30.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, April 20, 2024
UtamaGlobalPelancong perlu bawa minimum RM1,992 sebelum dibenarkan memasuki Thailand

Pelancong perlu bawa minimum RM1,992 sebelum dibenarkan memasuki Thailand

Para pelancong dinasihatkan untuk membawa sekurang-kurangnya wang tunai berjumlah RM1,992 (15,000 Baht) sebagai syarat baharu untuk berkunjung ke Thailand.

Menerusi satu temu bual rangkaian Radio Republik Indonesia (RRI), Menteri Kaunselor Kedutaan Indonesia di Bangkok, Dewi Lestari menjelaskan, peraturan itu terpakai kepada semua pelancong asing yang ingin memasuki Thailand.

Gambar Hiasan / Pexels

Beliau turut mendedahkan, kebanyakan rakyat Indonesia membuat aduan bahawa mereka dilarang memasuki Thailand ekoran tidak memenuhi syarat itu.

Menurut pihak kedutaan, pelawat mesti menunjukkan pasport mereka dengan tempoh sah minimum enam bulan, bukti tiket pergi dan balik serta bukti penginapan.

Pelawat juga dikehendaki memaparkan bukti keupayaan kewangan mereka semasa berada di Thailand dengan membawa masuk wang tunai yang mencukupi ke dalam negara berkenaan.

Gambar Reuters

“Imigresen Thailand tidak menyebut secara khusus jumlah wang yang perlu dibawa oleh pengunjung, tetapi berdasarkan sumber terbuka, (perlu bawa) sekurang-kurangnya 15,000 hingga 20,000 Baht seorang,” katanya.

“Kegagalan mematuhi arahan berkenaan bermakna seseorang itu telah melanggar Akta Imigresen B.E. 2522 (1979) dan pegawai imigresen diberi kuasa untuk menghalang pelancong berkenaan daripada memasuki Thailand,” tambah Lestari.

Peraturan tersebut terpakai kepada semua pelancong di seluruh dunia tetapi mungkin tidak akan dilaksanakan untuk semua individu.

Gambar Hiasan / Flickr

Ini kerana, peraturan ini bukanlah perkara baru memandangkan pihak berkuasa Thailand telah melaksanakan keperluan membawa wang tunai minimum bagi setiap pelawat asing selama hampir satu dekad.

Pegawai imigresen umumnya akan melakukan pemeriksaan secara rawak, tetapi pelancong digesa mematuhi dasar tersebut sebelum menjejakkan kaki ke Thailand.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI