29.2 C
Kuala Lumpur
Tuesday, May 21, 2024
UtamaGlobalGempa bumi Taiwan: Lebih 400 gegaran susulan, usaha menyelamat ratusan mangsa terkandas...

Gempa bumi Taiwan: Lebih 400 gegaran susulan, usaha menyelamat ratusan mangsa terkandas dipergiat

HUALIEN: Helikopter penyelamat Taiwan melakukan beberapa siri penerbangan bagi menyelamatkan ratusan pelancong yang terkandas selama beberapa hari di kawasan pergunungan akibat gempa bumi besar yang menyebabkan jalan terputus dan terowong tersekat.

Sekurang-kurangnya 12 orang terbunuh dan lebih 1,100 cedera akibat gempa bumi gempa bumi berukuran 7.5 pada skala Richter yang melanda pulau itu pada Rabu, 3 April dengan kod bangunan ketat dan tahap kesiapsiagaan bencana meluas sebagai langkah mengelakkan malapetaka lebih besar.

Gambar AFP

Gempa bumi itu mengakibatkan runtuhan tanah besar yang menghalang terowong dan jalan berliku yang merentasi pulau dari timur ke barat dan juga lebuh raya pantai dari utara ke selatan yang terdiri daripada tebing curam.

Hualien, pusat gempa sekitar 100 kilometer di selatan ibu kota Taipei digegarkan lebih 400 gegaran susulan, termasuk satu gempa berukuran 5.2 pada skala Ritcher pada pagi 6 April.

Bagaimanapun helikopter dari Kor Perkhidmatan Lintas Udara Kebangsaan terbang ke kawasan terputus berhampiran Taman Negara Taroko untuk membawa keluar pelancong yang terkandas ke tempat selamat.

Gambar AFP

Dalam pada itu, kakitangan AFP menyaksikan penerbangan pertama membawa 12 orang dan penerbangan lain dengan 16 orang yang dipindahkan ke tempat selamat.

“Keutamaan diberikan kepada individu berusia, tidak berdaya, wanita, kanak-kanak, dan orang yang mempunyai penyakit kronik.

“Walaupun semua orang keletihan selepas turun gunung, mereka masih mengukir senyuman,” menurut kenyataan yang disiarkan ET Today.

Gambar AFP

Terdapat pesawat lain membawa orang ramai dari hotel mewah Silks Place, di mana lebih 400 pelancong dan kakitangan terkandas.

“Gegaran susulan berlaku dalam skala besar dan serius,” kata seorang paderi yang hanya dikenali sebagai Zhou kepada media tempatan.

Gambar AFP

Pasukan penyelamat turut menurunkan kotak makanan dan bekalan kepada sekumpulan pelajar, guru dan penduduk di sebuah sekolah rendah yang tidak dapat diakses.

Di tempat lain, jurutera bertungkus lumus sepanjang masa untuk mengalihkan bongkah batu besar dari jalan dan pintu masuk terowong.

Gambar AFP

“Pasukan penyelamat tidak menunjukkan mereka lelah,” kata Naib Presiden Taiwan yang dipilih, Hsiao Bi-khim menggambarkan mereka sebagai ‘wira sebenar Taiwan yang berdaya tahan’.

Gempa hari yang berlaku pada 3 April adalah paling serius di Taiwan sejak gegaran berukuran 7.6 pada skala Richter melanda pulau itu pada 1999.

Angka kematian ketika itu jauh lebih tinggi dengan 2,400 orang terbunuh dalam bencana alam paling maut dalam sejarah pulau itu.

Gambar AFP

Peraturan yang lebih ketat termasuk keperluan seismik yang dipertingkatkan dalam kod bangunannya dan kesiapsiagaan bencana awam yang meluas berjaya menghalang malapetaka lebih serius kali ini.

Laporan awal oleh Pusat Penyelidikan Kejuruteraan Gempa Kebangsaan yang dikeluarkan pada 5 April memaklumkan, 84 bangunan ‘rosak teruk’ akibat gempa itu dengan kebanyakannya terletak di daerah Hualien.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI