26.4 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaGaya HidupTuntut pemain piano British padam wajah daripada strim langsung awam negara orang,...

Tuntut pemain piano British padam wajah daripada strim langsung awam negara orang, perbalahan penyokong PKC jadi tular tidak masuk akal

Konfrontasi antara sekumpulan warga China dengan seorang pemain piano merangkap YouTuber popular ketika berada di salah satu stesen kereta api London bertukar luar biasa dan disifatkan sebagai tidak masuk akal, kini terus menjadi tular di YouTube.

Pemain piano Brendan Kavanagh, yang mempunyai kira-kira 2.19 juta pengikut di YouTube, memulakan penstriman langsung seperti biasa dengan jurukameranya pada Jumaat lalu, 19 Januari di piano awam yang terletak di stesen Antarabangsa St. Pancras, London.

Tangkap Skrin / Brendan Kavanagh / YouTube

“Sangat sangat sejuk di London hari ini, tetapi seseorang meletakkan belon ungu pada piano supaya semuanya baik-baik saja,” sindir Kavanagh sebelum mula bermain.

Sekumpulan kira-kira enam orang boleh dilihat di latar belakang video, memegang bendera Republik Rakyat China dan helaian kertas kuning. Salah seorang daripada mereka, seorang wanita, melangkah ke hadapan dengan telefonnya untuk merakam Kavanagh ketika dia bermain seiring dengan pemain piano yang lain.

Semasa rakan pianonya mengambil alih untuk bermain solo, Kavanagh bertanya kepada wanita lain dalam kumpulan itu sama ada dia mahu menari mengikut rentak muzik, tetapi wanita itu menolak.

Beberapa minit kemudian, Kavanagh didatangi kumpulan itu. Interaksi selama 10 minit yang berikutnya semuanya dirakam dan disiarkan secara langsung dalam YouTube Kavanagh.

“Kami di sini membuat penggambaran untuk TV China, adakah anda merakam kami semua dalam kamera anda?” tanya wanita yang telah merakam aksi Kavanagh.

Dakwaannya bahawa kumpulan itu bekerja untuk TV China tidak dapat dipastikan.

Tangkap Skrin / Brendan Kavanagh / YouTube

Kavanagh berkata dia tidak pasti sama ada kameranya telah merakam wajah mereka. “Kami tidak dibenarkan merakam kamu semua?” soal Kavanagh.

“Kami tidak dibenarkan kerana kami dari TV China,” jawab wanita itu.

Kavanagh membantah dengan mengatakan dia sedang melakukan penstriman langsung di tempat awam.

Seorang lelaki dalam kumpulan negara China itu memberitahunya mereka melindungi hak mereka untuk “imej dan suara”, kemudian menambah kumpulan itu mempunyai “perjanjian dengan orang lain” untuk tidak menunjukkan wajah mereka dalam talian [Kavanagh tidak tahu menahu ‘hak’ itu wujud di negara lain kerana dia sedang berada di negaranya sendiri].

Lelaki itu terus mengancam untuk meneruskan tindakan undang-undang.

Kavanagh terus bertengkar. “Kami berada di negara bebas, kami tidak berada di negara Komunis China sekarang, anda tahu tak?” katanya.

“Saya minta maaf, ini adalah perkauman,” lelaki itu menjawab.

Apabila Kavanagh cuba mencapai bendera yang dibawa oleh salah seorang wanita, lelaki itu mula menjerit kepadanya supaya tidak menyentuh wanita itu.

Tangkap Skrin / Brendan Kavanagh / YouTube

Tidak lama kemudian, dua orang pegawai polis tiba, dan kumpulan itu menjelaskan rungutan dan rasa tidak puas hati mereka.

“Anda berada di tempat awam. Jika mereka membuat penggambaran, mereka juga mempunyai hak untuk melakukannya di tempat awam,” salah seorang pegawai polis kedengaran memberitahu mereka dalam siaran langsung.

Kemudian pegawai yang lain memberitahu Kavanagh untuk menghentikan penggambaran dan dia “tidak dibenarkan meletakkan siaran itu di saluran YouTube kerana ia telah menjadi perkara polis.” Namun jurukamera Kavanagh meneruskan penggambaran.

Polis kemudian bercakap dengan kumpulan itu jauh dari kamera. Kemudian, seorang pegawai memberitahu Kavanagh untuk menutup siaran langsungnya sekali lagi.

Dia berkata kumpulan itu telah meminta agar Kavanagh tidak menggunakan rakaman mereka di saluran YouTube. “Oleh kerana ada wang yang terlibat, mereka bekerja untuk sebuah syarikat, dan wajah mereka tidak boleh ditayangkan di TV atau saluran seseorang,” kata pegawai itu.

Kavanagh menolak sambil berkata, “Anda bukan ejen keselamatan peribadi mereka..”

Tangkap Skrin / Brendan Kavanagh / YouTube

Polis itu juga berkata kumpulan itu menuduh Kavanagh membuat komen perkauman dan menambah dia cuba menyentuh salah seorang daripada mereka secara tidak senonoh.

“Dengar sini, mereka mengibarkan bendera komunis dan saya berkata anda mengibarkan bendera komunis, adakah itu perkauman?” soal Kavanagh.

Menyebabkan pertemuan Kavanagh dengan kumpulan itu kini menjadi tular di seluruh dunia.

Kavanagh memberitahu media selepas videonya menjadi tular, kumpulan itu mungkin tersinggung apabila dia tersilap memanggil mereka kru TV Jepun pada awal strim langsungnya.

YouTuber itu berkata dia mengenali rakan yang sedang membuat penggambaran berdekatan dengan stesen TV Jepun dan pada mulanya menganggap kumpulan dari China itu juga dari bawah pasukan yang sama.

Videonya telah ditonton hampir 8 juta kali setakat hari ini selepas penstriman langsung tamat. Ia juga telah menjadi viral di X dan Facebook.

Klip pertemuan itu turut disiarkan di Weibo, platform media sosial popular di China, di mana kumpulan itu turut telah dikritik.

Kavanagh berkata adalah ironis dengan cuba mengeluarkan imej mereka daripada videonya, kumpulan itu telah menjadi tular. “Ini adalah video kesan Streisand klasik, ” katanya, merujuk kepada apabila seseorang yang cuba bersembunyi dari pandangan umum menjadi lebih menonjol melalui usaha mereka.

Kavanagh berkata tindak balas dalam talian juga telah ditujukan kepada pegawai polis stesen kereta api yang menyuruhnya menghentikan penggambaran.

“Saya rasa kelakuannya benar-benar tidak mengikut peraturan,” kata Kavanagh.

Jabatan Polis Pengangkutan Britain tidak menjawab untuk memberi komen berkenaan insiden itu.

Undang-Undang United Kingdom membenarkan orang ramai membuat penggambaran di khalayak ramai dan polis tidak mempunyai kuasa untuk menghalang mereka.

Kavanagh juga menggandakan pendiriannya bahawa dia tidak membuat kenyataan kontroversi terhadap kumpulan itu.

Tangkap Skrin / Brendan Kavanagh / YouTube

Hak imej peribadi baru-baru ini menjadi titik kilat di China selepas seorang bekas eksekutif perusahaan negara menjadi tular pada bulan Jun tahun lalu kerana dirakam berpegangan tangan di khalayak ramai dengan seorang wanita yang bukan isterinya.

Kod sivil China menyatakan bahawa setiap orang memegang hak undang-undang untuk imej dan rupa mereka, yang tidak boleh diterbitkan dalam talian tanpa persetujuan mereka. Tiada perlindungan di sebalik tabir berbentuk kod sedemikian yang wujud di UK.

Kavanagh mendedahkan di media, terdapat e-mel dari YouTube yang menyatakan aduan privasi dibuat terhadap videonya dan kandungannya akan disemak.

“Tetapi kini berjuta-juta orang telah melihatnya,” katanya.

Kedutaan China di London dan Google tidak menjawab permintaan untuk memberi komen.

Tonton video di bawah:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI