27.3 C
Kuala Lumpur
Tuesday, July 23, 2024
UtamaGlobalAsid Bongkrekik dipercayai menjadi punca keracunan makanan

Asid Bongkrekik dipercayai menjadi punca keracunan makanan

TAIPEI: Kejadian keracunan makanan di rangkaian restoran Malaysia, Polam Kopitiam di Taipei dipercayai berpunca daripada Asid Bongkrekik.

Beberapa pelanggan dilaporkan mengalami keracunan makanan setelah makan kuetiau goreng Penang dan bihun.

Pakar perubatan mengesyaki asid bongkrekik iaitu sejenis toksin menjadi punca keracunan makanan tersebut.

Penyimpanan tidak betul produk beras dan perendaman berpanjangan kulat hitam yang tidak diselia dengan betul dikatakan menyebabkan asid bongkrekik terbentuk.

Pusat Keselamatan Makanan Hong Kong sebelum ini menekankan kes keracunan makananan yang berpunca daripada asid bongkrekik berlaku pada tahun 2019 di Tanah Besar China dan Indonesia.

Berdasarkan laporan, makanan yang tercemar termasuklah cendawan telinga awan, kelapa dan jagung yang diperam.

Biro Hal Ehwal Bandaraya di Macau turut berkongsi artikel pendidikan yang menekankan bahawa asid bongkrekik boleh ditemui dalam produk bijirin yang rosak, kulat hitam, dan produk berasaskan kanji.

Difahamkan bahawa kemungkinan pembentukan asid bongkrekik terjadi ketika merendam kulat hitam secara singkat dalam persekitaran bersih. Namun jika direndam melebihi tempoh yang sepatutnya dibimbangi akan menyebabkan pembentukan bakteria patogen.

Terdahulu, berita tempatan melaporkan pemilik Polam Kopitiam memohon maaf atas insiden yang mencetuskan panik dalam kalangan pelanggan serta dua individu maut akibat keracunan makanan.

Focus Taiwan

Walau bagaimanapun, pemilik kopitiam terbabit tidak bercakap selepas disoal oleh pendakwa pada Jumaat dan hanya dua kali tunduk sebagai tanda memohon maaf.

Pihak peguam mengatakan bahawa kliennya telah memberikan kerjasama penuh dalam membantu siasatan berhubung insiden berkenaan.

Menurut peguam, pemilik kopitiam telah meminta tukang masak untuk menyediakan hidangan bihun yang dipercayai menjadi punya keracunan makanan.

Hidangan tersebut seterusnya dihidangkan di hadapan pegawai kesihatan Bandar Taipei ketika mereka menjalankan pemeriksaan di restoran cawangan Daerah Xinyi pada 24 Mac lalu.

Ibu bapa pemilik kopitiam berkenaan makan hidangan yang sama di restoran yang sama antara 19 hingga 24 Mac yang pada waktu itu terdapat beberapa pelanggan yang jatuh sakit selepas makan di restoran terbabit.

Pemilik perniagaan, pengurus rangkaian restoran dan tukang masak dilarang meninggalkan negara selepas disoal siasat oleh polis dan pendakwa dan memberi keterangan pada Rabu.

Focus Taiwan

Menurut Kementerian Kesihatan tempatan, sejumlah 21 orang pelanggan mengalami keracunan makanan termasuk dua orang maut selepas makan hidangan yang sama.

Dua orang lelaki yang maut serta enam orang lain masih dirawat di hospital berikutan kecederaan teruk yang dipercayai berpunca daripada asid bongkrekik.

Selain itu, tiga orang pelanggan mengalami cirit-birit atau loya tidak mendapatkan rawatan, sementara 10 orang yang lain kembali ke rumah masing-masing selepas dirawat.

Pihak pendakwa berkata kes disiasat atas tuduhan melanggar Akta Pengurusan Keselamatan dan Kebersihanan Makanan, dengan kematian disebabkan oleh kecuaian.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI