31.3 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaBerita UtamaAgong berkenan bersantap sarapan di Nasi Lemak Wanjo

Agong berkenan bersantap sarapan di Nasi Lemak Wanjo

Yang di-Pertuan Agong Sultan Ibrahim berkenan bersantap sarapan di Nasi Lemak Wanjo, Kampung Baru pada Hari Keputeraan rasmi 3 Jun lalu.

FACEBOOK

Menerusi catatan di Facebook rasmi Sultan Ibrahim, KDYMM SPB Yang di-Pertuan Agong Sultan Ibrahim berkenan berangkat ke Kampung Baru pada 3 Jun lalu untuk bersantap sarapan.

Keberangkatan tiba Baginda di Nasi Lemak Wanjo nyata mengejutkan dan membawa keterujaan kepada pengunjung yang hadir di restoran tersebut.

FACEBOOK

Sepanjang berada di sana, Sultan Ibrahim juga berkenan meluangkan masa untuk beramah mesra serta bergambar dengan rakyat jelata.

FACEBOOK

Ramai pengunjung tidak melepaskan peluang untuk bergambar bersama Yang di-Pertuan Agong bagi merakam detik-detik indah tersebut.

Untuk makluman, Yang di-Pertuan Agong Sultan Ibrahim memperkenankan supaya acara sambutan Ulang Tahun Keputeraan Rasmi baginda ditangguhkan dari Jun ke September.

Tujuannya adalah untuk memberi keutamaan kepada Istiadat Pertabalan dan acara lain sempena Istiadat Pertabalan Yang di-Pertuan Agong ke-17 tersebut.

Menteri Komunikasi, Fahmi Fadzil telah mengumumkan bahawa Istiadat Pertabalan Yang di-Pertuan Agong ke-17 akan berlangsung di Istana Negara pada 20 Julai ini.

Pengumuman itu dibuat selepas Fahmi mempengerusikan mesyuarat Jawatankuasa Khas Acara-Acara Sempena Istiadat Pertabalan Agong.

“Sebagaimana kita sedia maklum, Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong Sultan Ibrahim telah melafaz dan menandatangani Surat Sumpah Jawatan sebagai Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong ke-17 pada hari Rabu, 31 Jan 2024.”

Menurut Fahmi lagi, Kerajaan dengan titah perkenan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong akan melaksanakan acara-acara sempena Istiadat Pertabalan seperti berikut:

  • 18 Julai: Majlis bacaan Surah Yasin dan doa selamat pada pukul 5.30 petang di Masjid Negara.
  • 19 Julai: Pembacaan khutbah khas pada solat Jumaat di Masjid Negara.
  • 20 Julai, bermula pukul 10 pagi: Majlis Istiadat Pertabalan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong ke-17 di Istana Negara.
  • 20 Julai, pukul 8.30 malam: Majlis Santapan Diraja di Istana Negara.
  • 23 Julai: Lawatan Yang di-Pertuan Agong dan Raja Permaisuri Agong ke Hospital Orang Asli Gombak.
  • 25 Julai: Pameran Raja Kita di Muzium Negara.
  • 27 Julai: Majlis Jamuan Teh Diraja dijadualkan berlangsung pada pukul 3 petang di Istana Negara.

Daulat Tuanku.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI