24.8 C
Kuala Lumpur
Wednesday, April 17, 2024
UtamaBerita UtamaJambatan Baltimore runtuh, enam orang dianggap maut

Jambatan Baltimore runtuh, enam orang dianggap maut

BALTIMORE: Jambatan Francis Scott Key di Baltimore runtuh pada Selasa, 26 Mac 2024 pukul 1 pagi waktu tempatan dengan enam orang dianggap maut.

Reuters

Memetik laporan oleh Reuters, kejadian berpunca apabila sebuah kapal kargo bernama Dali dipercayai kehilangan kuasa telah melanggar salah satu tiang jambatan tersebut ketika melewati Sungai Patapsco.

Akibat pelanggaran itu, sebahagian kapal meletup dan mengeluarkan api manakala bekalan elektrik terputus menyebabkan semua lampu di jambatan terpadam.

Tidak lama kemudian, sebahagian besar jambatan jatuh terjunam ke dalam sungai apabila kapal berkenaan melanggar pilon jambatan tersebut.

Laporan awal polis mengatakan bahawa tiada petunjuk insiden berkenaan dikaitkan dengan keganasan.

Sementara itu Gabenor Maryland, Wes Moore berkata tiada isu berkaitan struktur jambatan yang dikenal pasti. Namun menurut jurutera, reka bentuk jambatan Baltimore itu menyumbang kepada keruntuhannya.

Reuters

Ketika kejadian berlaku, jambatan tersebut sedang dibaiki. Lapan orang pekerja jatuh pada ketinggian 56 meter ke dalam sungai di mana suhu sungai pada ketika itu ialah 8 darjah Celsius.

Menurut kajian bagi Federal Aviation Administration, suhu tersebut adalah had yang memungkinkan seseorang manusia terselamat sekiranya jatuh ke dalam air.

Polis negeri Maryland berkata enam orang pekerja yang hilang tersebut dianggap telah meninggal dunia. Manakala dua orang lagi berjaya diselamatkan dengan seorang tidak cedera manakala seorang lagi cedera parah.

Operasi mencari dan menyelamat terpaksa dihentikan kira-kira 18 jam selepas kemalangan itu, kata Pejabat Penjaga Pantai Amerika Syarikat dan Polis Negeri Maryland.

Hal ini dikatakan demikian kerana keadaan yang semakin berbahaya di dalam air yang gelap dipenuhi serpihan runtuhan jambatan selain air yang sangat sejuk.

Reuters

Kolonel Polis Negeri Roland Butler berkata, pihak berkuasa berharap untuk menghantar penyelam dalam usaha mendapatkan semula mayat pekerja selepas matahari terbit pada hari Rabu.

Sejurus dilaporkan kemalangan tersebut, pihak berkuasa tempatan segera menyekat kenderaan lain daripada menggunakan jambatan berkenaan.

Dalam pada itu, dilaporkan juga kapal kargo Dali turut melabuhkan sauhnya bagi mengelakkan sebarang pelanggaran lain.

Kapal Dali yang membawa muatan sebanyak 4,679 kontena dilaporkan dalam perjalanan ke Sri Lanka. Semua 22 kru termasuk dua pengemudi kapal tidak mengalami sebarang kecederaan, kata pengurus kapal, Synergy Marine Group.

Pemilik berdaftar kapal bendera Singapura itu adalah Grace Ocean Pte Ltd. Kapal Dali berukuran 289 meter bersamaan panjang tiga buah padang bola sepak dari hujung ke hujung.

Difahamkan, kapal yang sama pernah terlibat dalam kemalangan di Pelabuhan Antwerp, Belgium pada tahun 2016. Kapal tersebut didapati melanggar bagan ketika cuba keluar dari terminal kontena Laut Utara.

Pemeriksaan seterusnya pada Jun 2023 yang dilakukan di San Antonio, Chila mendapati kapal tersebut mempunyai kekurangan “propulsion and auxiliary machinery”.

Jambatan Francis Scott Key merupakan salah satu daripada tiga cara untuk melintasi Pelabuhan Baltimore dengan 31,000 kenderaan menggunakan jambatan tersebut setiap hari atau 11.3 juta kenderaan setahun.

Jambatan yang mempunyai empat lorong lebar dan berada pada kedudukan 56 meter dari atas sungai itu dibuka pada tahun 1977 dan dinamakan sempena pengarang Star-Spangled Banner.

Reuters

Aktiviti di Pelabuhan Baltimore ditangguhkan lantaran insiden pelanggaran kapal kargo terhadap jambatan tersebut.

Menurut pakar, penutupan Pelabuhan Baltimore boleh menyebabkan kesesakan dan meningkatkan kelewatan penghantaran dan kos di sepanjang pantai Timur.

Biarpun aliran kontena ke Baltimore berkemungkinan dialihkan ke pelabuhan yang lebih besar, tindakan itu akan memberi impak besar dalam penghantaran kereta, arang batu dan gula.

Menurut Pentadbiran Pelabuhan maryland, Pelabuhan Baltimore merupakan pelabuhan Amerika Syarikat yang paling sibuk bagi penghantaran kereta dengan sekurang-kurangnya 750,000 kenderaan dihantar pada tahun 2023.

Pada tahun 2023 juga, Pelabuhan Baltimore merupakan pelabuhan kedua paling sibuk bagi eksport arang batu selain mesin pertanian dan pembinaan serta produk pertanian seperti gula dan garam.

Biden dalam satu kenyataan berjanji akan melawat Baltimore secepat mungkin dan berkata beliau ingin kerajaan persekutuan membayar kos untuk membina semula jambatan itu.

“Saya pergi ke sana, dan pasti, ia sudah tiada, seluruh jambatan itu hanya seperti, tidak ada apa-apa di sana,” Kata Jayme Krause, 32, saksi yang melihat kemalangan itu kepada Reuters.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI