29.7 C
Kuala Lumpur
Saturday, July 13, 2024
UtamaBerita UtamaTecoma mekar petanda musim panas bakal berakhir

Tecoma mekar petanda musim panas bakal berakhir

Sejak penghujung Mac lalu, pokok Tecoma atau nama saintifiknya ‘tabebuia pentaphylla’ dilihat mula mewarnai jalan-jalan di sekitar Kota Kinabalu, Sabah seperti yang tular sejak kebelakangan ini.

Kosmo

Menurut kenyataan Kosmo, antara warga siber yang berkongsi keindahan pokok Tecoma ini ialah Tan Chong Hong menerusi kumpulan Sabah Info.

Terdapat beberapa warga siber yang mendakwa bahawa fenomena tersebut adalah petanda bahawa musim panas bakal berakhir tidak lama lagi.

Selain Jalan Penampang Lama, terdapat beberapa kawasan lain di Sabah seperti di Sepanggar, Kampung Kopungit dan Bundusan yang juga menikmati keindahan pokok Tecoma ini.

Cuaca panas dan kering pada bulan Februari dan Mac yang lalu telah menyebabkan pokok Tecoma ini berbunga kerana sifatnya yang memerlukan cuaca sedemikian untuk menggalakkan proses pendebungaan.

Di Malaysia sendiri, pokok Tecoma adalah hasil dasar ‘garden nation’ yang dilancarkan negara pada tahun 2010. Tujuan penanaman pokok tersebut adalah untuk menurunkan suhu di bandar-bandar ketika itu.

Dalam satu kenyataan BH Online, usaha penanaman pokok Tecoma oleh pihak berkuasa tempatan (PBT) digalakkan kerana menerima sambutan baik daripada orang ramai.

Menurut Ketua Pengarah Landskap Negara, Rotina Mohd Daik hasrat untuk menjadikan Tecoma sebagai antara produk pelancongan mampu dicapai dengan kerjasama PBT.

“Untuk menjadikan Tecoma sebagai satu produk pelancongan, ia perlu dilaksanakan menerusi satu perancangan khusus membabitkan PBT, antaranya menyediakan sebuah taman khas untuk Tecoma.

“Pihak PBT perlu tahu taman awam yang ada bukan hanya dibangunkan untuk aktiviti riadah semata-mata, sebaliknya boleh diindahkan dengan pelbagai jenis pokok-pokok teduhan, berbunga dan unik,” katanya.

Menurut Rotina lagi, keindahan landskap negara ini juga merupakan ilham daripada kempen menanam pokok yang dilancarkan pada tahun 1997.

Info mengenai Tecoma:

  1. Sejenis pokok teduhan yang berasal dari Amerika Tengah dan Selatan.
  2. Nama Pentaphykka adalah merujuk kepada lima daun di setiap tangkai, iaitu ‘penta’ bermaksud ‘lima’ manakala ‘phylla’ pula bermaksud daun dalam bahasa Latin.
  3. Dipanggil ‘pokok kertas tisu’ kerana kelopak bunganya yang nipis.
  4. Di negara-negara Amerika Selatan, Tecoma digelar ‘Ipe Rosa’.
  5. Selain Tecoma, pokok ini juga dikenali sebagai ‘Cherry Blossom of Penang’ di Malaysia.
  6. Tecoma memerlukan cahaya yang kering untuk berbunga penuh.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI