27.2 C
Kuala Lumpur
Sunday, June 16, 2024
UtamaGaya HidupHasil kerja keras tamatkan pengajian dengan kepujian kelas pertama, bekas pelajar ini...

Hasil kerja keras tamatkan pengajian dengan kepujian kelas pertama, bekas pelajar ini bersyukur dapat pengecualian pembayaran balik PTPTN

Tiada berita yang lebih menggembirakan apabila seorang pelajar cemerlang yang meminjam PTPTN disahkan mendapat pengecualian pembayaran balik pinjaman pendidikan itu dan tidak lagi terikat dengan hutang pembiayaan pelajaran yang bertempoh 15 tahun.

Bekas pelajar Universiti UCSI, Chai Wen Wen meluahkan rasa gembira sehingga hampir tidak dapat mempercayainya ketika menerima surat kelulusan pengecualian pembayaran balik pinjaman pendidikan daripada Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).

“Ia lebih membahagiakan daripada mendapat tiket penerbangan kelas pertama. Lagipun, ini adalah hasil kerja keras saya sendiri. Saya mengaku saya bukan pelajar yang rajin membaca,” luah Wen Wen di Facebook.

Facebook

“Saya tidak mahu mempunyai banyak hutang sebaik sahaja saya menamatkan pengajian. Jadi saya telah bekerja keras untuk mendapatkan kepujian kelas pertama sehingga tamat pengajian. Tujuan saya sangat jelas, iaitu untuk lulus sarjana muda dengan kepujian kelas pertama,” kata graduan jurusan Sains Seni Bina ini.

Untuk pengetahuan semua pelajar yang ingin membuat permohonan mendapatkan pengecualian pembayaran balik pinjaman PTPTN, tertakluk anda adalah seorang graduan yang telah berjaya menamatkan pengajian sarjana muda dengan kepujian kelas pertama.

Apa yang perlu dilakukan bagi mereka yang automatik telah layak memohon ialah membuat permohonan tersebut dalam tempoh sah setahun selepas hari graduasi. 

Ikuti langkah berikut :

Periksa dahulu berapa banyak wang pinjaman pendidikan PTPTN yang anda perlu bayar.

Log masuk laman web rasmi PTPTN, dan pilih penyata baki.

Anda juga boleh melihat kembali kontrak yang telah ditandatangani.

Kontrak Wen Wen pada mulanya adalah RM283.50 sebulan sehingga tempoh 15 tahun.

Selepas mendapat kelulusan pengecualian pembayaran balik, maka Wen Wen tidak perlu membayar apa-apa kerana pinjaman kini berubah menjadi biasiswa.

Facebook

Cara memohon:

Dapatkan borang permohonan pengecualian bayaran balik, isi dan hantar sekali dengan segala dokumen yang diminta, penting dokumen yang disertakan dengan salinan yang telah disahkan. Rujuk borang bagi pihak-pihak yang boleh mengesahkan ‘certified true copy’ dokumen berikut:

1.Salinan Transkrip Peperiksaan.

2.Salinan Ijazah Sarjana Muda Kelas Pertama. Pastikan perkataan KELAS PERTAMA dicatatkan pada Ijazah dan/atau Surat Pengesahan Kelas Pertama daripada Bahagian Akademik IPT jika tidak tercatat perkataan KELAS PERTAMA pada IJAZAH.

3.Salinan Sijil Perakuan Akreditasi daripada Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) jika penerima pembiayaan itu adalah penuntut di IPTS.

Di sini Wen Wen membuat permohonan berkenaan secara dalam talian dan memuat naik segala dokumen diperlukan yang telah mendapat pengesahan oleh pengetua di sekolah lamanya. Pastikan fail yang diimbas dalam bentuk warna yang amat jelas dan PDF tidak melebihi 500MB. Namun proses ini agak memakan masa.

Untuk mempercepatkan proses permohonan, anda si pemegang ijazah kepujian kelas pertama boleh terus secara sendiri menghantar borang permohonan bersama kesemua dokumen yang lengkap disahkan ke Menara PTPTN jika anda berada di Kuala Lumpur dan Selangor. Bagi negeri lain, sila hantar ke cawangan PTPTN negeri di kawasan masing-masing.

Facebook

Kakitangan PTPTN yang sentiasa baik hati dan sedia membantu akan memaklumkan ketika anda menghantar borang permohonan yang lengkap, biasanya proses mendapatkan surat kelulusan PTPTN adalah dalam masa 90 hari, tetapi proses menyemak dokumen yang biasa dan pemberitahuan keputusan hanya akan mengambil masa 14 hari.

Dalam masa 30 hari anda akan menerima surat kelulusan pengecualian pembayaran balik pinjaman pendidikan dari PTPTN jika permohonan telah berjaya.

Jadi, tahniah Wen Wen kerana hasil usaha keras anda yang amat berbaloi!

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI