27.4 C
Kuala Lumpur
Monday, May 27, 2024
UtamaInspirasiPencuri kereta milik wanita ini terus diekori dari lampu isyarat, kumpulan pemandu...

Pencuri kereta milik wanita ini terus diekori dari lampu isyarat, kumpulan pemandu prihatin yang bersatu berjaya tumpaskan cubaannya tidak jauh di hadapan

Tiada yang dapat menyatukan rakyat Malaysia dengan lebih baik apabila seseorang yang lain serius sedang berada dalam kesusahan dan memerlukan bantuan.

Momen penyatuan rakyat Malaysia yang prihatin dan ikhlas membantu telah berjaya dirakam ketika sekumpulan individu berjaya mengejar suspek dalam cubaannya untuk mencuri kereta seorang wanita ketika dia sedang berhenti di lampu isyarat yang sedang merah di siang hari.

Dalam sebuah video yang tular di Facebook, mangsa dapat dilihat berdiri di luar Honda City miliknya, setelah dia diberhentikan dan ditarik keluar dari kereta. 

Facebook

Wanita itu cuba masuk kembali ke dalam keretanya tetapi mungkin terkejut dan panik serta tidak tahu apa yang perlu dilakukan, dia menunjukkan kepada pemandu lain bahawa bantuan segera diperlukan.

Suspek kemudian cuba melarikan diri dengan Honda City itu, tetapi empat kereta lain mengejarnya dan membuat formasi untuk mengepung suspek. Semua pemandu ini yang saling tidak mengenali nampaknya seakan gagal, tetapi mereka bertekad untuk menangkapnya dan meneruskan usaha itu sehingga berjaya.

Facebook

Rakaman video dashcam menunjukkan keempat kereta ini akhirnya berjaya mengepung dan menghalang suspek, dengan satu di depan, satu di belakang dan dua lagi di sebelah, sehingga pencuri ini diberhentikan di lorong kanan sebuah jalan kecil.

Pemandu kereta dari belakang Honda City itu telah turun dan menarik suspek keluar dengan wibawanya. Dia dengan pantas menarik brek kereta kerana enjinnya belum dimatikan. Suspek yang ditarik keluar didapati dalam kebingungan dan tidak melawan.

Facebook

Suspek tidak cuba melarikan diri, dan lelaki itu menundukkannya ke tanah dan menahannya dengan pantas di atas tanah sementara pemandu yang lain turun untuk turut mengepung.

Mangsa juga dilihat turun bersama mereka dan kesemuanya berkumpul untuk mengelilingi suspek dan menghubungi pihak berkuasa.

Facebook

Insiden cubaan mencuri kereta ini berlaku pada jam 1.58 petang pada 13 April lalu di lokasi Sri Petaling menuju ke Kuchai Lama.

Facebook

Amat mengagumkan dengan apa yang boleh dilakukan oleh rakyat Malaysia berbilang kaum ketika mereka bersatu untuk tujuan yang sama.

Syabas kepada semua pemandu berkenaan kerana telah berjaya menangkap suspek tanpa mempedulikan perkara lain melainkan kebajikan dan keselamatan wanita ini. Anda semua adalah wira hebat kepada wanita ini. 

Tonton video di sini.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI