29.2 C
Kuala Lumpur
Tuesday, May 21, 2024
UtamaGaya HidupBapa beli kurita sebagai haiwan peliharaan untuk anak lelaki, beberapa minggu kemudian...

Bapa beli kurita sebagai haiwan peliharaan untuk anak lelaki, beberapa minggu kemudian menjadi sotong 1+50

Seorang budak lelaki dari Oklahoma, Amerika Syarikat merayu kepada bapanya untuk mendapatkan seekor sotong kurita sebagai haiwan peliharaan sejak dia berumur 3 tahun, akhirnya impian menjadi kenyataan pada hari lahirnya yang ke-9. 

Namun, menjadi kejutan apabila keluarganya mula pening apabila mereka membeli sotong kurita betina yang bertelur.

Gambar Facebook Cameron Clifford

Menurut USA Today, Cameron Clifford, seorang doktor gigi berusia 36 tahun yang menetap di Oklahoma City berkata, anak lelakinya, Cal terlalu kepingin memelihara sotong kurita sejak dia berusia 3 tahun.

“Setiap hari lahir, setiap Krismas, setiap cuti, dia mesti berkata ‘Saya hanya mahu sotong kurita’,” kata Cameron.

Pada bulan Oktober tahun lalu, untuk memenuhi hasrat Cal, Cameron mencari hampir semua akuarium di seluruh negeri sebelum akhirnya menemui satu kedai yang memelihara sotong dan membeli sotong kurita spesies ‘California dua titik’ atau ‘bimac’ dan menamakannya Terrance.

Terrance, sotong kurita yang dipelihara oleh keluarga Clifford tanpa disangka telah bertelur dan berjaya menetaskan 50 ekor anak kurita. (Tangkap Skrin TikTok)

Apabila Cal mendapat tahu keinginannya bakal menjadi kenyataan, dia dan bapanya dengan gembira bersedia untuk menyambut haiwan peliharaan itu dengan membeli tangki ikan air masin yang besar dengan sistem peredaran air, serta makanan dan lain-lain keperluan untuk Terrance. 

Apabila Terrance tiba di rumah, kedua-duanya tidak menjangka sotong itu lebih besar daripada yang dijangkakan, tetapi ‘kejutan’ sebenar masih belum muncul. Dua bulan kemudian, Terrance didapati seekor kurita betina yang sedang bertelur. 

Tangkap Skrin TikTok

Cameron segera berjumpa pakar, yang memberitahunya telur itu mungkin tidak disenyawakan dan tidak akan menghasilkan anak-anak sotong.

Namun, pada suatu malam di bulan Februari, Cameron mengambil salah satu daripada telur itu dan secara tidak sengaja memecahkannya.

Kemudian setitik cecair terpancut keluar dan tersebar di depan matanya dan terdapat beberapa sesungut kecil berenang di dalamnya dan ia bergerak.

Tangkap Skrin TikTok

Barulah Cameron sedar 50 biji telur Terrance bukanlah telur yang tidak disenyawakan sama sekali, tetapi telur yang boleh menetas menjadi sotong. Telur sotong yang akan bertukar menjadi 50 ekor anak sotong kurita.

Cameron kemudian mengasingkan mereka satu demi satu dan menyediakan semua jenis makanan untuk mereka, termasuk siput, ketam kecil, dan kerang.

Tangkap Skrin TikTok

Dia juga terpaksa berhadapan dengan permaidani yang dicemari oleh tumpahan air masin serta kebakaran kecil alatan elektrik berkaitan akuarium sotong-sotong itu.

Dua bulan kemudian, kira-kira separuh daripada anak sotong kurita berjaya menetas dan hidup dengan selamat. Anak-anak sotong kurita itu diberi nama oleh Cal seperti Rocket Larry, Squid Cudi, Swim Shady, Jay-Sea dan Sea-Yoncé.

Tangkap Skrin TikTok

Pada masa ini, 24 ekor anak sotong kurita yang masih hidup diserahkan kepada seorang rakan yang juga merupakan saintis yang tinggal berhampiran dengan kediaman Clifford.

Pakar marin berkata sotong betina akan menamatkan hayat mereka selepas bertelur, tetapi ajaibnya Terrance masih hidup dan sihat selama empat bulan kemudiannya.

Cameron sedikit kesal, “Dia perlu hidup bersendirian di dalam tangki ikan sepanjang hayatnya. Dia mungkin akan mati dalam masa beberapa minggu, walaupun andaian saya mengenainya mungkin adalah salah.”

Tangkap Skrin TikTok

Cameron Clifford berkongsi pengalaman menternak sotong kurita di TikTok, dan tidak menyangka akaunnya menjadi popular dengan ratusan ribu pengikut, dengan dia mendapat gelaran “Octopus Daddy.” 

Beberapa warga TikTok berkata, gelaran diberi bukan berkenaan sotong kurita itu, tetapi kasih sayang seorang bapa terhadap anaknya yang berusaha memberi galakan terhadap minat dan hobi mereka.

Keluarga Clifford memperolehi banyak pengalaman setelah memelihara Terrance dan anak-anaknya.

Cal Clifford bersungguh memelihara Terrance dan anak-anak sotongnya. (Tangkap Skrin TikTok)

“Selain keperluan fizikal, kewangan dan emosi untuk memiliki spesies seperti bimac, anda akan belajar banyak tentang diri anda dalam proses itu,” kata Cameron.

“Selalu ada beberapa injap atau penutup akuarium yang tidak tertutup sepenuhnya, dan permaidani tahan ribut anda tidak dinilai untuk menahan bergelen air laut, dan anda akan belajar air masin dan elektrik tidak selalunya serasi.

“Anda akan belajar perkara baharu serta bertemu orang yang luar biasa dan mendapati bahawa hidupan liar adalah hebat. Tetapi yang paling penting, anda akan belajar untuk mencintai sotong yang tidak begitu kecil seperti Terrance,” kata Cameron menerusi video TikTok popularnya.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI