27.7 C
Kuala Lumpur
Saturday, December 9, 2023
UtamaKisah BenarPertemuan semula antara hidup dan mati, kisah derita keluarga penyampai berita

Pertemuan semula antara hidup dan mati, kisah derita keluarga penyampai berita

Sebelum tangkapan ini, Wang Huijuan telah melalui lapan soal siasat dalam tahanan pihak berkuasa, tetapi situasinya lebih serius lagi pada kali ini. Wang Huijuan, seorang guru yang mengajar di sekolah rendah di bandar Ninghe, Tianjin, adalah sasaran penangkapan kerajaan PKC. Polis yang menangkapnya akan diberi bonus.

Anggota polis dengan teruja berteriak ‘Guoan’ kepada yang lain di walkie-talkie, “Saya menemui seorang pengamal Falun Gong yang lain!” Dalam sekelip mata, sekumpulan polis bergerak maju dan mengiringi Wang Huijuan ke pusat tahanan setelah semua penumpang diusir keluar dari ruang menunggu.

Pasukan polis yang berada di stesen kereta api menggeledah barang-barang di dalam bagasi Wang Huijuan dan menemui brosur dan DVD di dalamnya. Bahan-bahan ini memberitahu orang awam mengenai penganiayaan PKC terhadap Falun Gong dan juga mendedahkan tohmah dan penipuan yang disebarkan di sebalik media-media bawaan mulut. Polis memintanya untuk memberitahu siapa yang mengarahkan maklumat itu disebar serta di mana ia telah dicetak dan dibuat.

(Pertama hingga ketiga dari kiri) Wang Huijuan, Li Fuyao dan Li Zhenjun menyambut ulang tahun Falun Dafa yang ke-27 dalam perarakan di Manhattan, New York pada 16 Mei, 2019 (Shi Ping/The Epoch Times)

Semasa berada di pusat tahanan, Wang Huijuan berjuang dengan keras. Polis tidak dapat mengikatnya, jadi mereka telah menarik kepalanya dan memukulnya di atas radiator. Mereka juga mengambil pembaris besi di meja lalu memukulnya ke arah kepala dan muka.

“Banyak darah yang keluar, hidung dan mulut semua berdarah, gegendang telinga juga tertusuk. Saya memikirkan satu perkara pada masa itu. Saya akan mati, tetapi saya tidak akan mengkhianati rakan pengamal yang lain walaupun saya mati. Saya tidak akan melepaskan kepercayaan saya,” kata Wang Huijuan dengan tenang, yang kini terpaksa memakai alat pendengaran ketika ditemuramah di pangsapurinya di New York.

Wang Huijuan menghabiskan tujuh tahun berikutnya di dalam penjara. Terpisah daripada suami dan anak perempuannya yang masih kecil, wanita ini telah mengalami pelbagai penganiayaan, termasuk dipaksa menjalani pendidikan semula, penyeksaan, dipukul dengan teruk, dikurung dalam bilik denda semalaman, dihadkan mendapat akses ke tandas, larangan mandi dan lain-lain.

Dalam usaha membantah penganiayaan itu, Wang Huijuan melakukan mogok lapar sebanyak dua kali. Selama tempoh itu, dia diberi makan lebih sepuluh kali, dan setiap kali itu dia menderita penderaan secara fizikal, dan pegawai penjara juga mengugut untuk memberi ancaman ke atas keselamatan peribadi anak perempuannya. 

“Mereka menggunakan segala kaedah untuk ‘mengubah pendirian’ anda. Mereka mahu anda berada terdesak dan menandatangani kertas itu yang menyatakan bahawa anda tidak akan berlatih Falun Dafa lagi,” kata Wang Huijuan. 

“Jika anda enggan menukar agama atau beralih kepercayaan, mereka akan menahan anda daripada melihat keluarga anda, anda akan diusir dari tempat kerja anda, dan rakan sekerja juga akan menerima masalah, polis akan mengenakan denda, mereka mesti mengemukakan petunjuk,” tambahnya.

Dan jika anda menandatangani perakuan transformasi itu, penyeksaan psikologi tidak akan berakhir di sana, kerana anda akan menjadi alat untuk mengubah kepercayaan para pengamal lain.

Wang Huijuan, Li Fuyao dan Li Zhenjun bergambar keluarga bersama di pangsapuri mereka di Queens, New York. Selepas mengalami penganiayaan secara kejam kerana mengamalkan Falun Gong, keluarga ini meninggalkan China dan mendapat suaka politik di Amerika Syarikat. (Samira Bouaou/Epoch Times)

Penganiayaan kejam

Dalam masa sepuluh tahun kebelakangan, Wang Huijuan dan suaminya Li Zhenjun secara berulang kali telah dipaksa mengalami pencucian otak, pendidikan semula di kem buruh paksa, dan menjalani hukuman, hanya kerana mereka menolak untuk melepaskan kepercayaan dan amalan Falun Gong.

Falun Gong diperkenalkan pada tahun 1992, yang mana para pengamal berpandukan prinsip Sejati, Baik, Sabar. Pada tahun 1998, ketika pasangan ini mula berlatih, badan Parti Komunis China melakukan tinjauan dan kaji selidik, lalu mendapati bahawa jumlah penyembuhan dan kecergasan Falun Gong yang efektif adalah sebanyak 97.9% pada tahun 1999, dan secara rasmi dianggarkan terdapat 70 juta pengamal Falun Gong di seluruh negara. Pada waktu itu, di taman-taman di seluruh China, telah dilihat kumpulan yang mengamalkan latihan dan senaman Falun Gong bersama setiap pagi.

Namun begitu, ideologi Parti Komunis adalah ateisme, dan penyebaran ajaran Falun Gong telah menimbulkan rasa cemburu dan ketakutan terhadap Jiang Zemin, Setiausaha Umum Parti Komunis China ketika itu.

Pada 20 Julai 1999, Jiang Zemin memulakan gerakan penganiayaan Falun Gong yang diperintahkan ke seluruh China. Perintah rahsia yang bertujuan untuk ‘membasmi Falun Gong dalam jangka masa tiga bulan’ dengan ‘memotong punca ekonomi, membangkitkan reputasi buruk, dan penghapusan secara fizikal’.

Jiang Zemin juga menubuhkan Jawatankuasa Pusat Parti Komunis China dan ‘Pejabat 610’ tempatan di pelbagai peringkat bandar dan wilayah. Organisasi ‘ekstra-disahkan undang-undang’ ini, menyerupai organisasi Gestapo yang diperintahkan oleh kumpulan Jiang Zemin untuk arahan dan penganiayaan Falun Gong. Terdapat kakitangan peringkat ‘keselamatan negara’ ditempatkan di kilang, sekolah dan agensi negara. Tugas mereka adalah untuk memastikan semua rakyat konsisten bersama parti.

Amnesty International mempercayai bahawa terdapat percubaan politik untuk menekan Falun Gong. Organisasi tersebut melaporkan dalam satu kenyataan pada bulan Mac 2000, “Sebilangan besar mereka yang dianiaya adalah rakyat biasa. Mereka hanya mengamalkan kebebasan terhadap kepercayaan, berpersatuan dan bermasyarakat serta hak bersuara.”

Li Zhenjun, Li Fuyao dan Wang Huijuan sedang bermeditasi di rumah mereka di New York. Ada kalanya keluarga tiga beranak ini masih tidak mempercayai mereka kini mampu menikmati kebebasan dan bersatu semula sebagai satu keluarga. (Samira Bouaou/Epoch Times)

Kehilangan zaman kanak-kanak

Fuyao baru berusia 6 tahun ketika ibu bapanya ditangkap buat pertama kali dan dihantar ke kem tahanan buruh dan pusat pendidikan semula.

“Saya keliru dan tidak memahami apa yang berlaku. Tetapi saya tahu ibu bapa saya benar. Mereka berpegang teguh kepada kepercayaan mereka,” kata Fuyao yang kini berusia 27 tahun.

Gadis kecil ini telah diuji dengan pelbagai cara. Di sekolah, dia berada di bawah pengawasan ketat gurunya dan rakan sekelas memulaukannya, bahkan merosakkan buku teksnya. Beberapa rakan sekelas menolaknya ke tanah dan memukulnya. Pada tahun-tahun ketika ibu bapanya tidak bersama dengannya, satu-satunya orang yang sering berada di sisi adalah datuk.

Lelaki tua berusia lebih tujuh puluh tahun itu bimbang akan keselamatan anak dan menantunya. Demi membayar wang tuisyen, datuknya telah membawa Fuyao sebanyak dua kali ke Biro Keselamatan Awam untuk meminta wang tunai 10,000 yuan yang telah dirampas oleh polis ketika mereka menggeledah rumahnya. Dimaklumkan bahawa wang tersebut adalah dari ‘yuran aktiviti Falun Gong’ yang tidak boleh dikembalikan.

Pada tahun kedua Wang Huijuan dipenjarakan, keluarganya juga pergi ke sekolah untuk meminta gajinya yang tertunggak, tetapi pihak sekolah memberitahu ‘kes telah selesai’ (merujuk Wang Huijuan telah ditangkap) dan gajinya telah diberikan kepada anggota polis yang menyelesaikan kes itu sebagai bonus.

Melalui ekspresi wajah Fuyao yang lembut dan damai, anda tidak dapat merasakan sedikit pun perasaan membenci ibu bapanya. Fuyao berkata dia selalu menyedari dan tahu kedua ibu bapanya tidak melakukan kejahatan, “Saya menghormati segala pengorbanan yang mereka lakukan dan mereka terus bertahan.”

Wang Huijuan berkata, memikirkan tahun-tahun hidup terpisah dengan anak perempuannya, dia masih merasakan kesakitan dalam hati yang teramat sangat.

“Setelah dibawa pergi, yang paling dibimbangkan adalah anak perempuan saya. Dia masih kecil, bagaimana dia boleh menghadapi semua ini?” kata Wang Huijuan.

Ibu ini mengingati kembali ketika Fuyao datang menemuinya di penjara, dia bertanya kepadanya, “Kamu mahu ibu berubah fikiran dan pulang ke rumah, atau berpegang teguh kepada kepercayaan dan bersuara tanpa hati nurani? Jika ibu mendedahkan kebenaran, mereka akan mendiamkan ibu.”

Wang Huijuan berkata, “Saya menangis, dan dia mengesat air mata saya dengan jari-jemarinya, dan dia berkata sambil menitiskan air mata, ‘Ibu, tetap kuatkan hati’.”

Wang Huijuan, Li Fuyao semasa kecil didukung oleh Li Zhenjun dalam gambar yang diambil pada tahun 1995. (Gambar oleh Li Zhenjun)

Terpaksa memilih

Ketika mengikuti protes di Beijing untuk membantah penganiayaan untuk pertama kali, ayah Fuyao, Li Zhenjun berasa patah hati. Ia berlaku pada Oktober 1999, di Dataran Tiananmen berhampiran Zhongnanhai. Para pengamal Falun Gong berhimpun dari seluruh negara setiap hari untuk meminta kerajaan “mengembali dan membebaskan Falun Gong yang tidak bersalah.” Ia juga merupakan tempat di mana pembunuhan beramai-ramai 4 Jun telah berlaku.

“Saya memegang anak perempuan saya pada pagi itu, dan saya menangis, memikirkan ini mungkin kali terakhir saya melihatnya.” kata Li Zhenjun. Pada waktu itu, dia adalah pengacara program berita di Biro Radio dan Televisyen Daerah Ninghe di Tianjin.

Li Zhenjun mengetahui akan bahaya protes aman. Sejak bulan Julai 1999, ribuan pengamal Falun Gong telah ditahan secara salah dan dimasukkan ke kem buruh paksa dan pusat pendidikan semula. Penyeksaan dan kematian mengejut yang menyusul sentiasa didengarinya dari semasa ke semasa.

Melalui latihan, Li Zhenjun mengalami keajaiban Falun Gong secara langsung. Dia menderita hepatitis B kronik, dan pada bulan Julai 1998, hospital memberitahu kepadanya bahawa penyakit itu tidak dapat disembuhkan. Sejak itu, dia mula berlatih dan belajar Falun Gong, dan dalam masa sebulan, tubuhnya menjadi sangat kuat.

“Saya tidak keluar untuk bersuara, siapa (untuk Falun Gong) yang bersuara? Tetapi ketika saya pergi ke Dataran Tiananmen, saya fikir diri mungkin terbunuh,” Li Zhenjun menetapkan dalam mindanya.

Pendirian ini telah mendorongnya memutuskan untuk pergi ke Dataran Tiananmen. “Falun Dafa memberi saya kehidupan kedua dan saya berhak untuk berlatih secara bebas di China. Jika saya tidak keluar untuk bersuara, siapa lagi (bagi pihak Falun Gong) yang boleh bersuara? Tetapi ketika saya pergi di Dataran Tiananmen, saya fikir diri mungkin terbunuh,” kata Li Zhenjun.

Li Zhenjun ditangkap sebaik sahaja dia melangkah menuju ke dataran. Beberapa hari kemudian, Li Zhenjun dijatuhi hukuman menjalani pendidikan semula melalui kerja buruh selama tiga tahun di kem tahanan buruh. Tanpa melalui prosedur undang-undang dan hanya seorang anggota polis mengambil sehelai kertas untuk membaca hukuman itu ke atasnya. Tiada kesalahan, tiada pertuduhan dan tiada rayuan untuk pembelaan, hanya kerana dia berlatih Falun Gong, dan apa yang menantinya adalah dipenjarakan secara salah selama bertahun-tahun.

“Saya warganegara yang baik, perkara ini tidak masuk akal,” kata Li Zhenjun.

Li Zhenjun menceritakan kembali penganiayaan yang dilakukan pihak rejim ke atasnya di China ketika temuramah di pangsapurinya di New York. (Samira Bouaou/Epoch Times)

Polis mengarahkan kakitangan dalam kem tahanan buruh mencukur rambut Li dan memaksanya mengenakan seragam kem buruh berwarna biru tua. Dia ditempatkan di dalam bilik kecil dengan 6 katil berkembar. Tiada selimut yang disediakan. Penghuni hanya terus berbaring di atas papan ringan. Sekiranya keluarga membawakan selimut, hanya selimut ini sahaja yang akan menghangatkan badan penghuninya.

“Oleh kerana tidak melihat matahari untuk jangka waktu yang lama, ramai tahanan yang menderita kudis atau kurap. Pada malam hari, terdapat banyak serangga dan pepijat di tempat tidur dan di belakang badan. Setelah digigit, ramai akan merasa gatal dan badan beruam serta timbul lebam merah. Ia tidak akan hilang selama beberapa hari. Kadang-kadang apabila saya berasa gatal di belakang badan semasa tidur, saya duduk dan melelapkan mata di tempat tidur itu dengan tangan saya, dan dapati banyak pepijat yang mati,” kata Li Zhenjun.

Setiap hari bermula jam 5 pagi, kakitangan kem tahanan buruh memanggil semua tahanan supaya bangun dan bersiap untuk bekerja. Mereka mesti mengalihkan selimut yang ada ke tempat lain dan menyembunyikannya, dan kemudian menggunakan cadar putih yang diberikan oleh polis untuk membentuk selimut itu menjadi seperti ‘blok tauhu’. Ia diletak dengan teliti di sudut hujung katil, kelihatan kemas dari luar. Anda tidak boleh duduk atau berbaring di atas katil yang telah siap dikemas. Ini adalah untuk orang yang datang memeriksa.

Makanan yang diberi pula lebih sukar untuk ditelan.

“Bangkai serangga timbul terapung di atas sup sayur-sayuran di dalam mangkuk nasi. Ini adalah daripada sayur yang dituangkan ke dalam periuk dan direbus tanpa dicuci. Bubur hanya dicampur dengan air paip. Hampir tidak ada butir beras,” cerita Li Zhenjun yang masih bersedih apabila melihat sayur-sayuran dimasak bersama terung atau lobak merah.

“Kem buruh hanya memberikan lima roti kukus sebesar penumbuk setiap hari, dan najis tikus sering dapat dilihat di keliling roti kukus. Pagi dan malam berwarna hitam, dan yang diberikan pada waktu tengah hari sedikit lebih putih,” kata Li Zhenjun.

Selama lebih dua tahun dengan menahan lapar dan menderita penyeksaan, Li Zhenjun bekerja tujuh hari seminggu, 14 jam sehari, menjahit bola sepak peringatan untuk Piala Dunia 2002 di bilik yang kotor dan tidak berkemas, tanpa sebarang bayaran.

Setelah ditahan secara salah buat pertama kali, Li Zhenjun menjadi sasaran penyeksaan semasa di soal siasat. Polis menendangnya ke lantai dan memukulnya dengan teruk berulang kali. (Minghui.net)

Dia perlu menjahit empat bola setiap hari. Tidak ada ruang untuk berunding dengan bebanan kerja ini. Sebiji bola mempunyai 32 keping kulit membentuk 20 keping bentuk heksagon dan 12 keping bentuk pentagonal. Kira-kira 1,800 jahitan perlu dijahit. Untuk setiap jahitan, kedua-dua lengan mesti diregangkan ke kedua sisi. Li Zhenjun terkena toksin daripada kulit tiruan hari demi hari, dan jarinya sering menerima jangkitan, berdarah dan bernanah, terutama ketika jari-jarinya secara tidak sengaja tertusuk jarum.

“Dari jam 6 pagi hingga sekurang-kurangnya jam 10 malam, anda hanya dibenarkan ke tandas sebanyak dua kali yang berada di tengah, dan setiap kali itu ia tidak boleh melebihi 5 minit. Saya dapat melakukannya dengan pantas. Mereka yang gagal melakukannya akan dipukul,” kata Li Zhenjun.

Di sana, tahanan yang ingin mengambil hati polis sering memukul pengamal Falun Gong dengan teruk. Li Zhenjun berkata tahanan ini biasanya yang terburuk di kem tahanan buruh. Contohnya, mereka yang memukulnya dihantar ke kem buruh untuk mewujudkan penjara peribadi dan memenjarakan orang lain selama bertahun-tahun.

Setiap malam dari jam 9 hingga 11 malam, Li Zhenjun dan pengamal Falun Gong lain dipaksa duduk di bangku kecil dan ‘belajar’ selama 2 jam tanpa mengira sama ada tempoh kerja buruh paksa telah berakhir. ‘Belajar’ itu bermaksud bahawa badan mesti berposisi duduk tegak yang tetap, dengan mata menatap lurus ke hadapan, tidak boleh bercakap atau bergerak. Jika anda melihat satu sama lain, anda akan segera mencetuskan satu pukulan yang ganas.

Fuyao hanya dapat melihat bapanya sebanyak dua kali setahun, dan dia akan sentiasa mendorong bapanya dengan kata-kata memintanya bertahan melalui perbualan halangan kaca bermikrofon.

“Fuyao sering menulis surat kepada saya dengan menyatakan, anda mesti mematuhi dan berpegang kepada prinsip anda,” kata Li Zhenjun.

Selesai menjalani tempoh wajibnya di kem tahanan buruh, Li Zhenjun ditangkap sekali lagi dan kali ini dijatuhi hukuman empat tahun penjara.

Bencana negara

Jurucakap Pusat Maklumat Falun Dafa, Levi Browde berkata jumlah keluarga dari China yang terjejas secara langsung akibat penganiayaan ini sukar untuk dikira secara tepat.

Menurut Browder dalam e-melnya pada tahun 1999, ketika penganiayaan Falun Gong dimulakan, dianggarkan seramai 70 juta hingga 100 juta orang di China berlatih Falun Gong, yang bermaksud bahawa 1 dalam setiap 13 rakyat China menjadi ‘musuh negara’.

“Tiga belas penduduk, jika anda memfitnah mereka dan membiarkan ahli keluarga anda menentang mereka, apa kesannya? Ini adalah bencana,” tulisnya.

Browder juga menyebut kebiasaan rejim PKC yang memaksa anggota keluarga untuk memberontak antara satu sama lain adalah taktik biasa. Mereka menggunakan ketakutan untuk memastikan kawalan rakyat. Taktik ini telah berulang kali dipraktik dan diperkuatkan dalam gerakan politik seperti Revolusi Budaya.

“Sampai pada tahap tertentu, penganiayaan terhadap Falun Gong hanyalah cetusan ‘kekacauan’ terbaru oleh Parti Komunis untuk menekan minda dan hati rakyat,” kata Browder.

Mengapa pengamal Falun Gong yang merupakan ibu bapa memilih untuk terus berlatih apabila mereka mempunyai pilihan untuk melindungi keluarga mereka? Browder menjelaskan, “Falun Gong mewakili jati diri mereka di peringkat kerohanian, jadi anda (PKC) meminta mereka untuk menyekat semangat mereka. Lebih-lebih lagi, walaupun dipaksa ‘mengundurkan diri’, mereka tidak akan berdiam diri. Mereka sering dipaksa untuk berdamai. Ia bukan sekadar meninggalkan siapa diri anda yang sebenar.”

Selepas dibebaskan dari penjara

Li Zhenjun, Li Fuyao dan Wang Huijuan bergambar keluarga ketika berada di Gunung Tai pada 17 Disember, 2011. (Gambar oleh Li Zhenjun)

Setelah Wang Huijuan dibebaskan, keluarga tersebut akhirnya bersatu kembali pada tahun 2009. Li Zhenjun dibebaskan dari penjara pada bulan November 2006 ketika Fuyao berusia 14 tahun.

Wang Huijuan tidak dapat kembali ke sekolah untuk mengajar, dan Li Zhenjun meninggalkan kerjayanya sebagai pengacara televisyen ketika pada pertama kali dia ditangkap.

Pasangan ini membuka syarikat perkhidmatan mengurus perkahwinan. Semasa dalam proses mengadakan acara dan majlis perkahwinan, mereka turut berkongsi pengalaman peribadi dengan orang yang mereka temui untuk memahami pertarungan menentang kebaikan dan kejahatan.

Wang Huijuan berkata mereka suami isteri tidak dihantar kembali ke penjara lagi selepas itu kerana ‘seseorang mengetahui dia dan suaminya adalah orang yang baik’, jadi mereka secara diam-diam saling melindungi. Dan mereka memutuskan untuk meninggalkan China kerana bimbang pegangan dan kepercayaan mereka akan melibatkan bahaya kepada orang lain, yang turut akan mengancam keselamatan keluarga mereka.

“Saya selalu mempunyai rasa bimbang di hati. Saya takut keluarga kami akan berpisah lagi. Kami selalu bimbang polis akan mengetuk pintu, keluarga kami akan ditangkap, dan anak perempuan kami akan ditangkap,” kata Wang Huijuan.

Selamat tiba di tanah bebas

Pada tahun 2014, mereka melihat peluang untuk melarikan diri dari China dan mencari suaka politik di Amerika Syarikat.

Semasa memohon pasport, mereka berdepan situasi gugup dan berasa udara seperti membeku. Pada pautan terakhir, imbasan cap jari secara elektronik mereka mengikut peraturan yang ditetapkan. “Kedua pegawai berdiri tegak di sana dan saling berpandangan. Kemudian salah seorang dari mereka membuat panggilan dan orang di bahagian yang satu lagi mengarahkan mereka untuk menyerahkan kami pasport,” Li Zhenjun mengimbas kembali proses itu.

Pasangan ini tiba di Amerika Syarikat pada 15 Julai 2014, dan Fuyao juga berjaya diterbangkan untuk disatukan semula dengan ibu bapanya, dari Australia.

“Ketika saya menghirup udara segar di sini, menikmati hak dan kebebasan mengamalkan kepercayaan, dan memikirkan rakan pengamal lain yang masih berada di tanah besar, hati saya masih terasa sangat berat,” kata Wang Huijuan.

Li Fuyao sedang bermeditasi di rumahnya di New York. (Samira Bouaou/Epoch Times)

“Pada ketika kami menjejakkan kaki di tanah Amerika Syarikat, segala ketakutan kami terus hilang. Kebimbangan dan kegelisahan kami hilang, dan hati kami akhirnya tenang,” kata Wang Huijuan.

“Tetapi trauma jiwa sukar untuk dilenyapkan. Ketika saya menghirup udara segar di sini dan menikmati hak dan kebebasan mengamalkan kepercayaan, saya masih terasa berat di hati ketika memikirkan rakan-rakan yang masih berada di tanah besar,” kata Wang Huijuan.

Pada akhir tahun 2016, keluarga ini mengetahui bahawa 20 pengamal Falun Gong dari kampung halaman mereka di Tianjin telah diculik pada 7 Disember. Wang Huijuan berkata dia segera memanggil pusat tahanan setempat dan meminta polis untuk membebaskan mereka.

“Saya mengenali beberapa orang dalam untuk membantu mereka, dan saya ingin melakukan yang terbaik untuk menyelamatkan mereka agar mereka tidak menanggung penderitaan seperti mana yang pernah saya alami,” katanya.

Di New York, selagi mana Wang Huijuan mempunyai masa, dia akan pergi ke tempat-tempat pelancongan yang popular dan menyebarkan maklumat tentang kebenaran mengenai penganiayaan PKC terhadap Falun Gong kepada pelancong dari China.

Wang Huijuan di hadapan Empire State Building di Manhattan sambil memegang papan pameran untuk membantu para pelancong dari China memahami kebenaran mengenai penganiayaan PKC ke atas Falun Gong. (Samira Bouaou/Epoch Times)

Li Zhenjun yang berusia 47 tahun menjadi pengacara program bual bicara semasa yang popular dari The Epoch Times dan juga bertugas sebagai penyampai berita untuk NTDTV. NTD menyiarkan berita benar dan boleh dipercayai kepada masyarakat Cina di seluruh dunia melalui satelit. Kerjaya ini amat bersesuaian dengan pengalamannya sebagai pengacara dan penyampai berita.

Fuyao mengikut jejak bapanya dan menceburi bidang penyiaran, menjadi pengacara dan mempelajari penerbitan televisyen. Dia juga kini menyertai NTDTV dengan menjadi penyampai berita wanita dan pengacara program kebudayaan dan tradisional.

“Setiap kali saya berhadapan dengan laporan berita mengenai penganiayaan terhadap pengamal Falun Gong di China, gambar-gambar itu membuat saya bimbang dan membangkitkan kembali kenangan yang menyakitkan. Tetapi perkara-perkara paling teruk sering berlaku, dan kami mempunyai rasa tanggungjawab untuk mendedahkan penganiayaan terhadap mereka,” kata Fuyao.

Li Zhenjun, Li Fuyao dan Wang Huijuan sedang menjalankan meditasi di pangsapuri mereka di Queens, New York. (Samira Bouaou/Epoch Times)

Keluarga ini tinggal di sebuah pangsapuri sederhana di Queens. Keluarga Li adalah keluarga bahagia, yang sangat rapat antara satu sama lain. Wang Huijuan membantu mengambil sehelai rambut gugur anak perempuannya yang jatuh di depan mata dan Li Zhenjun dengan lembut memegang tangan isterinya. Mereka saling berpandangan seolah-olah masih tidak mempercayai bahawa keluarga ini benar-benar telah bersama.

Tetapi ingatan yang menyakitkan tidak pernah pergi jauh. Wang Huijuan berkata, “Kadangkala, memikirkan pengalaman saya di penjara, saya tahu bahawa jika tidak kerana saya mengamalkan Falun Dafa, saya mungkin tidak dapat bertahan. Kesakitan yang dialami semacam itu bukan hanya fizikal. Ini adalah pelbagai jenis kesakitan yang berbeza.”

“Anda bukan orang jahat, anda masih mahu menjadi orang yang lebih baik, tetapi rejim ini memperlakukan para pengamal Falun Gong dengan cara yang paling biadab dan penuh kejahatan, yang tidak dapat dibayangkan oleh seseorang dengan hati yang baik. Untuk menghancurkan hati anda, mereka cuba menghancurkan anda sebagai manusia. Tujuannya bukan untuk membuat anda hilang akal secara fizikal, tetapi secara psikologi, ia akan membuat anda kehilangan harapan dalam hidup,” kata Wang Huijuan.

(Dari kiri) Wang Huijuan, Li Fuyao dan Li Zhenjun menyertai perarakan sambutan ulang tahun Falun Dafa yang ke-27 pada 16 Mei, 2019 di Manhattan, New York. (Shi Ping/The Epoch Times)

Menurut perangkaan Pusat Maklumat Falun Dafa, seorang pengamal Falun Gong dilaporkan meninggal dunia ketika dalam tahanan tidak sah di penjara dalam masa setiap tiga hari, dan ini hanya kes yang boleh dipercayai dengan nama yang diperiksa.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI