31.3 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaBerita UtamaPemandu bas digantung tugas serta-merta

Pemandu bas digantung tugas serta-merta

KOTA BHARU: Seorang pemandu bas digantung tugas serta-merta lantaran tindakannya yang memandu secara berbahaya di Lebuhraya Timur-Barat dekat Gerik tular.

BH Online

Menurut Pengerusi Konsortium E-Mutiara Bhd (E-Mutiara), Che Ibrahim Che Ismail dalam laporan yang ditulis oleh BH Online, pemandu berusia 36 tahun itu digantung tugas selepas video mengenainya tular.

“Pemandu berkenaan sudah bekerja dengan Konsortium E-Mutiara sejak dua tahun lalu dan hari ini kita sudah beri surat kepada pemandu berkenaan untuk membuat penjelasan berhubung tindakannya itu.”

“Saya akui sangat terkejut melihat video yang tular kerana ia membahayakan penumpang. Saya berterima kasih kepada pemandu lori berkenaan yang bertolak ansur bagi mengelak berlaku kemalangan.”

X

Menurut Che Ibrahim, beliau difahamkan bahawa, polis dari Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Gerik sudah memanggil pemandu berkenaan untuk merakam percakapan dan kita serahkan pihak polis untuk siasatan.

Tegas Che Ibrahim, Konsortium E-Mutiara tidak akan berkompromi dengan mana-mana pemandu yang bertindak sedemikian dan tindakan tegas akan diambil termasuk pecat serta-merta.

“Kita sentiasa mengadakan taklimat pemandu dan sentiasa menitikberatkan supaya memandu secara berhemah kerana ia membabitkan nyawa orang ramai.”

“Pelbagai cara sudah dibuat oleh syarikat bagi memastikan aspek keselamatan diberi keutamaan, namun masih ada pemandu yang cuai dan memandu secara berbahaya.”

“Kita juga mengalu-alukan orang ramai merakam video kerana kita sendiri tidak tahu cara pemanduan sebenar pemandu bas di luar sana,” Katanya.

Terdahulu, tular di media sosial video seorang pemandu bas yang memotong sebuah lori dalam keadaan berbahaya di garisan berkembar.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI