31.3 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaGlobalPendaki bongkar air terjun terkenal di China rupanya palsu yang keluar dari...

Pendaki bongkar air terjun terkenal di China rupanya palsu yang keluar dari paip

Satu video yang memaparkan pemandangan air terjun popular di China menjadi tular baru-baru ini selepas ia mendedahkan bahawa airnya keluar dari paip.

Air terjun Yuntai Tian, ​​yang terletak di Taman Geo Gunung Yuntai, melata dari ketinggian 314 meter dan menyandang gelaran “air terjun tertinggi di Asia”.

Gambar Trip.com

Berjuta-juta pengunjung melawat Taman Geo Global UNESCO itu pada setiap tahun untuk menyaksikan dengan kekaguman formasi geologi yang wujud sejak lebih daripada satu bilion tahun.

Walau bagaimanapun, baru-baru ini ia mencetuskan kontroversi dan perdebatan tentang keaslian air terjun berkenaan kerana penggunaan paip air untuk menambah aliran semasanya terutama ketika musim kemarau.

Seorang pendaki lelaki baru-baru ini merakam rakaman air terjun berkenaan, mendedahkan paip air terbina dari celah batu yang membekalkan sumber air di bahagian atas air terjun.

Gambar Douyin

Video itu, yang memperoleh berjuta tontonan di Weibo dan Douyin telah mencetuskan kekecohan yang mendorong pegawai kerajaan tempatan untuk menyiasat.

Mengulas kepada CCTV, pihak pengurusan taman menjelaskan tanpa menafikannya bahawa air yang digunakan untuk mengepam air adalah air mata air, dan memberi jaminan bahawa ia tidak akan merosakkan landskap semula jadi.

Pegawai taman juga mendakwa mereka membuat “penambahbaikan kecil” ini supaya pelancong tidak berasa kecewa semasa berkunjung di musim kemarau.

“Kami membuat sedikit penambahbaikan semasa musim kemarau untuk memberikan anda pengalaman lebih baik,” kata mereka dalam kenyataan itu pada Selasa, 4 Jun.

Gambar Douyin

Setelah disiasat, pegawai kerajaan tempatan telah menasihatkan pengurusan taman itu untuk mengambil iktibar daripada insiden berkenaan dan memaklumkan kepada para pelancong tentang “penambahbaikan” ini lebih awal.

Walaupun beberapa orang mengkritik penambahbaikan itu, tetapi yang lain merasakan sebaliknya dengan menyatakan bahawa ia adalah tarikan terindah tidak kira bagaimana caranya:

“Saya fikir ia adalah perkara yang baik untuk dilakukan. Jika tidak, ramai akan kecewa jika mereka akhirnya tidak dapat melihat apa-apa di sana,” kata pengguna Weibo.

“Mengapa perlu peduli ia keluar dari paip? Ia masih nampak indah pada pandangan saya.”

“Jadi apa masalahnya? Ia masih nampak cantik tidak kira macam mana pun.”

“Palsu atau tidak, ia masih air terjun. Peduli apa! Ia masih air, bukan? Dan ia masih terjun.. Itu yang penting!”

Gambar BBC

Manakala yang lain merasakan bahawa ia merosakkan pengalaman menyaksikan keindahan alam semula jadi.

“Ia tidak menghormati aturan alam semula jadi, dan tidak menghormati pelancong,” tulis seorang pengguna Weibo.

“Bagaimana ia boleh dipanggil air terjun No. 1 lagi?” pengguna lain bertanya pada Douyin.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI