29.6 C
Kuala Lumpur
Friday, June 14, 2024
UtamaGlobalPelancong China sengaja tendang dan rosakkan papan pameran Falun Gong di Jeju...

Pelancong China sengaja tendang dan rosakkan papan pameran Falun Gong di Jeju ditahan polis Korea Selatan

Beberapa pelancong China baru-baru ini menimbulkan masalah di hadapan Kedai Bebas Cukai Shilla di Pulau Jeju, Korea Selatan, apabila mereka bertindak membalikkan papan pameran yang memaparkan kebenaran mengenai Falun Gong, yang sebelum ini telah dipasang di sana selama bertahun-tahun. 

Pelaku yang cuba merosakkan papan pameran telah ditahan oleh polis Korea Selatan mengikut undang-undang negara berkenaan.

Menurut keterangan saksi, pada jam 9:58 pagi 21 April, pengamal Falun Gong Korea Selatan dikenali Woo sedang meletakkan papan pameran mengenai penjelasan kebenaran Falun Gong seperti kebiasaannya. Kemudian, beberapa pelancong China yang terpengaruh dengan pembohongan dan propaganda disebarkan PKC tiba-tiba melangkah ke hadapan lalu menendang papan pameran berkenaan sambil melemparkan kata-kata kesat. Papan pameran itu rebah di jalanan menyebabkan ia mengalami sedikit kerosakan.

Gambar oleh Li Moer / The Epoch Times

Woo cuba menghalang mereka, tetapi disekat dan diserang secara lisan oleh pelancong China berkenaan, menyebabkan seorang lagi pengamal Falun Gong dikenali Yoon yang melihat kekecohan ditimbulkan oleh beberapa pelancong China terpaksa melaporkan kejadian itu serta-merta kepada pihak berkuasa, selepas usaha untuk menghalangnya gagal.

Polis Korea Selatan bergegas ke tempat kejadian bersama tiga kereta polis dengan sedozen anggota. Bagaimanapun, oleh kerana beberapa pelancong China yang menimbulkan kekecohan itu telah memasuki Kedai Bebas Cukai Shilla, mereka memaklumkan untuk menerima arahan pihak atasan sama ada boleh melakukan tangkapan. 

Selepas mendapat arahan daripada ketua mereka, polis telah memasuki kedai bebas cukai itu untuk membuat pemeriksaan dan menahan salah seorang lelaki yang melakukan kekecohan di pintu masuk.

Gambar oleh Li Moer / The Epoch Times

Lelaki itu menentang penahanan, dengan beberapa pelancong China yang memerhati cuba membantu dengan terus menimbulkan kekecohan, tetapi mereka terpaksa berhenti selepas dileraikan oleh polis Korea Selatan. Lelaki itu telah ditahan dan dibawa ke balai untuk tindakan lanjut menurut prosedur undang-undang.

Pelancong China di tempat kejadian menyaksikan pemandangan berbeza dengan mata kepala mereka sendiri, bilamana polis di Tanah Besar telah diarahkan oleh kerajaan Komunis China untuk menganiaya secara kejam pengamal Falun Gong selama bertahun-tahun kerana mengamalkan kepercayaan mereka, manakala polis Korea Selatan mengambil tindakan terhadap pelancong China yang datang ke negara orang tetapi bertindak biadab cuba merosak dan memusnahkan papan pameran Falun Gong. 

Gambar oleh Li Moer / The Epoch Times

Tindakan ini mengejutkan warga China yang setia membuta tuli kepada PKC dan telah dicuci otak. Ia juga membuatkan mereka faham bahawa Falun Gong tidak bersalah, maka ia dialu-alukan serta dilindungi di Korea Selatan sekali gus di seluruh dunia. Mereka tidak boleh bertindak sesuka hati dengan mengikut parti jahat untuk menganiaya Falun Gong di luar negara.

Menurut maklumat yang diperolehi oleh Woo daripada pihak polis, tiga lagi pelancong China yang turut serta memusnahkan papan pameran Falun Gong telah melarikan diri ke Jepun dengan menaiki kapal persiaran kumpulan pelancong selepas mereka diekori dan diburu polis Korea Selatan.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI