28.2 C
Kuala Lumpur
Monday, May 27, 2024
UtamaBerita UtamaSimpati lihat wanita tua makan seorang diri, tindakan tiga sekawan membuatkan wanita...

Simpati lihat wanita tua makan seorang diri, tindakan tiga sekawan membuatkan wanita yang baru kehilangan suami itu gembira

Dalam kehidupan ini, kita sentiasa mengimpikan penamat yang bahagia misalnya hidup sehingga ke hari tua bersama insan tersayang.

Namun, harus kita ingat bahawa ajal dan maut itu adalah pasti dan kita harus sentiasa menerima hakikat bahawa bila-bila masa sahaja nyawa kita mahupun orang tersayang akan ditarik oleh Yang Maha Esa.

Oleh demikian, tidak salah sekiranya kita sentiasa berbuat baik dengan orang lain dan menceriakan hari mereka. Mungkin dengan senyuman manis yang kita berikan, dapat mengubati kesedihan seseorang yang baru kehilangan insan tersayang.

Pada 28 Januari lalu, sebuah akaun Facebook Trending World by The Epoch Times telah berkongsi satu kisah menarik yang sehingga kini meraih 11k tanda suka! Kisah tersebut adalah mengenai seorang pemuda dikenali sebagai Jamario Howard dan seorang wanita warga ema

Paparan Skrin/YouTube

Jamario yang berasal dari Lincoln, Alabama dikatakan telah pergi ke sebuah restoran yang terletak di Oxford bersama dua lagi rakannya, JaMychol Baker dan Tae Knight. Ketiga-tiga rakan ini kemudian membuat pesanan makan malam dan sementara menunggu hidangan mereka disediakan, Jamario melihat seorang wanita warga emas sedang makan seorang diri tanpa ditemani oleh sesiapa.

Jamario yang berasa tidak senang apabila melihat wanita tua itu sendirian bingkas bangun dari tempat duduknya dan menghampiri wanita berkenaan. Dia meminta izin untuk duduk bersamanya dan mereka mula berbual.

Paparan Skrin/YouTube

Ketika sedang asyik berbual, barulah Jamario tahu bahawa wanita ini telah kehilangan suami tercinta. Lebih memilukan lagi, keesokan harinya merupakan hari ulang tahun perkahwinan mereka yang ke-60!

Paparan Skrin/YouTube

Simpati dengan nasib wanita itu, Jamario sempat mengucapkan takziah sebelum mengajak wanita tua itu untuk makan bersama dia dan rakan-rakannya. Wanita ini kemudian terus bersetuju dan sangat gembira kerana Jamario sudi untuk meluangkan makan malam itu bersamanya.

Trending World by Epoch Times/Facebook

Peristiwa itu berakhir dengan banyak kenangan manis dan mereka sempat mengambil swafoto bersama sebagai tanda ingatan. Jamario memuat naik gambar berkenaan ke Facebook dengan kapsyen:
“Perkara paling penting adalah sentiasa berbuat baik dengan orang lain. Kita tidak tahu apa yang mereka lalui. Wanita ini telah mengubah pandangan hidup saya dan bagaimana saya melihat orang lain. Setiap manusia mempunyai kisah tersendiri. Oleh itu, jangan menilai individu dari luaran. Saya tekankan kepada anda semua untuk pergi berjumpa dengan orang tua anda. Mereka merindui anda!!”.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI