30.5 C
Kuala Lumpur
Sunday, July 14, 2024
UtamaBerita UtamaKes pneumonia kanak-kanak melanda hospital China membimbangkan WHO

Kes pneumonia kanak-kanak melanda hospital China membimbangkan WHO

WHO dan sistem pengawasan pandemik global telah mengeluarkan kenyataan untuk memberi amaran tentang wabak ‘pneumonia yang tidak didiagnosis’ di China.

Hospital di China telah dibanjiri dengan kanak-kanak yang dijangkiti radang paru-paru ketika wabak penyakit pernafasan meningkat di seluruh negara. Dilaporkan sejumlah besar kakitangan perubatan juga telah dijangkiti.

Sejak pertengahan Oktober, ramai kanak-kanak telah dijangkiti radang paru-paru, demam, dan juga menunjukkan gejala paru-paru putih seperti yang dilihat daripada jangkitan COVID-19 yang serius di pelbagai wilayah di China. Kes-kes meningkat lebih tinggi pada bulan November, memenuhi hospital.

Gambar oleh Jade Gao/AFP/Getty Images

Laporan mengenai peningkatan wabak “radang paru-paru tidak didiagnosis” di bandar-bandar utama China telah membimbangkan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dan ProMED, sebuah sistem pengawasan awam yang besar yang memantau wabak penyakit manusia dan haiwan di seluruh dunia.

Pada 22 November, WHO mengeluarkan kenyataan di media sosial menggesa China berkongsi maklumat mengenai wabak itu.

“WHO telah membuat permintaan rasmi kepada China untuk mendapatkan maklumat terperinci mengenai peningkatan penyakit pernafasan dan melaporkan kluster radang paru-paru pada kanak-kanak,” katanya.

Pada 21 November, ProMed mengeluarkan pemberitahuan yang memperincikan wabak “pneumonia tidak didiagnosis” yang dilaporkan dalam kalangan kanak-kanak di China.

ProMed mengeluarkan amaran pada akhir Disember 2019 yang membawa perhatian kepada virus misteri yang kemudiannya dinamakan SARS-CoV-2, yang telah menyebabkan wabak radang paru-paru COVID-19 di China. Amaran itu membantu memaklumkan doktor dan saintis di seluruh dunia, termasuk pegawai kanan di WHO.

Pada penghujung pemberitahuan, kakitangan ProMED berkata, “Jam pandemik terus berdetik, kami tidak tahu pukul berapa sekarang.”

Kini, pihak berkuasa China mendakwa pada 21 November bahawa pelbagai patogen pernafasan seperti virus (PKC) COVID-19, virus influenza dan virus mycoplasma pneumonia didakwa menyebabkan jangkitan pernafasan bercampur di negara itu.

Gambar oleh The Epoch Times

Hospital sesak, ibu bapa didiamkan

Sebilangan besar hantaran di media sosial Cina mengenai pelajar jatuh sakit dan tidak dapat pergi ke sekolah manakala tidak dapat mendapatkan temu janji doktor di hospital kerana terdapat terlalu ramai kanak-kanak yang sakit. Beberapa doktor barisan hadapan berkata bahawa mereka tidak boleh membuat temu janji perubatan untuk anak mereka sendiri. 

Bagaimanapun, PKC yang memerintah telah melarang ibu bapa daripada bercakap secara terbuka tentang masalah mereka.

Pelbagai video di media sosial menunjukkan bahawa hospital di bandar utama di seluruh negara, seperti Beijing, Tianjin, Shanghai, Nanjing, Wuhan, Liaoning, dan tempat lain telah sesak.

Seorang jururawat di Wilayah Liaoning di timur laut China dalam hantarannya ke media sosial pada 21 November berkata jabatan pediatrik hospitalnya penuh, mengulangi situasi semasa wabak COVID-19 besar-besaran Disember lalu apabila PKC tiba-tiba meninggalkan semua dasar dan langkah kawalan wabak. Terdapat 12 orang di jabatannya, sembilan daripadanya mengalami demam.

Seorang rakan sekerja membeli kit ujian dan ujian itu menunjukkan dua garisan merah. “Influenza, mycoplasma dan COVID-19 semuanya positif. Ia sangat menakutkan!” katanya.

Cheng, seorang penduduk bandar Benxi di Wilayah Liaoning, memberitahu The Epoch Times pada 21 November bahawa ia adalah sama di seluruh negara sekarang, dengan ramai kanak-kanak jatuh sakit, “Ia sangat serius. Terdapat 40 hingga 50 kanak-kanak dalam sebuah kelas di sini, dan hanya sebilangan kecil daripada mereka pergi ke kelas. Kanak-kanak lain semua sakit.”

Zhao Lanjian, bekas wartawan China yang kini menetap di Amerika Syarikat, menyiarkan di media sosial: “Hospital Kanak-kanak Dalian penuh sesak dan berita berkaitan telah dipadamkan daripada seluruh Internet. Tangkap skrin siaran media sosial menunjukkan bahawa ibu bapa memberitahu guru bahawa anaknya telah meninggal dunia di hospital.”

Gambar oleh Jade Gao/AFP/Getty Images

Tong, warga Tianjin, memberitahu The Epoch Times pada 21 November, “Gelombang wabak virus ini sangat serius. Sekarang, jabatan pediatrik hospital di Beijing, Tianjin, Dalian, Shenyang dan tempat-tempat lain semuanya penuh, dan kanak-kanak tidak boleh mendapatkan rawatan.”

Katanya, jabatan pediatrik hospital itu sudah agak sesak sejak sekian lama, dan kini semakin serius.

“Bagaimanapun, pakar tidak bersuara, dan doktor juga tidak memberitahu orang ramai, termasuk Zhong Nanshan (penasihat kesihatan tertinggi PKC),” kata Tong.

Video terbaru yang disiarkan ke media sosial menunjukkan lobi Hospital Tianjin Beichen sesak dengan kanak-kanak yang sakit dan ditemani ibu bapa mereka.

Terdapat juga video yang menunjukkan lobi Hospital Kanak-kanak Beijing turut sesak dengan kanak-kanak yang sakit dan ibu bapa mereka. Sebilangan besar pesakit dilihat berbaris untuk pengambilan darah, dengan jururawat memanggil nombor 1,541-berpotensi menunjukkan berapa lama masa untuk hari itu.

Gambar oleh Kevin Frayer/Getty Images

Nombor individu yang mengambil video itu ialah 1,887. Individu itu mencadangkan dalam video bahawa mereka yang pergi ke hospital harus membawa najis, kerana tiada tempat untuk duduk.

Wei, warga Beijing, memberitahu The Epoch Times pada 21 November bahawa ramai kanak-kanak kini sakit, dan ramai yang dimasukkan ke hospital. “Mereka tidak batuk dan tiada simptom selain demam panas. Ramai daripada mereka mempunyai simptom nodul pulmonari.”

“Semua pelajar dalam satu kelas sakit, dan ahli keluarga dan guru mereka juga dijangkiti. Ia sangat serius.” Wei berkata. “Sekarang, pihak sekolah melarang ibu bapa bercakap mengenainya, dan tidak dibenarkan membincangkan perkara ini dalam sembang kumpulan kelas.”

PKC tiba-tiba meninggalkan langkah kawalan pandemiknya yang ketat pada Disember lalu, menyebabkan wabak besar-besaran COVID-19 di seluruh China dan kematian yang tidak terkira banyaknya. Sejak itu, setiap kali terdapat wabak penyakit berskala besar dengan pesakit melimpah keluar dari hospital, PKC akan mengeluarkan istilah baharu untuk menjelaskannya, seperti influenza A, faringitis, dan yang terbaru, jangkitan mycoplasma.

Walau bagaimanapun, warga China umumnya percaya bahawa nama baharu yang digunakan mungkin untuk menutup wabak COVID-19 baharu.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI