31.3 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaBerita UtamaIkan Paus Pilot muncul di Pulau Tioman, pelancong teruja

Ikan Paus Pilot muncul di Pulau Tioman, pelancong teruja

Sekumpulan pelancong begitu teruja sekali apabila melihat ikan Paus Pilot semasa mereka sedang menikmati keindahan Pulau Tioman.

SAYS

Kumpulan pelancong itu sedang mengembara bersama-sama dengan pengendali pelayaran pengembaraan Sea Rascals.

Menurut SAYS, ketua anak kapal, Zai sempat merakam detik indah yang menyaksikan sekumpulan ikan paus pilot yang muncul di perairan air.

SAYS

Terdahulu sekumpulan paus pilot sirip pendek pernah ditemui berenang berhampiran Pulau Perhatian dekat Jertih, Terengganu.

Dikatakan mamalia marin bersaiz besar dan banyak itu menjadikan Laut China Selatan sebagai laluan migrasi mereka.

Ketua Cawangan Mamalia Marin, Institut Penyelidikan Perikanan (FRI) Rantau Abang Jabatan Perikanan Malaysia Mohd Tamimi Ali Ahmad dalam satu kenyataan berkata, mamalia itu sering bergerak dalam bilangan antara 10 hingga 50 ekor.

Menurut Tamimi lagi, seekor mamalia marin dewasa dianggarkan seberat 1,000 hingga 3,000 kilogram manakala seekor anak pula dianggarkan seberat 60 hingga 500 kilogram.

Sementara itu, jangka hayat ikan paus pilot ini dianggarkan boleh mencapai antara 40 hingga 45 tahun serta usia kematangannya pula adalah antara 10 hingga 20 tahun.

Kali terakhir mamalia marin ini dilaporkan terdampar mati di Sarawak ialah pada tahun 2013 dan di Labuan, Sabah pada tahun 2015.

Ikan paus pilot sirip pendek tersenarai dalam kumpulan mamalia marin dan merupakan satu spesies marin terancam di Malaysia.

Mamalia ini ialah pemangsa dalam rantaian pemakanan di ekosistem lautan dan juga haiwan karnivor yang kebiasaannya memburu dan memakan ikan, sotong, penyu dan burung laut.

Malangnya, mamalia marin ini juga gemar memakan sampah sarap dan plastik yang bertebaran di lautan dan disebabkan itu terdapat beberapa kes haiwan ini terlantar sakit dan akhirnya mati di luar negara.

Tonton video ikan Paus Pilot yang ditemui di Pulau Tioman tersebut di bawah.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI