27.3 C
Kuala Lumpur
Tuesday, July 23, 2024
UtamaBerita UtamaSaji telur penyu ketika makan malam, keluarga bekas ADUN Sabah dikecam warganet

Saji telur penyu ketika makan malam, keluarga bekas ADUN Sabah dikecam warganet

KOTA KINABALU – Sebuah keluarga mendapat kecaman orang ramai setelah tersebarnya gambar hidangan telur penyu ketika jamuan makan malam sempena sambutan Tahun Baharu Cina beberapa hari lalu.

Gambar jamuan malam sambutan Tahun Baharu Cina yang dilengkapi dengan hidangan makanan laut dan telur penyu

Menurut laporan The Star, perkongsian di Facebook itu telah dikongsikan oleh ahli keluarga seorang bekas ADUN di Beluran memaparkan beberapa hidangan makanan laut yang disajikan di atas daun pisang beserta telur penyu. Penularan gambar ini telah menimbulkan kecaman daripada orang ramai memandangkan aktiviti penjualan dan pengambilan telur penyu adalah diharamkan di negeri Sabah.

Profil Facebook individu dipercayai salah seorang ahli keluarga yang berkongsi gambar jamuan telur penyu

Lantaran daripada kecaman daripada orang ramai, pemilik gambar telah memadamkan perkongsian tersebut namun ianya berjaya dimuat naik semula oleh Facebook 1StopBorneo Wildlife.

“Masih ada lagi orang yang makan telur penyu! Kes di Beluran, Sabah. Janganlah makan telur penyu yang semakin pupus ini. Siapa yang kenal orang ini sila bagi maklumat kepada polis. Kalau kamu nampak orang jual atau makan telur penyu, tolong laporkan juga”.

Penjualan dan pengambilan telur penyu adalah diharamkan di Sabah

Sementara itu, Jabatan Hidupan Liar Sabah turut mengesahkan bahawa pihak mereka sedia maklum akan isu berkenaan. Walau bagaimanapun, pihaknya masih belum menerima sebarang laporan mahupun aduan tentang isu tersebut.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI