30.3 C
Kuala Lumpur
Monday, May 27, 2024
UtamaBerita UtamaIkuti langkah-langkah mudah ini untuk memadam gambar bangunan atau objek dalam Google...

Ikuti langkah-langkah mudah ini untuk memadam gambar bangunan atau objek dalam Google Street View

Ramai yang sedia maklum, Google Street View yang dibangunkan oleh Google kini boleh memaparkan apa sahaja objek dan bangunan yang tersedia di sesebuah alamat yang dicari oleh mana-mana individu pun. Hal ini termasuklah rumah anda sendiri.

Bagaimanapun, jika anda berasa bahawa perkara ini adalah salah satu daripada gangguan privasi anda, kini anda boleh memadam imej rumah anda dalam Google Street View untuk selamanya demi menjaga privasi anda.

Mashable

Cara-caranya sangat mudah, pertama sekali anda perlu melayari www.google.com/maps di komputer anda dan masukkan alamat rumah anda di ruangan “carian” yang tersedia.

Kemudian, pilih pilihan “Street View” yang tersedia sebelum menekan pilihan paparan “Satellite” di sudut bawah kiri skrin.

Google maps
Google maps

Perlu diingatkan, anda hanya boleh menekan di bahagian garisan berwarna biru sahaja untuk setiap jalan yang tersedia dalam peta berkenaan. Dari situ, anda boleh bergerak terus ke arah rumah anda sendiri.

Apabila anda sudah mendapat paparan gambar rumah anda, klik di bahagian “Report a Problem” yang tertera di bahagian sudut atas kiri skrin.

Google maps

Kemudian, anda akan dibawa ke paparan halaman “Report Inappropriate Street View”. Di halaman ini, anda perlu meletakkan bangunan rumah anda di dalam garisan kotak berwarna merah yang tertera supaya bahagian rumah anda akan dipadamkan dengan tepat.

Google maps

Setelah selesai, anda boleh terus mengisi ruangan soalan yang tersedia sebelum meneruskan laporan.

Selain daripada memadam bangunan di Google Street View, anda juga boleh memadam objek lain seperti kenderaan, nombor pendaftaran kenderaan, wajah seseorang dan sebagainya.

Jika anda telah menghantar laporan, pihak Google akan menghubungi anda untuk mendapatkan kepastian berkenaan laporan yang dihantar. Jika berjaya, pihak Google akan memadam bangunan yang anda laporkan untuk selamanya di Google Street View.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI