31.3 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaBerita UtamaPempengaruh meninggal dunia ketika makan ayam goreng

Pempengaruh meninggal dunia ketika makan ayam goreng

MANILA: Pempengaruh meninggal dunia ketika makan ayam goreng bersama nasi, di Filipina lapor saluran berita TNP kelamarin.

KOSMO

Mempunyai lebih 457,000 pengikut di Facebook, Dongz Apatan atau nama sebenarnya Manoy Apatan, 38, dilaporkan meninggal dunia akibat serangan strok.

Pada 13 Jun lalu, Manoy dilihat menikmati sejumlah besar ayam goreng yang dimakan bersama nasi.

Menurut adik perempuannya, Leah Apatan, abangnya itu mengalami serangan jantung kira-kira pukul 3 petang (waktu tempatan) sebelum dikejarkan ke hospital berdekatan.

“Terdapat banyak komen yang mengatakan Manoy layak mati kerana tamak, tetapi itu hanya sekadar kandungan (content).”

“Dia sebenarnya tidak makan banyak dan dia juga tidak menghabiskan makanannya. Manoy tidak tamak, malah sering membantu orang lain,” Kata Leah.

Pakar jantung, Tony Leachon berkata kematian Manoy berpunca daripada strok hemoragik.

“Menurut pakar yang merawatnya di bilik kecemasan, dia mengalami pembekuan darah di otak. Ini bermakna tekanan darah meningkat dan saluran darah di otak pecah.”

“Ia berpunca daripada makanan kandungan tinggi garam dan pengambilan daging. Jika melakukannya setiap hari, saluran darah di dalam otak akan tersumbat,” Kata Tony.

Susulan kematian Manoy, Kementerian Kesihatan Filipina menerusi satu kenyataan sedang mempertimbangkan untuk menyekat vlog “mukbang” di negara itu.

“Ini adalah amalan yang tidak baik kerana mereka mencipta kandungan dengan makan secara berlebihan, dan makan secara berlebihan ini tidak sihat. Ia akan menyebabkan obesiti,” Kata Setiausaha Kesihatan Teodoro Herbosa.

INQUIRER.NET – Dr Herbosa

“Dan obesiti akan menyebabkan hipertensi, masalah jantung, penyakit tidak berjangkit, kesihatan malah serangan jantung.”

Dr Herbosa mengeluarkan amaran tersebut selepas maklum berita mengenai pempengaruh meninggal dunia selepas ketika makan ayam goreng.

Walau bagaimanapun pihak kementerian kesihatan Filipina akan mengkaji terlebih dahulu sebab kematian pempengaruh tersebut.

Mereka akan melihat sekiranya sebagai pengatur kesihatan negara boleh menyekat aktiviti makan berlebihan seperti itu kerana ia ternyata tidak menyihatkan.

“(Ini kerana) anda mempromosikan kelakuan tidak sihat kepada rakyat Filipina. Jadi, saya boleh menyekatnya di sini. Saya akan usulkan… menyekat mukbang di sini,” Kata Dr Herbosa.

Dalam pada itu, peningkatan Sindrom Kematian Mengejut Golongan Dewasa (SADS) dalam kalangan golongan 40 tahun ke bawah di Malaysia harus diberi perhatian.

Menurut Pengasas Pusat Kesejahteraan Heart Bit E-ECP Dr S. Denesh dalam satu kenyataan bersama Bernama, ini mungkin disebabkan oleh kejutan terhadap sistem kardiovaskular.

Hal ini dikatakan berpunca daripada peningkatan mendadak aktiviti fizikal selepas tidak melakukannya dalam tempoh yang panjang contohnya senaman atau aktiviti sukan seperti bermain badminton.

Dalam kenyataan lain, Pakar Perunding Kardiologi Hospital Pakar KPJ Tawakkal KL Dr Zul Hilmi Yaakob pula mengatakan bahawa SADS boleh disebabkan beberapa faktor termasuk gangguan genetik.

KPJ

Bagi mereka yang berusia bawah 35 tahun, penyebab utama berlaku SADS mungkin disebabkan otot jantung tebal atau otot jantung bengkak dan lemah.

Manakala bagi mereka yang berusia 35 tahun ke atas pula kebanyakan kes membabitkan peringkat usia ini disebabkan serangan jantung seperti salur darah jantung (koronari) tersumbat.

Antara punca sakit jantung adalah:

  1. Merokok.
  2. Tekanan darah tinggi.
  3. Menghidap penyakit diabetes.
  4. Terdapat darah beku di saluran darah.
  5. Tekanan (stress).

Kesimpulannya, setiap orang harus menjalani hidup dengan gaya hidup yang sihat.

Lakukan pemeriksaan kesihatan secara berkala. Ini penting untuk mengesan penyakit (sekiranya ada) lebih awal dan mendapatkan rawatan sewajarnya.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI