29.8 C
Kuala Lumpur
Tuesday, April 16, 2024
UtamaBerita UtamaRibut Uri melanda Texas, 325,000 kediaman dan premis terpaksa bergelap serta tiada...

Ribut Uri melanda Texas, 325,000 kediaman dan premis terpaksa bergelap serta tiada bekalan air

HOUSTON – Cuaca sejuk yang melanda kawasan tenggara Amerika Syarikat (AS) telah menyebabkan seluruh Texas terpaksa bergelap manakala sebahagian penduduk tidak memperoleh bekalan air.

Sementara itu, lebih 30 kematian telah dilaporkan oleh pihak media AS dipercayai akibat cuaca sejuk yang melanda negara itu.

Paparan Skrin/YouTube

Pada masa yang sama, Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan (NWS) turut memaklumkan amaran ribut musim sejuk yang dijangka melanda Texas sehingga ke Maryland di pantai timur AS.

Menurut NWS juga, bencana ribut ini akan membawa ais, hujan beku dan salji tebal ke beberapa kawasan di sekitar Texas, Louisiana, Arkansas dan Mississippi.

Paparan Skrin/YouTube

Keadaan cuaca yang buruk turut menyebabkan Joe Biden selaku Presiden AS mengambil keputusan bagi menangguhkan sesi lawatan ke lokasi pengeluaran vaksin untuk virus Parti Komunis China (COVID-19) iaitu Pfizer di Kalamazoo, Michigan.

Paparan Skrin/YouTube

“Tekanan air amat rendah. Tolong jangan gunakan air bagi mengelakkan paip pecah (akibat air di dalam saluran paip beku),” kata Sylvester Turner, Datuk Bandar Houston.

Selain kawasan perumahan, semua premis seperti pasaraya turut mengalami isu kekurangan stok. Keadaan cuaca yang ekstrem dan ketiadaan bekalan elektrik semenjak Ribut Uri melanda telah mengakibatkan krisis bekalan makanan sehingga menyebabkan beberapa pasaraya terpaksa ditutup buat sementara waktu.

Paparan Skrin/YouTube

H-E-B merupakan syarikat peruncitan terbesar di Texas dengan pembukaan lebih 400 premis di seluruh Texas dan juga Mexico. Bagaimanapun, darurat yang melanda negeri Texas telah mendatangkan impak negatif sehingga memaksa syarikat ini menutup 10 rangkaian premis di bawahnya.

“Sepertimana yang dialami oleh penduduk Texas, gangguan bekalan air dan elektrik telah memberikan kesan yang buruk. Bagi H-E-B, keadaan ini telah memberikan impak sementara terhadap aktiviti pengilangan, pergudangan, operasi stor dan kehidupan para pekerja serta keluarga mereka,” memetik kenyataan daripada syarikat berkenaan.

Paparan Skrin/YouTube

Lebih daripada 325,000 kawasan perumahan dan perniagaan masih tidak mempunyai bekalan elektrik. Ekoran itu, Agensi Pengurusan Kecemasan Persekutuan (FEMA) telah mengumumkan perancangan untuk mengagihkan lebih 700,000 liter air botol, 60,000 selimut dan penjana saiz industri demi membantu pihak hospital dan sektor penting lain.

*Pihak Epoch Times menggunakan istilah ‘Virus PKC’ terhadap COVID-19 ekoran penyembunyian dan salah urus oleh Parti Komunis China yang ‘membenarkan’ virus itu tersebar di seluruh China sehingga mencetuskan pandemik global.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI