27.5 C
Kuala Lumpur
Friday, July 12, 2024
UtamaGaya HidupKucing ini dikata buang air lalu hampir membeku di atas batu, nasib...

Kucing ini dikata buang air lalu hampir membeku di atas batu, nasib baik pejalan kaki baik hati menyelamatkannya dengan siraman air panas

Entah bagaimana ideanya muncul, seekor kucing berlari ke atas batu yang berada di tengah kolam buatan di timur laut China ketika wilayah itu mengalami musim sejuk amat sejuk dan dia membeku di sana.

Tidak pula kucing ini menyangka, ekoran cuaca terlalu sejuk ekor dia boleh melekat pada batu itu lalu langsung tidak boleh bergerak. Maka mengiaulah si bulus yang hampir beku ini meminta tolong untuk diselamatkan.

Facebook

Setelah terdengar rintihan itu dan melihatnya tersekat di atas batu di tengah kolam buatan, dua orang pejalan kaki yang baik hati dengan segera membawa satu cerek berisi air panas yang kini telah menjadi suam untuk membantu mencairkan ekor kucing itu yang terus tersekat membeku.

Pengguna Weibo dikenali ‘Enchanting Man’ berkongsi rakaman video semasa kucing membeku itu diselamatkan dengan menulis, “Kucing ini tinggal di timur laut mencari tandas tidak sesuai dan membeku di atas batu hahaha! Dia sangat sejuk! Buat anda sangat sejuk! Tersekat dan terpaksa meminta tolong, malunya teramat!”

Facebook

Kelihatan ekor kucing berwarna putih kelabu itu sedang melekat pada batu dengan ekspresi wajahnya yang tidak berdaya dan keletihan, seolah-olah berkata, “Mengapa pula kesusahan yang saya dapat hanya kerana membuang air?”

Facebook

Dua orang lelaki yang baik hati dilihat berusaha menyelamatkan kucing ini dengan bersemangat,  seorang memeluk kucing dan seorang lagi memegang cerek elektrik berisi air hangat.

Air itu yang beransur menjadi suam dituang secara perlahan-lahan ke atas ekor kucing itu untuk mencairkan ais dalam ‘operasi menyelamat’ yang berjalan dengan lancar.

Facebook

Rakaman video yang mendapat perhatian pengguna media sosial di China yang memberi komen antaranya:

“Bukan mudah hidup kucing yang tinggal di timur laut, mudah dibekukan walaupun ketika membuang air di atas batu … berasa tertekan tetapi ingin ketawa.” 

“Kasihan melihat wajahnya yang kesejukan.”

“Nasib baik lidah tidak terjebak di atas ais macam saya teringat ketika insiden masa kecil.”

“Janganlah jadi kucing di timur laut lagi.”

Facebook

Sambil ada pula sebilangan netizen yang mempersoalkan kucing biasanya pergi membuang air dan hajatnya di tempat yang tersembunyi. Bagaimana mungkin kucing ini membuang air di atas batu.

“Mungkin ekornya telah basah ketika menyeberangi kolam,” tulis seorang netizen. 

Facebook

Ada pula yang melihat cerek elektrik yang berwap itu dan bertanya “Perlukah menuang air mendidih?” dan seorang netizen menjelaskan khususnya di wilayah timur laut yang sangat sejuk, air mendidih di dalam cerek terus segera menjadi air suam.

Tidak mengapalah, apa-apa pun semua komen netizen banyak hal ini. Janji kucing kebekuan itu telah berjaya diselamatkan.

Tonton video di sini.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI