29.6 C
Kuala Lumpur
Friday, June 14, 2024
UtamaBerita UtamaGunung Ruang meletus lagi, status berjaga-jaga paling tinggi dikeluarkan

Gunung Ruang meletus lagi, status berjaga-jaga paling tinggi dikeluarkan

MANADO: Gunung berapi Ruang di Sulawesi Utara, Indonesia meletus beberapa kali memuntahkan abu dan lahar pada Selasa, 30 April, memaksa ratusan pemindahan dan penutupan lapangan terbang antarabangsa berhampiran dengan status amaran ke tahap tertinggi dikeluarkan.

Pusat Vulkanologi dan Tebatan Bahaya Geologi (PVMBG) negara itu menaikkan tahap amaran kepada paras tertinggi berikutan letusan pada jam 3 pagi, menggesa penduduk supaya tidak mendekati gunung berapi itu, menurut laman webnya.

Gambar AFP

Pulau Ruang di wilayah Sulawesi Utara menempatkan lebih 800 penduduk, kebanyakannya sudah dipindahkan berikutan letusan awal bulan ini. 

Tidak dapat dipastikan berapa ramai lagi yang dipindahkan pada Selasa.

Rakaman di media sosial menunjukkan lava mengalir keluar menuruni gunung berapi, yang terletak kira-kira 100 kilometer dari ibu kota wilayah Manado.

Pihak berkuasa pengangkutan menutup sementara lapangan terbang antarabangsa Sam Ratulangi Manado selepas letusan awal bulan ini.

Manakala batu dan abu yang jatuh telah merosakkan kebanyakan rumah kediaman dan memaksa hospital berdekatan dipindahkan.

Pihak berkuasa menurunkan tahap status ke tahap 3 minggu lalu sebelum menaikkannya semula ke tahap 4 pada Selasa, 30 April.

Menurut Volcanic Ash Advisory Centre (VAAC) Darwin, Australia, berdasarkan pemerhatian satelit meteorologi Sunflower 9, ketinggian asap gunung berapi itu dianggarkan mencecah 19,000 meter. 

Indonesia melintasi Lingkaran Api Pasifik, kawasan aktiviti seismik tinggi di mana beberapa plat tektonik bertemu.

Selain Indonesia, letusan Gunung Ruang pada pertengahan bulan ini turut terkesan mengakibatkan pembatalan dan penggantungan penerbangan di lapangan terbang Kota Kinabalu, Labuan, Tawau dan Sandakan di Sabah dan beberapa lagi di Sarawak.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI