31.3 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaBerita UtamaAI 'kecek Kelantan' menggemparkan dunia

AI ‘kecek Kelantan’ menggemparkan dunia

Nampaknya bukan Jennifer Lopez sahaja malah rakyat Malaysia khususnya terkejut dan teruja dengan kemampuan AI ‘kecek Kelantan’.

TikTok

Baru-baru ini, aktres terkenal Hollywood yang mesra disapa JLo itu meminta kecerdasan buatan (AI) untuk bercakap dalam beberapa bahasa seperti Portugis, Thailand, Indonesia dan juga Kelantan, Malaysia.

JLo menguji kemampuan AI tersebut ketika beliau mempromosikan filem terbarunya, Atlas yang ditayangkan menerusi perkhidmatan penstriman berasaskan langganan, Netflix.

Tanpa bantahan atau keraguan, AI yang diberi nama Smith itu melaksanakan arahan JLo. Cukup jelas suara Smith bercakap dalam beberapa bahasa tersebut.

Sehinggalah JLo memintanya bercakap dalam loghat Kelantan Malaysia, Smith menyampaikannya dengan begitu baik sekali.

TikTok

“Bo lah kak wei, sapa bilo nak tanyo ni?” Jawab Smith.

Sebaik sahaja mendengarkan pengucapan Smith, JLo dilihat begitu terkejut dan teruja.

“Saya sangat kagum,” Kata JLo.

TikTok

Sejak dimuat naik menerusi TikTok Netflix Malaysia beberapa hari lalu, video tersebut telah dimainkan sebanyak 2.1 juta kali dengan pelbagai komen daripada warga siber.

Kebanyakan warga siber tertanya-tanya, mengapa begitu banyak bahasa dan dialek di dunia, JLo memilih loghat Kelantan Malaysia untuk menguji Smith si AI.

Menerusi ruang komen, dilihat ada di antara warga siber yang berseloroh dengan mengatakan JLo orang Kelantan untuk menjawab pertanyaan itu.

aku syak jlo ni ore kelate

– historyadventure79

wahh..jlo recognized kelantan!!!

-yusriarieff

uish kecek kelantanese? mantap

-safw4n

Ini menunjukkan bahawa loghat Kelantan adalah antara dialek yang terkenal di dunia.

Sebagai rakyat Malaysia, kita turut berbangga dan pasti ini memberi nilai tambah untuk Malaysia lebih dikenali di mata dunia.

Tonton video TikTok yang dilampirkan untuk mendengar sendiri kemampuan AI ‘kecek Kelantan’.

@netflixmy Mampu tak Smith si AI kecek Kelate? Jom tengok @jlo menguji kehebatannya! 💥 #Atlas kini ditayangkan, hanya di Netflix. #SembangEntertainment #SembangMovie #NewReleases #Movies #MovieTok #WhatToWatch #MovieRecommendations #NetflixMY #FlixReview ♬ original sound – Netflix Malaysia

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI