluang saksikan fenomena Gerhana Bulan Penuh ‘Super Flower Blood Moon’ di Malaysia pada 26 Mei

Pada 26 Mei 2021, fenomena gerhana bulan yang jarang berlaku yang bukan sahaja gerhana bulan penuh, tetapi juga merangkumi momen bulan perlahan bertukar warna putih mutiara kepada warna kemerahan dikenali Gerhana Bulan Penuh ‘Super Flower Blood Moon’ akan dapat disaksikan penduduk dunia.

Masyarakat di Malaysia berpeluang menyaksikan fenomena indah jarang berlaku ini bermula jam 4.47 petang, 26 Mei.

Gerhana bulan penuh ini dapat dilihat di Asia timur, Lautan Hindi timur, Oceania, Kepulauan Pasifik, Amerika Utara barat, Amerika Selatan barat dan Antartika. 

Facebook

Menurut kenyataan Agensi Angkasa Malaysia (MYSA), gerhana bulan penuh ‘Super Flower Blood Moon’ akan mula dapat disaksikan di Malaysia pada jam 4.47 petang dan berakhir pada jam 9.50 malam, 26 Mei. 

Masyarakat di Sabah dan Sarawak akan dapat menyaksikan fenomena gerhana bulan ketika fasa gerhana separa, sementara di Semenanjung dapat menyaksikan fasa gerhana bulan maksimum.

MYSA

Menurut MYSA menerusi laman Facebook rasmi, fenomena gerhana bulan ‘Super Flower Blood Moon’ akan berlaku selepas bulan berada pada kedudukan yang paling hampir dengan bumi (perigee) dengan jarak 357,309 kilometer. Fenomena ini akan dapat dilihat secara keseluruhan di timur Australia, New Zealand dan Kepulauan Pasifik.

Gerhana Bulan Penuh ‘Super Flower Blood Moon’ boleh disaksikan secara penstriman langsung menerusi akaun media sosial Facebook dan YouTube Planetarium Negara pada hari Rabu, 26 Mei 2021. Kemudahan teleskop tidak akan dibuka kepada orang awam di Planetarium Negara kerana pelaksanaan PKP.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI