27.3 C
Kuala Lumpur
Tuesday, July 23, 2024
UtamaBerita UtamaTiada bonus Aidilfitri untuk penjawat awam

Tiada bonus Aidilfitri untuk penjawat awam

KUANTAN: Tiada bonus Aidilfitri disediakan untuk penjawat awam pada tahun ini menurut Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Kosmo!

Hal ini dikatakan demikian berikutan pemberian insentif awal kajian sistem saraan perkhidmatan awam berjumlah RM2,000 yang diluluskan sebelum ini.

Semua penjawat awam gred 56 dan ke bawah menikmati manfaat insentif awal berkenaan.

“Kita baru luluskan RM2,000 dan ini lebih dari tahun sudah dan akan datang skim persaraan naikkan gaji.”

“Jadi kita akan lihat dari konteks itulah,” Kata Anwar selepas melakukan tinjauan mesra di Bazar Ramadan Mahkota Square.

Pada 15 Mac lalu, Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) menggesa kerajaan memberikan bantuan khas kewangan kepada penjawat awam dan pesara sempena Aidilfitri.

Presidennya, Dr Adnan Mat berkata, pihaknya merayu supaya kerajaan pimpinan Anwar mengekalkan tradisi bantuan khas kerajaan sejak 10 tahun lalu.

Anwar walau bagaimanapun bertegas mengatakan bahawa pemberian insentif RM2,000 dan kenaikan gaji untuk skim persaraan merupakan berita terlalu baik untuk penjawat awam tahun ini.

Berkenaan isi penangguhan Sistem Pangkalan Data Utama (PADU) melibatkan kakitangan dan pegawai kerajaan negeri Sarawak pula, perkara itu akan dijelaskan oleh Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli pada minggu hadapan.

“Saya sempat berbincang dengan Premier Sarawak, Tan Sri Abang Johari Tun Openg dan beliau telah memberikan beberapa kebimbangan dan pelbagai persoalan dibangkitkan.”

“Saya telah meminta Menteri Ekonomi untuk meneliti perkara ini dan menjelaskan kepada jemaah menteri minggu hadapan,” Katanya.

-Laporan Kosmo!

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI