30.5 C
Kuala Lumpur
Sunday, July 14, 2024
UtamaBerita UtamaAir Kelapa: Rahsia semula jadi mengatasi risiko strok haba!

Air Kelapa: Rahsia semula jadi mengatasi risiko strok haba!

Air kelapa merupakan minuman yang tidak hanya menyegarkan tetapi mengandungi rahsia semula jadi mengatasi risiko strok haba!

KKM

Air kelapa mengandungi elektrolit semula jadi seperti kalium, natrium dan magnesium.

Selain itu, air kelapa mengandungi kandungan kalori yang rendah namun kaya dengan vitamin, mineral dan asid amino yang penting untuk tubuh kita. Sebagai contoh, setiap 100ml air kelapa mengandungi kira-kira 22kcal tenaga, 5.6g karbohidrat, tanpa serat, protein atau lemak.

Manfaat air kelapa:

 1. Membantu menurunkan kolestrol.
 2. Membantu mengawal tekanan darah tinggi.
 3. Membantu membuang toksin melalui air kencing.
 4. Tinggi kandungan antioksidan.
 5. Rendah kalori.
 6. Membekalkan penghidratan dan elektrolit.
 7. Membantu mengawal suhu badan.
 8. Baik untuk kesihatan kulit.

Air kelapa juga membantu mengekalkan keseimbangan cecair dalam badan, menjadikannya pilihan yang baik selepas bersenam atau pada hari yang panas.

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menerusi hantaran di Facebook menyarankan orang ramai agar minum minuman yang dikatakan “penyejuk badan” ini.

Dalam pada itu, KKM turut mengingatkan orang ramai supaya elakkan daripada menambah gula ke dalam minuman tersebut agar lebih memberi manfaat kepada tubuh badan.

KKM juga telah mengeluarkan info grafik mengenai panduan kekal sihat ketika cuaca panas di bulan Ramadan menerusi hantaran di Facebook.

KKM

Panduan kekal sihat ketika cuaca panas di bulan Ramadan:

 1. Memakai topi / payung untuk melindungi daripada pancaran haba terus ke badan.
 2. Menggunakan kipas / penghawa dingin bagi menyejukkan badan.
 3. Mengekalkan hidrasi dengan minum air yang cukup dari waktu berbuka hingga bersahur.
 4. Memakai pakaian yang ringan, berwarna terang dan longgar.
 5. Mengehadkan masa di luar bangunan dan aktiviti fizikal luar.
 6. Tidak duduk di dalam kenderaan tertutup ketika penyaman udara tidak dihidupkan.
 7. Kurangkan minum minuman berkafein dan bergula.

Gelombang Haba adalah satu tempoh suhu tinggi luar biasa yang melebihi suhu maksimum purata harian dengan keadaan cuaca yang agak panas.

Di Malaysia, Gelombang Haba ditakrifkan sebagai suhu maksimum harian melebihi 37°C untuk tiga hari berturut-turut.

KKM mengingatkan orang awam untuk mengikuti arahan-arahan yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa dan perkembangan keadaan cuaca yang dikeluarkan oleh MetMalaysia.

MetMalaysia dalam satu kenyataan rasmi mengumumkan bahawa fasa peralihan monsun dijangka bermula pada 29 Mac 2024 dan berterusan sehingga Mei 2024.

MetMalaysia

Permulaan fasa ini menandakan berakhirnya Monsun Timur Laut 2023/24 yang telah bermula sejak 11 November 2023.

Semasa fasa peralihan monsun, kejadian ribut petir lazimnya membawa hujan lebat berserta angin kencang dalam jangka masa yang singkat.

Kejadian ini berlaku terutamanya pada waktu petang dan awal malam di kebanyakan kawasan di barat dan pedalaman Semenanjung, barat Sabah serta selatan dan tengah Sarawak.

Sementara itu, keadaan cuaca panas dan kering yang sedang berlaku di kebanyakan tempat di seluruh negara dijangka beransur pulih menjelang pertengahan April.

Orang ramai dinasihatkan untuk lebih berwaspada ketika tempoh ini dan sentiasa peka dengan ramalan dan amaran cuaca yang dikeluarkan oleh Jabatan Meteorologi Malaysia menerusi laman web rasmi, aplikasi mobil myCuaca dan media sosial rasmi Jabatan.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI