30.1 C
Kuala Lumpur
Saturday, February 24, 2024
UtamaBerita UtamaGuru lempang murid disiasat

Guru lempang murid disiasat

PUTRAJAYA: Kementerian Pendidikan (KPM) sedang menjalankan siasatan berhubung tindakan guru lempang murid menerusi video yang tular di media sosial.

Berita Harian

KPM maklum akan perkara tersebut dan menjalankan siasatan sewajarnya.

“KPM mengambil perhatian rakaman video tular di media sosial yang memaparkan seorang guru bertindak kasar terhadap murid sewaktu penganjuran majlis rasmi di sekolah.

“Siasatan sedang dijalankan bagi memastikan isu ini dapat diselesaikan segera,” katanya.

Menerusi satu laporan lain, Timbalan Pengarah Pendidikan (Sektor Pengurusan Sekolah) JPNT, Azman Othman @ Abdullah berkata pihaknya tidak boleh memberi sebarang kenyataan kerana kes itu masih dalam siasatan.

“Kita mengesahkan tindakan awal sudah dilakukan selepas menyaksikan video yang ditularkan melalui Facebook (FB).

“Kita difahamkan kejadian itu dikatakan berlaku di dewan perhimpunan ketika perhimpunan diadakan sempena program cegah rokok dan vape, kira-kira jam 10 pagi, semalam,” katanya.

Terdahulu, tular rakaman video berdurasi 42 saat yang memaparkan seorang guru menampar murid berkenaan di bahagian dahi ketika berada di pentas.

Difahamkan tindakan tersebut telah dirakam oleh seorang guru lain yang dikatakan kurang senang dengan tindakan guru terbabit.

Seorang guru yang enggan namanya disiarkan berkata, dua orang murid lelaki yang hanya melakukan kesalahan tidak berdiri tegak dipukul guru berkenaan ketika perhimpunan.

“Biarlah nak saman atau nak kena apapun, kita nak muat naik juga, tiada niat nak buka aib, tetapi untuk dijadikan peringatan kepada orang.

“Mu cikgu ke, guru besar ke atau penolong kanan (PK), tak kisahlah, kita bukannya bertujuan nak mengaibkan, tetapi dia yang mengaibkan diri sendiri,” komen bebrapa pengikut FB berkenaan.

Seorang lagi pengikut FB secara ringkas berkata, pendidik harus terdidik.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI