31.3 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaBerita Utama1.9 juta penduduk Gaza hilang tempat tinggal sejak perang meletus - PBB

1.9 juta penduduk Gaza hilang tempat tinggal sejak perang meletus – PBB

GENEVA: Sembilan daripada setiap 10 penduduk di Semenanjung Gaza hilang tempat tinggal sekurang-kurangnya sekali sejak meletusnya perang antara Israel dengan Palestin, menurut agensi kemanusiaan, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

Ketua Agensi Pejabat Penyelarasan Hal Ehwal Kemanusiaan PBB di Wilayah Palestin, Andrea De Domenico berkata kira-kira 1.9 juta penduduk di Gaza dipercayai sudah hilang tempat tinggal.

“Kami menganggarkan sembilan daripada setiap 10 orang di Semenanjung Gaza dipindahkan secara dalaman sekurang-kurangnya sekali, jika tidak sehingga 10 kali, sejak Oktober.

Gambar Reuters

“Sebelum ini kami menganggarkan 1.7 (juta) tetapi sejak jumlah itu, kami menjalankan operasi di Rafah dan mempunyai anjakan tambahan dari sana.

“Kemudian kami juga mempunyai operasi di utara bagi memindahkan orang,” katanya yang bercakap dari Baitulmaqdis kepada pemberita di New York dan Geneva.

Domenico berkata operasi ketenteraan seperti itu memaksa orang ramai untuk menetapkan semula kehidupan mereka secara berulang kali.

“Di sebalik angka ini, ada orang yang dihimpit rasa ketakutan dan rungutan. Dan mereka mungkin mempunyai impian serta harapan, namun harapan itu dilihat semakin pudar.

“Dalam sembilan bulan terakhir, mereka dipindahkan secara terpaksa dan bukan atas pemilihan sendiri. Umpama bidak dalam permainan papan,” katanya.

Domenico berkata Semenanjung Gaza dibahagikan kepada dua oleh operasi ketenteraan Israel, dengan OCHA menganggarkan terdapat antara 300,000 hingga 350,000 yang menetap di utara wilayah yang dikepung itu serta tidak dapat pergi ke selatan.

Katanya, sejak perang bermula dianggarkan 110,000 berjaya meninggalkan Semenanjung Gaza sebelum lintasan Rafah ke Mesir ditutup pada awal Mei lalu.

“Sejumlah penduduk menuju Mesir selain berpindah ke tempat lain,” katanya.

Gambar AFP

Perang Gaza paling berdarah berlaku selepas serangan Palestin ke atas Israel pada 7 Oktober lalu mengakibatkan 1,195 kematian, kebanyakannya orang awam, menurut pengiraan AFP berdasarkan angka Israel.

Menurut Israel, Palestin turut menahan 251 tebusan dengan 116 daripadanya kekal di Gaza termasuk 42 dikatakan tentera sudah pun mati.

Serangan balas Israel sejak itu sudah membunuh sekurang-kurangnya 37,953 orang, kebanyakannya orang awam, menurut data daripada Kementerian Kesihatan Palestin.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI