30.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, April 20, 2024
UtamaNasionalKursus wajib bagi pasangan yang sudah berkahwin mungkin diperkenalkan - Rina Harun

Kursus wajib bagi pasangan yang sudah berkahwin mungkin diperkenalkan – Rina Harun

Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) kini dalam cadangan memperkenalkan kursus khas pasca perkahwinan buat pasangan suami isteri baru, dalam usaha memperkukuhkan institusi kekeluargaan di negara ini.

Menterinya, Datuk Seri Rina Mohd Harun berkata sebelum ini, hanya kursus pra-perkahwinan yang menjadi syarat bagi bakal pengantin lelaki dan perempuan beragama Islam yang ingin berkahwin, lapor Bernama.

Sekadar Gambar Hiasan / Unsplash

Datuk Seri Rina Harun mencadangkan agar kursus pasca perkahwinan diadakan dalam memperkukuhkan institusi kekeluargaan secara lebih serius, terutama di dalam bimbingan kemahiran keibubapaan kepada pasangan yang telah berkahwin. 

Anggota Parlimen Titiwangsa itu berkata, “Setelah berkahwin, tiada lagi kursus yang diperlukan. Dengan itu, kementerian memandang serius masalah pengukuhan institusi keluarga, di mana kursus pasca perkahwinan akan merangkumi kemahiran keibubapaan.”

Datuk Seri Rina Harun berkata kementeriannya kini sedang mempertimbangkan sama ada akan menjadikan kursus pasca perkahwinan sebagai wajib untuk semua kaum di negara ini.

Menteri KPWKM itu berkata demikian kepada wartawan mengenai cadangan kursus pasca-perkahwinanan buat pasangan suami isteri baru ini semasa upacara perasmian Program Pemerkasaan Wanita pada 6 Mac 2021 yang diadakan sempena Hari Wanita Sedunia di Pelabuhan Tanjung Pelepas, Gelang Patah.

Dalam acara yang sama, Datuk Seri Rina Harun juga memaklumkan bahawa kementeriannya kini sedang bekerjasama dengan sektor swasta dalam mewujudkan kira-kira 10,000 peluang pekerjaan untuk rakyat negara ini, khusus buat wanita.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI