25.7 C
Kuala Lumpur
Wednesday, April 24, 2024
UtamaNasionalKerajaan Negeri Sarawak rancang beri pendidikan tertiari percuma untuk anak Sarawak menjelang...

Kerajaan Negeri Sarawak rancang beri pendidikan tertiari percuma untuk anak Sarawak menjelang 2026

Premier Sarawak Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg mengumumkan pendidikan tertiari percuma untuk anak-anak Sarawak di universiti milik kerajaan akan dilaksanakan menjelang 2026.

Semasa penutupan Pesta Benak 2023 di Sri Aman, Abang Johari berkata beliau yakin dapat melaksanakan rancangan itu dalam tempoh tiga tahun memandangkan kemampuan kukuh ekonomi negeri untuk tujuan itu.

Menurut The Borneo Post, beliau menyebut negeri itu memperoleh hasil sebanyak RM12 bilion pada 2022, dan terdapat tanda-tanda ia mungkin melebihi angka itu pada tahun ini.

Premier Sarawak Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg. (Gambar Fail Sarawakku /Facebook)

“Berdasarkan pengiraan saya untuk tahun ini, kita mungkin boleh pecahkan rekod tahun lepas. Tahun ini mungkin lebih baik dari 2022,” katanya.

“Saya boleh komited pada 2026 kerana ekonomi kita akan lebih kukuh pada masa itu,” tambahnya.

Premier Sarawak itu juga berkata beliau telah mengarahkan Kementerian Pendidikan, Inovasi dan Pembangunan Bakat (MEITD) negeri untuk membuat kajian terhadap pelaksanaan pendidikan percuma itu.

“Kita mempunyai menteri MEITD Datuk Roland Sagah Wee Inn dan timbalannya Datuk Dr Annuar Rapaee untuk mengkaji penyediaan pendidikan tinggi percuma kepada rakyat Sarawak di universiti milik kerajaan negeri,” katanya sambil menambah beliau berasa yakin untuk melihat pelaksanaan itu akan menjadi kenyataan menjelang 2025 atau 2026 di bawah Rancangan Malaysia Ke-13.

Gambar Borneo Network

Kini, terdapat lima universiti milik kerajaan negeri iaitu Universiti Teknologi Swinburne, Universiti Curtin, Universiti Teknologi Sarawak (UTS), Kolej Universiti i-Cats, dan Pusat Kecemerlangan Teknologi Sarawak (Centexs).

Abang Johari berhasrat menyediakan pendidikan tinggi percuma bagi memastikan lebih ramai anak jati Sarawak yang berkelayakan mampu memanfaatkan teknologi baharu untuk memacu pembangunan negeri, lapor Borneo Network.

Beliau menambah baki sumber Dana Masa Depan Kekayaan Berdaulat Sarawak akan ditujukan untuk membiayai pendidikan belia Sarawak dan juga memantapkan ekonomi serta pembangunan infrastruktur negeri.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI