27.6 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 22, 2024
UtamaGlobalKedai ais krim Taiwan rugi setelah anak pelanggan ambil ais krim tanpa...

Kedai ais krim Taiwan rugi setelah anak pelanggan ambil ais krim tanpa guna cecair pembasmi kuman, pelitup muka

Terma ‘pelanggan sentiasa betul’ kini perlu banyak difikirkan konteksnya. Ini kerana, tidak semestinya apa yang dibuat atau diperkatakan oleh pelanggan itu sebenarnya betul.

Sebuah kedai ais krim terkenal di Taiwan baru-baru ini dilaporkan telah menerima kehadiran satu pasangan pelanggan bersama dua orang anak mereka.

Dengan tidak semena-mena, anak kepada pasangan itu kemudiannya bertindak mengambil ais krim secara layan diri tanpa membersihkan tangan terlebih dahulu dengan cecair pembasmi kuman.

Bimbang situasi itu akan merisikokan kesihatan pelanggan yang lain, pihak kedai kemudian telah meminta ganti rugi pada ibu bapa kanak-kanak terbabit.

Ibu bapa mereka walau bagaimanapun enggan membayar dan meminta maaf, sebaliknya bertindak memarahi pihak kedai. Nilai kerugian dianggar sebanyak 3,000 yuan.

Menurut pemilik kedai, pekerja memberitahu bahawa budak terbabit bertindak membuka peti ais krim, memegang kon biskut lalu meraup ais krim yang tersedia ketika pekerja sedang sibuk.

“Tangan budak terbabit tidak dibersihkan, tidak memakai pelitup muka. Pintu peti ais krim itu ditinggalkan terbuka separuh”.

“Bapanya pula hanya membayar harga untuk kon dan juga satu sudu ais krim”, ujar pekerja yang gusar akan kebersihan ais krim yang telah terdedah kepada udara.

Perkara itu membuatkan kesemua permukaan ais krim yang disediakan terpaksa dibuang ekoran diragui tahap kebersihannya.

Malah ibu bapa budak terbabit tidak berpuas hati kerana tidak terdapat notis pada peti itu yang mengatakan bahawa mereka tidak boleh menggunakannya.

“Konsepnya buffet dan kita boleh ambil dan sudukan ais krim sendiri. Saya tidak akan bayar”, kata si ibu yang kemudiannya mengajak keluarganya segera keluar daripada premis itu.

Difahamkan bahawa kedai tersebut terpaksa disanitasi ekoran insiden berkenaan.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI