31.1 C
Kuala Lumpur
Monday, July 15, 2024
UtamaGlobalKecam Parti Komunis: Bezakan China daripada PKC

Kecam Parti Komunis: Bezakan China daripada PKC

Semakin ramai warga dari China baru-baru ini mengecam Parti Komunis China (PKC) dan menyeru perbezaan antara patriotisme dan kesetiaan kepada PKC.

Sejak penerbitan siri editorial The Epoch Times, “Nine Commentaries on the Chinese Communist Party” pada November 2004, lebih daripada 425 juta warga China telah mengecam PKC. Berdasarkan angka yang disediakan oleh laman web Tuidang, jumlah keluar parti pada Disember lalu mencecah 1,202,443.

Kiraan keluar parti harian tertinggi adalah 58,589, manakala yang terendah 37,079. Secara purata, lebih daripada 45,000 orang mengecam Parti setiap hari.

Petikan berikut diambil daripada kenyataan terbaru individu Cina di laman web The Epoch Times yang menggunakan nama samaran untuk menarik diri daripada Parti.

Gambar oleh Gary Wang / The Epoch Times

PKC tidak sama dengan China

Hu Guangwei pada 9 Januari menyatakan: “Dalam ucapan Tahun Baharunya, pemimpin PKC Xi Jinping sekali lagi menekankan penyatuan semula merentasi Selat Taiwan. PKC campur tangan dalam pilihan raya Taiwan sekali lagi. Agenda bercita-cita tingginya kini jelas! Hasrat PKC untuk menyatukan Taiwan secara paksa bukanlah untuk menyatukan China, tetapi memusnahkan China! Umum mengetahui bahawa China tidak sama dengan PKC; PKC adalah kepercayaan ideologi berasal dari luar negara yang telah mengubah secara drastik tanah China sejak penubuhannya. Sementara itu, Taiwan telah mengekalkan legitimasi Republik China dan warisan budaya negara China, bersama-sama dengan nilai sejagat demokrasi dan kebebasan. Jika PKC menguasai Taiwan, China akan hilang sepenuhnya. Kita tidak boleh membiarkan rancangan jahat PKC berjaya!”

Hu menyambung: “Saya, menarik diri daripada liga remaja dan perintis muda, menantikan penyatuan semula merentas selat—satu penyatuan apabila demokrasi menghapuskan pemerintahan diktator, dan China membebaskan dirinya daripada cengkaman PKC! Saya berharap sinaran demokrasi akan segera menerangi seluruh alam masyarakat Cina!”

Kem penjara besar-besaran

Zhang Qingzhou dari Hebei berkata dalam satu kenyataan pada 11 Januari: “Republik Rakyat China tidak sinonim dengan China; ia tidak layak sebagai negara sejati. Ia hanyalah sebuah kem penjara besar-besaran, diawasi oleh sekumpulan penjenayah!

“PKC memberi kami hukuman yang tidak berperikemanusiaan tanpa henti, menjejaskan kesejahteraan fizikal dan mental kami, menyebabkan kemudaratan besar kepada rakyat di tanah ini! Saya menjauhkan diri saya daripada organisasi jahat ini, dan saya memohon rakyat di Taiwan di seberang selat untuk memilih presiden yang benar-benar demokratik. Jangan biarkan PKC menyusup, dan jaga benteng terakhir demokrasi dan kebebasan di negara kami!”

Fu Yuan menyifatkan keazaman untuk mengecam Parti, dengan berkata: “Mao yang zalim melancarkan perang melawan langit dan bumi, memusnahkan “Empat Yang Tua” dan melemahkan budaya tradisional Cina, menyebabkan saya mengalami kecederaan yang ketara; memfitnah Confucius untuk melucutkan pengetahuan keturunan kita tentang kebaktian, mempromosikan kepentingan diri sendiri. Jiang Zeming yang berniat jahat melaksanakan larangan amalan “Sejati, Baik, Sabar.” Saya bertekad untuk mengecam PKC yang jahat!”

Pembohongan dan penipuan

Shen Deshun menyebut tidak terlibat dalam latihan Falun Gong, tetapi selepas baru-baru ini mengelak daripada penapisan untuk menonton filem Coming for You,”  beliau mendapati sukar untuk mendapatkan semula ketenangan.

“Falun Gong pada asasnya berbeza daripada apa yang didakwa oleh PKC; sebaliknya, semua unsur jahat yang diperkatakan oleh PKC adalah berkait rapat dengan PKC!

Falun Dafa menyampaikan nilai-nilai menjadi manusia yang baik. Memerhatikan watak utama dalam filem itu mengalami perubahan positif daripada seorang pengacau kepada individu yang baik hati melalui amalan Falun Dafa, menyaksikan perubahan positif dalam keluarganya yang sedang bergelut, dan pemulihan ajaib rakannya melalui latihan Falun Dafa, saya benar-benar tersentuh! Namun, melihat penganiayaan yang tidak berasas terhadap pengamal Falun Dafa oleh pihak yang berniat jahat itu membuat saya menjadi marah secara mendalam.

“Kewujudan PKC sehingga hari ini adalah sesuatu yang saya rasa tidak boleh diterima. Saya akan berhenti parti, liga remaja dan perintis muda. Saya tidak akan bersekongkol dengan kejahatan seperti itu!” kata Shen.

“Coming for You” merupakan sebuah filem terbitan bersama NTDTV dan New Realm Studios.

Zhu Sha, menyuarakan kebenciannya yang kuat terhadap naratif media rejim, seperti: “Untuk memusnahkan kita adalah usaha kekal imperialis Amerika,” dan “Tanggungjawab terletak sepenuhnya pada Amerika Syarikat,” ketika beliau mengecam Parti.

Wanita ini menulis: “Adakah isu orang Cina dengan pendidikan, perumahan, dan penjagaan kesihatan disebabkan oleh Amerika Syarikat? Adakah kebuluran, Revolusi Kebudayaan, Pembunuhan Beramai-ramai Dataran Tiananmen dan peristiwa domestik baru-baru ini seperti kematian Hu Xinyu semuanya disebabkan oleh Amerika Syarikat? Bolehkah kita menyalahkan kekurangan kebebasan bersuara, akhbar, dan hak untuk membantah di China kepada Amerika Syarikat? Adakah Amerika Syarikat menyekat internet orang Cina sehingga kita perlu menggunakan VPN untuk mengakses laman web asing? Mengapa pegawai PKC yang korup tidak sabar-sabar untuk menghantar anak-anak mereka ke Amerika Syarikat?”

Zhu Sha percaya bahawa ini semua adalah “alasan yang mudah” untuk PKC menyembunyikan “ketidakcekapan tadbir urus” mereka sendiri.

Gambar oleh Mihut Savu / The Epoch Times

Kebangkitan polis

Luo Xiyuan, bekas pegawai polis bantuan, menyedari semasa dalam tugas bahawa “pasukan polis sekarang telah bertukar menjadi penguatkuasa agenda jahat PKC, berkata: “Saya dengan ini mengumumkan penarikan diri daripada Liga Belia PKC.”

Chen Hanhui dari Hebei ingin menjadi pegawai polis untuk “menangkap penjenayah dan memastikan keselamatan awam.” Walau bagaimanapun, tugasnya dalam menguruskan firewall internet memberinya peluang untuk mengakses banyak laman web yang tidak dapat dimilikinya.

“Saya menyedari bahawa saya telah menghabiskan seluruh hidup saya dalam persekitaran yang disesatkan oleh amalan penipuan PKC. Saya telah dididik secara menyeluruh dalam budaya yang disebarkan oleh PKC, sehingga saya kehilangan keupayaan untuk membezakan mana yang benar dan salah.

“Setelah membaca “Nine Commentaries on the Communist Party,” saya kini mempunyai pemahaman yang lebih mendalam tentang sifat jahat PKC. Saya telah lama kecewa dengan penganiayaan kejam PKC terhadap pengamal Falun Gong, terutamanya memandangkan individu-individu ini adalah orang biasa yang baik hati tetapi tidak sepatutnya menderita.

Chen membuat kenyataan rasmi mengenai Tuidang, dengan menyatakan, “Bermula dengan ini, saya memutuskan semua hubungan dengan PKC.”

‘China, Neraka Hidup’

Xiao Tan, yang kini menetap di luar negara, mengisytiharkan: “Saya enggan bergaul dengan kejahatan! Hapuskan tanda binatang buas itu!”

Xiao menjelaskan dia telah menyertai Parti tanpa banyak berfikir. Bagaimanapun, kini dia menyedari, melalui pengalaman hidup dan maklumat dalam talian, bahawa “PKC adalah syaitan yang dahagakan darah.”

Katanya, pegawai berpangkat tinggi PKC menikmati keistimewaan dan faedah yang dilindungi oleh dana awam sementara rakyat biasa mengalami kekurangan penjagaan kesihatan, rumah mampu milik, dan penapisan.

“Dengan kadar cukai tertinggi, makanan beracun, asbut asap, pencemaran alam, rasuah, pembinaan kualiti rendah, pembunuhan beramai-ramai, PKC telah menjadikan China sebagai neraka hidup,” kata Xiao.

“PKC mendatangkan kemudaratan kepada rakyat Hong Kong, campur tangan dalam pilihan raya Taiwan dan negara demokrasi lain, serta meluaskan pengaruh jahatnya ke seluruh dunia.

“PKC menindas kepercayaan rakyat, menjalankan pengambilan organ secara paksa ke atas pengamal Falun Gong, menunjukkan rasa tidak hormat kepada Pencipta, dan senarai kekejamannya terlalu luas untuk dihitung.

“Semoga Pencipta cepat menghapuskan Parti iblis yang jahat ini,” tulis Xiao.

Xu Dongshi dari Henan berkata semasa dia di sekolah rendah, nampaknya satu kesilapan besar dan jenayah untuk tidak memakai selendang merah, menandakan penyertaan Perintis Muda. “Memaksa kanak-kanak yang tidak tahu apa-apa untuk mengabdikan hidup mereka kepada PKC adalah sangat berniat jahat,” tulis Xu, “Saya telah memutuskan untuk menarik diri daripada Perintis Muda PKC.”

Kehidupan baru yang stabil

Zhou Lihua mengimbas kembali pengalamannya sendiri selepas menonton dokumentari, “The Awakening of 400 Million.”

Semasa Revolusi Kebudayaan, bapanya, seorang pengetua sekolah, dituduh sebagai musuh revolusi, yang dipanggil “Lima Kategori Hitam.” Zhou terpaksa menjauhkan diri daripada bapanya untuk menyertai Pengawal Merah.

Katanya: “Saya dengan sesungguhnya mengumumkan penarikan diri daripada Pengawal Merah PKC, Perintis Muda, dan Liga Pemuda parti jahat itu, untuk menghapuskan sepenuhnya sisa-sisa budaya parti. Saya adalah keturunan maharaja Yan dan Huang, anak kepada dewa syurgawi.”

“The Awakening of 400 Million” merupakan sebuah dokumentari yang mengisahkan gerakan kebangkitan rohani oleh orang Cina. Li Jun, pengarah, yang menyiasat para sukarelawan di Eropah, Australia, Amerika Syarikat, Taiwan, Hong Kong, dan China, berharap dokumentari itu dapat merekodkan tempoh bersejarah ini.

Liu Shengyuan dari Beijing mengecam Parti dan mengarang puisi ini:

Dewa-dewa syurga turun untuk menyelamatkan semua makhluk,

Memadamkan perosak berbahaya berusia berabad-abad.

Tanah Besar China bergembira serentak,

Pemujaan jahat komunis menemui penghujung.

Menarik diri dari parti jahat, liga belia, dan perintis muda,

Saya tidak akan mengikuti parti ke neraka.

Melintasi kesengsaraan besar dengan lancar,

Selamat datang ke kehidupan baharu dan stabil!

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI