31.9 C
Kuala Lumpur
Sunday, May 19, 2024
UtamaGaya HidupPakai fon telinga ketika berjoging, warga Singapura maut kerana tidak dengar bunyi...

Pakai fon telinga ketika berjoging, warga Singapura maut kerana tidak dengar bunyi retakan pokok

SINGAPURA – Seorang wanita berusia 38 tahun maut dihempap sebatang pokok yang tumbang ketika sedang berjoging di Taman Marsiling awal pagi Khamis bersamaan 18 Februari 2021.

Menurut Pasukan Pertahanan Awam Singapura (SCDF), mereka menerima maklumat mengenai kejadian tersebut sekitar jam 8.15 pagi. Mangsa dikenali sebagai Loke Xiao Li merupakan seorang penyelaras kanan teknikal di studio Channel News Asia.

Pokok Araucaria excelsa setinggi 20 meter yang tumbang sekali gus mengorbankan mangsa di tempat kejadian

Sebaik tiba di lokasi kejadian, SCDF mendapati terdapat seorang wanita terperangkap di bawah pokok yang tumbang itu. Anggota SCDF telah berusaha untuk mengeluarkan mangsa dengan menggunakan alat pemotong namun mangsa disahkan maut di tempat kejadian.

The Straits Times melaporkan bahawa ketika kemalangan, wanita tersebut dikatakan sedang mendengar muzik dengan menggunakan fon telinga. Kakak mangsa turut menyatakan bahawa mangsa mungkin berjaya menyelamatkan diri sekiranya tidak menggunakan fon telinga pada waktu kejadian tersebut.

Keadaan fon telinga yang digunakan oleh Loke Xiao Li sewaktu kejadian

Sementara itu, pesuruhjaya taman dan rekreasi di Lembaga Taman Negara NParks iaitu Dr Leong Chee Chiew, pokok setinggi 20 meter itu merupakan pokok Araucaria excelsa dan mempunyai ukur lilit 1.3 meter. Terdahulu, pihaknya ada menjalankan pemeriksaan terhadap pokok itu pada April 2020 namun mendapati pokok tersebut berada dalam keadaan yang sihat.

“Kami sedih kerana ada satu kematian. Keutamaan kami sekarang adalah untuk menghulurkan bantuan kepada keluarga si mati”.

Pokok tinggi dengan ukuran lilit 1.3 meter ini didapati berada dalam keadaan sihat ketika kali terakhir diperiksa pada April tahun lalu

Berdasarkan keterangan daripada beberapa saksi kejadian, kedengaran satu retakan yang kuat sebelum pokok tersebut tumbang lalu menghempap wanita berkenaan. Seramai 10 orang awam yang berada di kawasan kejadian cuba untuk membantu mangsa dengan mengangkat pokok tersebut namun tidak berjaya.

“Kami sedang menyeberang jambatan (di atas kolam) dan terdengar bunyi retakan kuat serta percikan air. Pokok yang tinggi itu tumbang dan kami terus berlari untuk membantu wanita yang terperangkap di bawah pokok itu,” jelas salah seorang daripada saksi kejadian.

Pada masa yang sama, Menteri Kanan (Pertahanan), Zaqy Mohamad yang juga merupakan Anggota Parlimen GRC Marsiling-Yew Tee memaklumkan akan bekerjasama dengan anggota parlimen lain bagi menghulurkan bantuan kepada keluarga mangsa.

Kawasan Taman Marsiling ditutup buat sementara waktu bagi proses siasatan

“Sewaktu siasatan sedang dijalankan, saya telah meminta NParks untuk memeriksa dan menyemak keadaan pokok dan keselamatan kemudahan di kawasan itu. Sebagai pengguna taman itu, adalah penting bagi kita untuk melakukan sedaya upaya dalam memastikan keselamatan semua pengguna di Taman Marsiling”.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI